Uutiset

Matkustusilmoitusten määrä laskee, aniharva ilmoittaa ministeriöön – Monet tekevät ilmoituksen vasta luonnonkatastrofin tai terrori-iskun tapahduttua

Turvallisuusohjeita ja omaisten informointia varten tehtävien matkustusilmoitusten määrä on pudonnut jo usean vuoden ajan. Suomalaiset tekevät vuodessa yli 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa, mutta vain murto-osa ilmoittaa matkastaan.
Ulkoministeriö tiesi matkustusilmoitusten ansiosta ennalta noin 300 suomalaisen olevan Indonesiassa, kun Jaavalle iski tsunami jouluna 2018. Katastrofin alkamisen jälkeen tehtiin paljon lisää ilmoituksia. Kuva: ADI WEDA
Ulkoministeriö tiesi matkustusilmoitusten ansiosta ennalta noin 300 suomalaisen olevan Indonesiassa, kun Jaavalle iski tsunami jouluna 2018. Katastrofin alkamisen jälkeen tehtiin paljon lisää ilmoituksia. Kuva: ADI WEDA

Ulkomaille matkaavat suomalaiset tekevät jatkuvasti vähemmän matkustusilmoituksia.

Matkustusilmoitus tehdään ulkoministeriölle, jotta ministeriö voi kriisitilanteissa ja hätätapauksissa antaa suomalaisille turvallisuusohjeita ja välittää tietoa matkustajien omaisille.

Ilmoitusten määrä on ollut laskussa jo useiden vuosien ajan.

Vuonna 2018 ilmoituksia tehtiin noin 240 000 eli lähes kymmenen prosenttia vähemmän kuin aiempana vuonna.

– Tänä vuonna laskua näyttää olevan yhdeksän prosenttia, vaikka vuosi on vielä toki kesken, kertoo vastuuvirkamies Tomi Väre ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Määrä on vähäinen etenkin suhteessa suomalaisten ulkomaanmatkojen määrään, joita tehdään vuosittain yli kymmenen miljoonaa.

Ilmoituksen tekee siis vain murto-osa kaikista matkustajista.

Ilmoitus tulisi tehdä jo lähtiessä

Matkustusilmoituksiatehdään usein vasta, kun esimerkiksi luonnonkatastrofi on jo alkanut.

Näin tapahtui esimerkiksi Indonesiassa viime syyskuussa Sulawesin saarella ja uudestaan jouluna Jaavan saarella, kun voimakkaat tsunamit tappoivat maassa satoja ihmisiä. Uhrien joukossa ei ollut suomalaisia.

Sulawesin tsunamin aikaan ulkoministeriöllä oli jo ennalta tieto noin 800 Indonesiassa olevasta suomalaisesta, mutta katastrofin alettua ilmoituksia tehtiin nopeasti paljon lisää.

Ulkoministeriö toivoo, että ilmoitukset tehtäisiin hyvissä ajoin ennen matkaa, mikä helpottaa ihmisten tavoittamista heti kriisien käynnistyttyä.

Esimerkiksi luonnonkatastrofien aikaan yhteydenkulkua hankaloittaa usein katkenneet verkkoyhteydet ja sähkökatkot.

Onnettomuustilanteissa suomalaismatkailijoita tavoittelevat usein myös matkatoimistot ja paikalliset Suomen tai muiden Pohjoismaiden suurlähetystöt ja konsulaatit.

Keskitetty tieto suomalaismatkailijoista löytyy kuitenkin ainoastaan ulkoministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella.

Omaiset voivat saada kriisitilanteessa tietoa nopeammin

Vuonna 2018ulkoministeriö lähetti matkalla oleville suomalaisille 111 ohjeviestiä kriisitilanteissa toimimiseen.

Suurin määrä, 27 000 ilmoitusta tehtiin viime vuonna Espanjaan suuntautuneista matkoista. Seuraavaksi eniten kansalaiset ilmoittivat Thaimaahan ja Kreikkaan tehdyistä matkoista.

Suomalaiset ilmoittavat selvästi herkemmin matkoista kehittyviin maihin ja eksoottisiin kohteisiin kuin esimerkiksi Eurooppaan tehdyistä kaupunkilomista.

Ministeriö suosittelee ilmoittamista kaikista matkoista.

Yksi matkustusilmoituksen hyödyistä on se, että omaiset voivat saada niiden avulla kriiseissä nopeammin tietoa matkalla olevien läheistensä tilanteesta.

Verkkoyhteyksien katketessa viranomaiset voivat olla ainoita, joilla on toimivat viestintäyhteydet.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti