Uutiset

Matkustajien evakuointi alkoi: Viking Amorella ajoi karille jo toista kertaa samassa kapeikossa Medialähde: Vuotoja aluksen alimmissa osissa

Alus on ajettu tarkoituksella matalaan veteen, ja evakuointi on aloitettu. Viking Linen edustajan mukaan henkilövahinkoja ei ole sattunut, ja tilanne on vakaa. Tunnelma aluksella on hänen mukaansa rauhallinen. YouTubessa on jo video paikan päältä.
Viking Amorellan kyydissä on vajaat 300 ihmistä. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto
Viking Amorellan kyydissä on vajaat 300 ihmistä. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Matkustaja-autolautta Viking Amorella ajoi sunnuntaina karille Ahvenanmaalla. Länsi-Suomen Merivartiosto kertoi asiasta twitterissä, ja tämä tapauksesta tiedetään tällä hetkellä:

Mitä tapahtui, missä ja milloin?

Alus sai pohjakosketuksen Ahvenanmaan Hjulgrundilla noin kello 12.50 ollessaan matkalla Turusta Maarianhaminaan.

Laivalla on Viking Linen mukaan noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä.

Mitä pohjakosketuksesta seurasi?

Tietoa aluksen saamista vaurioista ei ole vielä kerrottu virallisesti.

Amorellan miehistö ajoi aluksen tarkoituksella matalaan veteen Järsön saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi. Esimerkiksi öljyvuodoista ei Merivatioston mukaan ole havaintoja.

Muun muassa ahvenanmaalaisten ja ruotsalaisten medialähteiden mukaan hätäkutsussa olisi kerrottu aluksen saamista vuodoista. Ålands radion mukaan kutsussa olisi todettu vuodoista ”aluksen alimmissa osissa” sekä ”useissa paikoissa”.

Tästä ei kuitenkaan ole virallista tietoa.

Onko ihmisillä hengenvaaraa?

Merivartioston mukaan välitöntä hengenvaaraa ei ole. Paikalla on useita meripelastuksen yksiköitä, ja matkustajien evakuointiin valmistaudutaan. Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo Lännen Medialle, että aluksen tilanne on vakaa, eikä henkilövahinkoja ole sattunut. Tunnelma aluksella on hänen mukaansa ollut rauhallinen.

Ilta-Sanomien tavoittaman matkustajan mukaan laivassa matkustavia on pyydetty kerääntymään yläkannelle. Matkustajille on lisäksi jaettu pelastusliivejä.

Miltä tilanne paikan päällä näyttää?

Videopalvelu YouTubeen ilmestyi jo paikan päältä suorana striimattu video.

Ilmeisesti sivullisen veneilijän kuvaamalla videolla näkyy matalalle ajettu alus, pienempiä veneitä sekä merivartioston Super Puma -pelastushelikopteri.

Evakuoidaanko matkustajat?

Evakuointi alkoi kello 15.40.

Länsi-Suomen Merivartiosto tviittasi tätä ennen, että Ahvenanmaan paikallinen meripelastuksen johtoryhmä on hälytetty tapauksen vuoksi. Paikallinen johtoryhmä koordinoi evakuointikeskuksen perustamisen ja vastaa sen toiminnasta.

Poliisi on puolestaan eristänyt Ålands radion mukaan osia Lumparlandissa sijaitsevan Svinön lauttarannasta. Poliisi huomauttaa, että uteliaat veneilijät ja autoilijat haittaavat evakuointia ja pyytää ulkopuolisia pysymään poissa alueelta.

Millainen väylä onnettomuuspaikalla on?

Amorella ajoi samassa Hjulgrundin kapeikossa karille myös joulukuussa 2013. Tapahtuma johtui tuolloin sähkökatkosta, ja onnettomuustutkinnan mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.

Vuoden 2013 onnettomuuden tutkintaselostuksessa kapeikkoa kuvataan ohjattavuuden kannalta vaativaksi.

Väylä on hyvin kapea, ja vesi mataloituu siinä yhden pohjakynnyksen kohdalla 15 metristä runsaaseen yhdeksään metriin. Tällöin niin sanottu matalavesivaikutus aluksen ohjattavuuteen on Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tuntuva.

Kapeikon pohjaolosuhteet luovat siihen lisäksi kanavavaikutuksen, minkä vuoksi idästä saapuva alus pyrkii kääntymään sivuun – ensin vasemmalle ja sitten oikealle.

Kapeimmassa kohdassa on Amorellalle riittävää vettä vain noin 150-200 metrin leveydeltä.

Kuinka suuri Amorella on?

Alus 169 metriä pitkä ja vajaat 28 metriä leveä. Sen syväys on 6,35 metriä. Amorella on rakennettu entisessä Jugoslaviassa vuonna 1988.

Viking Amorella

Rakennettu: 1988

Pituus: 169,4 m

Leveys: 27,6 m

Matkustajakapasiteetti: 2 480 henkilöä

Maksiminopeus: 20,5 solmua

Pääkoneet: Wärtsilä Pielstick 23 769 kW

Jääluokka: 1 A Super

Lähde: Viking Line

Uusimmat

Fingerpori

comic