Uutiset

Matti Nykäsen siunaustilaisuuteen saapui läheisten lisäksi muun muassa Jens Weissflog ja Janne Ahonen - Saattueen reitille odotetaan väkeä

Jyväskylän kaupunginjohtaja totesi, että kaupunki käsittelee Matti Nykäsen patsashanketta ensi viikolla.
Matti Nykäsen äiti Vieno Nykänen (vasemmalla) saapui paikalle ensimmäisten joukossa. Kuva: Joel Maisalmi

 

 

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen siunaustilaisuus alkoi puolen päivän aikaan Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa Taulumäellä. Hautajaisvieraita alkoi saapua paikalle hieman yhdentoista jälkeen. Ensimmäisten joukossa paikalle saapui Matti Nykäsen äiti Vieno Nykänen saattajan kanssa.

Myös Nykäsen leski Pia Nykänen oli ensimmäisten saapujien joukossa.

Siunaustilaisuuteen oli kutsuttu vain Nykäsen lähimmät ihmiset, ja paikalla oli järjestyksenvalvojia, jotka eivät päästäneet ylimääräisiä henkilöitä kappeliin.. Lännen Median toimittajan mukaan media oli päästetty muutaman metrin päähän ovesta. Paikalla ei juuri ollut muita kuin median edustajia, joita sen sijaan oli runsaasti.

Hautajaisvieraiden joukossa oli läheisten lisäksi muun muassa Jens Weissflog,
Janne Ahonen ja Toni Nieminen sekä Jyväskylän kaupungin edustajana kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

– Kaupunki käsittelee Matti Nykäsen patsashanketta ensi viikolla, Koivisto kertoi.

Myös Juha Mieto osallistuu siunaustilaisuuteen.

– Muistoja palaa mieleen, Mieto totesi medialle ennen kuin astui sisään kappeliin.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) totesi medialle, että Nykänen oli hänen lapsuutensa urheilusankari.

– Katsoimme lapsuuden perheeni kanssa Nykäsen kilpailuja televisiosta, Terho muisteli.

Kappelin siunaustilaisuuden jälkeen hautajaissaattue lähtee liikkeelle noin kello 13.

Saattueen reitille odotetaan väkeä

Yleisöä odotetaan paljon erityisesti siunauspaikan lähelle Taulumäelle ja saattueen reitin loppupäähän Laajavuoreen, jossa on Nykäsen oma hyppyrimäki.

Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää arveli torstaina, että kadun varsille tulee runsaasti väkeä, sillä Nykänen oli tunnettu, tykätty ja arvostettu henkilö kotikaupungissaan.

Hänen arvionsa mukaan Nykänen oli jyväskyläläisille ennen kaikkea mäkilegenda ja mäkihyppääjä, jonka urheilusaavutukset ovat kiistatta erittäin merkittäviä.

– On kuitenkin mahdotonta arvioida, mikä määrä ihmisiä liikkuu ja tulee paikalle, sillä Keski-Suomessa on parhaillaan menossa vielä hiihtolomakausi.

Poliisi valvoo ja ohjaa hautajaisliikenteen sujumista. Saattueen reitti ei mene Jyväskylän keskustan kautta, vaan se suuntautuu Palokan kautta Laajavuoreen.

Laajavuori on viimeinen paikka, jossa yleisö voi jättää jäähyväiset urheilusankarille. Saattue pysähtyy siellä minuutin ajaksi.

Poliisin mukaan Laajavuoressa alastulorinteen alueella on järjestyksenvalvojia, jotka osoittavat paikalle saapuneille paikan, josta voi kuvata. Poliisi kehottaa huomioimaan, että lähimmältä eli laskettelurinteen parkkipaikalta on matkaa hyppyrimäelle 400–500 metriä.

Uurna lasketaan Ensio-isän viereen

Nykänen tuhkataan, ja uurna lasketaan Nykäsen Ensio-isän ja isoäidin viereen. Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän Hiihtoseuran avaama muistokirja on auki puolitoista viikkoa. Kirja luovutetaan myöhemmin Nykäsen omaisille.

Nykänen työskenteli vuosien ajan Jyväskylän kaupungin palveluksessa. Vuosina 1980–1988 hän toimi ulkoilualueen työntekijänä, vuonna 1988 mäkimestarina sekä vuonna 2012 liikuntapaikkatyöntekijänä.

Jyväskylän kaupungin edustajina siunaustilaisuuteen osallistuvat kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Suomen valtio kustantaa hautajaiset, ja urheiluministeri Sampo Terhon on kerrottu osallistuvan hautajaisiin.

Nykänen kuoli 55-vuotiaana kotonaan Joutsenossa 4. helmikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti