Uutiset

Matkailu- ja ravintola-alalla synkkä kuva tulevasta: joka toinen ohjelmapalveluyritys uskoo olevansa puolen vuoden päästä konkurssissa

MaRa esittää arvonlisäverojen määräaikaista alentamista. Myös matkustus- ja kokoontumisrajoituksia olisi sen mielestä purettava, etätyöt lopetettava ja korkeakouluissa siirryttävä lähiopetukseen.
Koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ovat laittaneet majoitus- ja ravintola-alan ahtaalle. Suurimmissa vaikeuksissa ovat ohjelmanjärjestäjät, kun keikkoja ja festivaaleja on peruttu kasapäin. Esimerkiksi Tammerfestiä ei tänä vuonna järjestetty. Kuva: Enna Rautiainen
Koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ovat laittaneet majoitus- ja ravintola-alan ahtaalle. Suurimmissa vaikeuksissa ovat ohjelmanjärjestäjät, kun keikkoja ja festivaaleja on peruttu kasapäin. Esimerkiksi Tammerfestiä ei tänä vuonna järjestetty. Kuva: Enna Rautiainen

Peräti puolet ohjelmapalveluyrityksistä uskoo olevansa puolen vuoden päästä konkurssikypsiä. Kahdeksan kymmenestä arvioi syksyn liikevaihtonsa romahtavan 80 prosenttia viime vuodesta.

Luvut ovat peräisin yrityksiä edustavan matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan jäsenkyselystä.

Tapahtuma-alan tilanne on järjestön edustamien alojen synkin. Kovin paljon paremmin ei mene useilla muillakaan aloilla.

Yli puolet yrityksistä arvioi, että syksyllä on edessä lisää lomautuksia. Joka kuudes yritys katsoo olevansa talvella konkurssiuhan alla.

Esimerkiksi kuusi kymmenestä kongressikeskuksesta ja messuista arvioi liikevaihdon menetyksestä on 70 prosenttia vuoden takaisesta. Yli puolet hotelleista ja kylpylöistä arvioi menetyksen 50 prosentiksi.

Määräaikaisia arvonlisäveron alennuksia

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että matkustus- ja kokoontumisrajoitukset sekä etätyö ja -opetus vaikuttavat toimialaan raskaasti.

– Koronavirus on parhaimmassakin tapauksessa riesanamme vuoden 2021 loppupuolelle asti. Toimialamme yritykset ja niiden työntekijät eivät kestä nykyisiä toiminnan rajoituksia niin kauan.

Lapin mukaan ala ei toivu ilman ulkomaalaisia matkustajia. MaRa vaatii toimenpiteitä myös kotimaisen kysynnän kasvattamiseksi.

Järjestö esittää, että hallitus alentaisi henkilöliikenteen, majoituksen sekä liikunta- ja kulttuuripalvelujen arvonlisäveron kahdeksi vuodeksi viiteen prosenttiin.

Ravintolaruuan ja -anniskelun veron se laskisi vuodeksi kymmeneen prosenttiin.

– Tämä piristäisi kysyntää ja työllisyyttä merkittävästi, Lappi uskoo.

”Työllisyystavoitteiden toteutuminen on kiinni palvelualoista”

MaRa katsoo lisäksi, että matkustus- ja kokoontumisrajoituksia on purettava.

Etätöiden sijaan työntekijöitä pitäisi järjestön mielestä kannustaa palaamaan työpaikoille ja korkeakouluissa tulisi palata lähiopetukseen. Nämä vaikuttaisivat muun muassa henkilöstöravintoloiden tilanteeseen.

Lapin matkailu tulisi MaRan mukaan pelastaa luomalla matkailukäytäviä ulkomailta Pohjois-Suomeen. Tähän liittyvistä toimista hallitus neuvottelikin keskiviikkoiltana.

– Viime aikoina julkinen keskustelu on siirtynyt vientiteollisuuden kohtaamiin ongelmiin. Tosiasia kuitenkin on, että hallituksen kunnianhimoisten työllisyystavoitteiden toteutuminen on kiinni palvelualoista ja niiden kyvystä työllistää, toimitusjohtaja Lappi summaa.

MaRan toimialoilla ikäviä lukuja

MaRa kysyi jäsenyrityksiltään niiden arvioita liikevaihdon kehityksestä syys-joulukuussa viime vuoteen verrattuna. Lisäksi tiedusteltiin muun muassa lomautusnäkymistä.

Kyselyyn vastasi 782 yritystä, joilla on useita tuhansia toimipaikkoja.

Ohjelmapalvelut: 50 prosenttia katsoo olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua. Lähes joka kuudes yritys uskoo keskeyttävänsä toimintansa loppuvuoden aikana. Kahdeksan kymmenestä yrityksestä arvioi menettävänsä 80 prosenttia liikevaihdostaan.

Ruokaravintolat: 60 prosenttia arvioi liikevaihdon menetykseksi 30-79 prosenttia.

Kahvilat: 76 prosenttia yrityksistä arvioi menettävänsä 20-69 prosenttia liikevaihdostaan.

Hotellit, hostellit ja kylpylät: Yli 60 prosenttia arvio menettävänsä puolet liikevaihdostaan.

Liikenneasemat: 83 prosenttia arvioi menetykseksi 20-49 prosenttia.

Pubit ja yökerhot: Lähes puolet arvioi menettävänsä 30-79 prosenttia liikevaihdostaan.

Henkilöstö- ja opiskelijaravintolat: Joka viides katsoo olevansa konkurssiuhan alla kuudessa kuukaudessa. Yli 60 prosenttia arvioi liikevaihdon menetykseksi 40-69 prosenttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic