Uutiset

Mavin johtaja: ”Siirtämiseni syrjään ei auta maatalouden kannattavuusongelmissa”

Helsinki

Maa- ja metsätalousministeriö päätti ottaa Maaseutuviraston (Mavi) tiukempaan ohjaukseensa. Asiasta linjasi perjantaina maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Ministeriön mukaan Mavin ylijohtajan Leena Tenholan tehtäväkuvaa muutetaan ja virastoon otetaan uusi hankejohtaja, jonka tehtävänä on saattaa viljelijätuet maksuun ilmoitetussa aikataulussa.

Tenholan kerrotaan jatkavan ylijohtajana muissa tehtävissä tämän vuoden loppuun saakka.

Lännen Media tavoitti ylijohtajan perjantaina iltapäivällä kommentoimaan hyllytystä. Tenhola sanoo, ettei hänellä ole vielä käsitystä tehtävänkuvan muutoksesta.

– Tällä hetkellä en yhtään tiedä, mitä ministeriön tiedote käytännössä tarkoittaa. Maanantaina jatkan töitä. Johdan virastoa ja pyrin löytämään kaikin keinoin ne riskit, joita vielä tämän kevään maksuaikataulujen toteuttamiselle on.

– Teen kaikkeni ensi viikosta alkaen, että tuet pystytään maksamaan viljelijöille ilmoitetussa aikataulussa.

Maaseutuvirasto ja Tenhola ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä, kun viljelijöille tarkoitetut tuet ovat viivästyneet jatkuvasti.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on laskenut, että maataloudelle suunnattuja tukimaksuja on lykätty 250 miljoonan euron edestä.

Mavi on useaan otteeseen vedonnut tietotekniikkaongelmiin, joiden vuoksi tukia ei ole saatu maksuun.

– Ison tietojärjestelmätyön takia tukien maksaminen on viivästynyt. Yksittäisille tiloille viivästykset aiheuttavat suuria ongelmia. On todella ikävää ja valitettavaa, että näin on käynyt.

Tenhola myös sanoo, ettei hänellä ollut juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, että maataloustuet olisi maksettu paremmin ajallaan.

– Ennen kuin maksut voidaan aloittaa, edellyttää, että 15 ELY-keskusta, YTA-alueet ja Maanmittauslaitos, joka on hoitanut sähköisen tukihakujärjestelmän kehittämistä, ovat onnistuneet. En pysty näiden muiden organisaatioiden työstä vastaamaan muuten kuin tekemällä hyvää yhteistyötä.

– Siirtämiseni syrjään ei auta maatalouden kannattavuusongelmissa.

Olisitteko voineet henkilökohtaisesti tehdä jotain toisin, ettei tukien maksamisessa olisi tullut viivästyksiä?

– En todellakaan näe, että olisin voinut tehdä mitään toisin. Kun katsotaan EU-tasolla Maaseutuviraston saavutuksia, olemme aivan ensimmäisten joukossa tehtäviemme hoidossa. Toki tämä ei lohduta suomalaista maanviljelijää.

Ministeriö aikoo myös teettää selvityksen Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhdistämisestä. Selvityksen valmistumisaikatauluksi on arvioitu elokuun loppupuolta.

Tenhola sanoo, että että Maaseutuvirastolle olisi nyt taattava työrauha.

– Muuten kevään maksatuksia ei saada liikkeelle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti