Uutiset

May pyytää EU:lta lisäaikaa brexitiin

Pääministeri Theresa Mayn erosopimus on kärsinyt Britannian parlamentissa jo kolme tappiota. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Pääministeri Theresa Mayn erosopimus on kärsinyt Britannian parlamentissa jo kolme tappiota. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Britannian pääministeri Theresa May kertoi tiistaina, että hän pyytää EU:lta lisäaikaa brexitiin. May sanoi myös ryhtyvänsä neuvotteluihin oppositiojohtaja, työväenpuolueen Jeremy Corbynin kanssa, jotta parlamentti pääsisi ulos brexit-umpikujasta. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

– Tarvitsemme artikla 50:n lykkäämistä jälleen kerran. Lykkäys on niin lyhyt kuin mahdollista, ja se loppuu, kun saamme aikaan sopimuksen. Meidän täytyy pitää mielessä, miksi lykkäämme: varmistamme, että lähdemme (EU:sta) oikeaan aikaan ja hyvässä järjestyksessä, May sanoi televisiopuheessa tiistai-iltana.

Brexitin oli määrä tapahtua viime perjantaina. Nyt uusi päivämäärä on 12. huhtikuuta.

Mayn neuvottelema erosopimus on kärsinyt jo kolme tappiota parlamentissa. Maanantaina parlamentti äänesti lisäksi kumoon neljä eri vaihtoehtoa Mayn erosopimukselle.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier sanoi tiistaina, että Britannia saattaa päätyä sopimuksettomaan EU-eroon vain kymmenen päivän päästä.

– Viime päivien aikana sopimuksettomasta erosta on tullut yhä todennäköisempi, mutta toivottavasti voimme vielä välttää sen, Barnier sanoi Reutersin mukaan Brysselissä.

Barnierin mukaan Mayn erosopimus on ainoa tapa Britannialle lähteä EU:sta hyvässä järjestyksessä. Jos sopimus jälleen torjutaan, Britannian täytyy valita sopimuksettoman brexitin ja pitkän viivästyksen välillä.

Mayn on määrä tuoda erosopimus vielä kertaalleen äänestettäväksi Britannian parlamenttiin tällä viikolla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti tiistaina Britanniaa saamaan aikaiseksi suunnitelman, jolla se pääsee ulos brexit-umpikujasta ennen ensi viikon huippukokousta Brysselissä.

Raideliikennettä pyrittiin häiritsemään

Britannian poliisi tutki tiistaina rautatieliikenteen häirintää, minkä kerrottiin liittyvän Britannian EU-eroon.

Rautatietyöntekijät löysivät raiteilta Keski-Englannista häirintälaitteita 21. ja 27. maaliskuuta. Ne eivät kuitenkaan pystyneet häiritsemään junien kulkua.

– Tämä oli vakava ja harkittu yritys aiheuttaa merkittävää sabotaasia ja häirintää Britannian rautateille, Sean O’Callaghan Britannian rautatiepoliisista sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

O’Callaghanin mukaan teon tarkoituksena oli ainoastaan aiheuttaa viivästyksiä junaliikenteeseen, eikä niinkään vahingoittaa rautateitä.

BBC:n mukaan molemmat laitteet oli jätetty paikoilleen varustettuna lapuilla. Toisessa luki ”Lähtö tarkoittaa lähtöä” ja toisessa ”Pysäytämme Britannian”.

Uusimmat

Fingerpori

comic