Uutiset

May haluaa työrauhaa brexit-neuvotteluihin

Britannian on määrä erota EU:sta puolentoista kuukauden päästä. Maan parlamentti ei ole vieläkään hyväksynyt sopimusta. "Meidän täytyy nyt pitää hermomme kurissa", pääministeri Theresa May sanoo.
Pääministeri Theresa May pyysi parlamentilta työrauhaa brexit-sopimuksen muuttamiseen. May kuvattiin poistumassa pääministerin virka-asunnolta tiistaina. Kuva: WILL OLIVER

Britannian pääministeri Theresa May sanoi tiistaina maan parlamentissa, että hän uskoo saavuttavansa brexit-sopimuksen, jota parlamentti voi tukea.

May esikuntineen käy yhä neuvotteluja EU:n kanssa.

– Neuvottelut ovat nyt kriittisessä vaiheessa. Meidän kaikkien täytyy nyt pitää hermomme kurissa, jotta saamme tehtyä muutokset, joita alahuone vaatii, ja lähdettyä EU:sta ajallaan, May sanoi parlamentissa Reutersin mukaan.

– Me tarvitsemme nyt aikaa, jotta saamme kaiken valmiiksi.

 

Neuvottelujen tulosta pitää pahimmillaan odottaa kaksi viikkoa. May lupasi kansanedustajille, että hän kertoo tuloksesta 26. helmikuuta.

Mikäli pääministeri ei saavuta uutta erosopimusta siihen mennessä, parlamentti saa seuraavana päivänä eteensä ei-sitovia äänestyksiä brexit-vaihtoehdoista. Asiasta uutisoi BBC.

May ilmoitti, että hän haluaa kaikkien puolueiden edustajat tukemaan brexit-sopimusta, jonka hän aikoo saada vielä aikaan. Britanniassa täytyy vielä säätää lakeja brexitin valmistelemiseksi.

Viimeinen parlamentin äänestys siitä, eroaako Britannia todellakin EU:sta 29. maaliskuuta, voidaan pitää vasta maaliskuussa.

 

Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta, hyväksyy maan parlamentti sopimuksen tai ei. Vuosia neuvoteltuun eroon on enää 44 vuorokautta.

Parlamentti torjui Mayn neuvotteleman sopimuksen viime kuussa. Erityisesti hankausta aiheutti niin sanottu backstop-järjestely, joka estäisi rajamuodollisuudet Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla.

Parlamentti lähetti Mayn takaisin neuvotteluihin EU:n kanssa, jotta rajajärjestelyä voitaisiin muuttaa. Mayn työtä hankaloittaa Euroopan unionin kanta. EU on sanonut, että se ei neuvottele erosopimusta uudelleen.

EU on tosin ollut valmis muuttamaan poliittista julkilausumaa, joka määrittelee EU:n ja Britannian tulevan suhteen.

 

Britannian hallituksen ministereitä on ollut Euroopassa keskustelemassa mahdollisista erojärjestelyistä.

Reutersin mukaan Brexit-ministeri Stephen Barclay totesi tiistaina, että sekä EU että Britannia haluavat saavuttaa yhteisesti hyväksytyn erosopimuksen.

– Molempien osapuolten mielestä sopimukseton ero ei palvele kumpaakaan. Se olisi hyvin häiritsevä sekä Britannialle että EU:lle, Barclay sanoi toimittajille Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

Ulkoministeri Jeremy Hunt totesi tavattuaan ranskalaisministereitä Pariisissa, että hän uskoo sopimuksen syntyyn.

Euroopan komissio puolestaan ilmoitti suunnitelmista pitää raideyhteys Britanniaan auki Kanaalitunnelin kautta, vaikka maa eroaisi unionista ilman sopimusta.

Liikenne jatkuisi nykyisin ehdoin, mikäli Britannia ei muuta omia järjestelyjään.

Järjestely olisi väliaikainen, ja se kattaisi kolme kuukautta eron jälkeen. Komission mukaan kyseisen ajan tulisi riittää pysyvien järjestelyjen neuvottelemiseen.

 

Britannian pankit ovat huolestuneita sopimuksettoman eron mahdollisuudesta, kertoo Reuters.

Kaksi nimettömänä pysyttelevää lähdettä kahdesta eri merkittävästä pankista kertoo uutistoimistolle, että maan valtionvarainministeriö ei käsittele pankkien esittämiä huolia sopimuksettomaan eroon liittyen.

Pankit ovat pyytäneet maan hallinnolta erikoisjärjestelyjä voidakseen muun muassa tukea yrityksiä, joihin sopimuksettoman eron aiheuttamat maksu- tai tavarankuljetusongelmat voisivat vaikuttaa.

Englannin pankin pääjohtaja Mark Carney puolestaan sanoi Financial Timesin järjestämässä tilaisuudessa, että sopimukseton ero olisi ”taloudellinen shokki” Britannialle.

Kahden vuoden taival yhä kesken

Britannian hallitus aktivoi Maastrichtin sopimuksen artiklan 50 EU:sta eroamiseksi 29. maaliskuuta 2017.

Eroneuvottelut EU:n ja Britannian välillä alkoivat virallisesti 19. kesäkuuta 2017.

Osapuolet julkaisivat neuvottelemansa erosopimuksen 14. marraskuuta 2018.

Britannian parlamentin alahuone hylkäsi sopimuksen historiallisen suurella äänierolla 15. tammikuuta 2019.

Pääministeri Theresa Mayn on määrä esitellä uusi erosopimus alahuoneelle 26. helmikuuta.

Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta kello 23 paikallista aikaa, on maan parlamentti hyväksynyt erosopimuksen tai ei.

Uusimmat

Fingerpori

comic