Uutiset

Matti Nykänen voi saada hautakiveensä olympiarenkaat – "Se on itsestään selvää", sanoo Suomen Olympiavoittajien puheenjohtaja Pertti Ukkola

Suomalaisten olympiavoittajien yhdistys hoitaa hautakiveen olympiarenkaat automaattisesti, mutta asiasta tekevät lopullisen päätöksen omaiset. "Jos ja kun hautajaiset järjestetään, niin yhdistys on siellä edustettuna. Ja kun tulee aika laittaa renkaat, niin me olemme paikalla", Pertti Ukkola painottaa.
Tampereella asuva olympiavoittaja Pertti Ukkola vetää yhdistystä, joka toimii Suomen Olympiakomitean asiantuntijana ja Olympiaurheilijoiden edunvalvojana. Kuva: Tommi Valkokari

Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen voi saada hautakiveensä olympiarenkaat, mikäli omaiset niin haluavat.

– Ilman muuta, se on itsestään selvää, että tarjotaan se mahdollisuus, Suomen Olympiavoittajat ry:n puheenjohtaja, painin olympiakultamitalisti Pertti Ukkola kertoo Lännen Medialle.

Ukkola sai olympiakultaa Montrealin kisoissa vuonna 1976. Hän vetää yhdistystä, joka toimii Suomen Olympiakomitean asiantuntijana ja Olympiaurheilijoiden edunvalvojana.

Yhdistyksen hallituksessa ovat mukana muun muassa mäkihypyn olympiavoittaja Veikko Kankkonen (Innsbruck 1964), hiihdon olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi (Sarajevo 1984), melonnan olympiavoittaja Mikko Kolehmainen (Barcelona 1992) ja hiihdon olympiavoittaja Juha Mieto (Innsbruck 1976).

– Jos ja kun hautajaiset järjestetään, niin yhdistys on siellä edustettuna. Ja kun tulee aika laittaa renkaat, niin me olemme paikalla, Ukkola toteaa.

Hautakiveen asennettavat olympiarenkaat ovat metalliset ja ne joko ruuvataan kiinni kiveen tai asennetaan tappeihin.

– Ihan tyylikkäät renkaat ne ovat, Ukkola kuvailee.

Kooltaan olympiarenkaat eivät ole kovin isot: ne ovat leveydeltään noin 10 senttiä ja korkeudeltaan 6–7 senttiä.

Ukkolan mukaan hautakiven äärellä on yleensä järjestetty pienimuotoinen tilaisuus, kun renkaat on asennettu paikoilleen.

”Odotellaan nyt rauhassa, mitä Joutsenon suunnalta kuuluu”

Suomen Olympiavoittajat ry:n sihteeri Päivi Kekäle muistuttaa, että yhdistys hoitaa hautakiveen olympiarenkaat olympiavoittajalle automaattisesti, mutta asiasta tekevät lopullisen päätöksen omaiset.

– Odotellaan nyt rauhassa, mitä Joutsenon suunnalta kuuluu. Olemme kuulolla ja toimimme sen mukaan, Kekäle toteaa.

Hän muistelee, että vasta muutama vuosi sitten useat olympiavoittajat saivat olympiarenkaat hautakiviinsä Turun hautausmaalla. Tällöin muun muassa Paavo Nurmen hautakiveen asennettiin renkaat.

– Silloin Suomen Olympiavoittajat ry järjesti Turussa pienen paljastustilaisuuden. Myös Matti Nykäsen haudalla on mahdollista järjestää pienimuotoinen tilaisuus, jos omaiset vain haluavat, Kekäle sanoo.

Ilta-Sanomat kirjoitti Turun tilaisuudesta kesäkuun lopussa 2016: ” Turussa nähtiin päivällä tunteikas hetki, kun suomalaiset olympiavoittajat paljastivat olympiarenkaat neljän Turkuun haudatun kultamitalistin viimeisellä leposijalla.”

Yle ja Ilta-Sanomat: Sampo Terho selvittää valtiollisia hautajaisia

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo selvittävänsä parhaillaan valtiollisten hautajaisten mahdollisuutta Matti Nykäselle.

Myös Yle uutisoi, että Terhon (sin.) mukaan valtioneuvosto harkitsee valtiollisten hautajaisten järjestämistä Nykäselle.

– Olympiavoittaja Matti Nykäsen suoritukset ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa aivan vertaansa vailla. Siksi olen pyytänyt virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten ja muiden muistamisen muotojen mahdollisuutta, Sampo Terho kirjoittaa Twitterissä tiistaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic