Uutiset

Mayn loikka yli puoluerajojen suututti kovan linjan brexit-siiven – ministeri erosi ja Mayta syytettiin veljeilystä "tunnetun marxilaisen" kanssa

Pääministeri Theresa May neuvottelee tänään brexit-umpikujaan ratkaisua työväenpuolueen Jeremy Corbynin kanssa. Liike on herättänyt ankaraa vastustusta.
European Research Group (ERG) -nimisen ryhmän puheenjohtaja Jacob Rees-Mogg (vasemmalla) kävelyllä parlamenttitalon edustalla brexit-vastustaja Steve Brayn (oikealla) kanssa. Rees-Mogg on soiminut Mayn päätöstä neuvotella brexitistä työväenpuolueen kanssa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
European Research Group (ERG) -nimisen ryhmän puheenjohtaja Jacob Rees-Mogg (vasemmalla) kävelyllä parlamenttitalon edustalla brexit-vastustaja Steve Brayn (oikealla) kanssa. Rees-Mogg on soiminut Mayn päätöstä neuvotella brexitistä työväenpuolueen kanssa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Britannian pääministeri Theresa May ja oppositiojohtaja, työväenpuolueen Jeremy Corbyn neuvottelevat tänään keinoista, joilla maan parlamentti pääsisi pois brexit-umpikujasta. Corbyn on kertonut olevansa ”hyvin onnellinen” tapaamisesta.

Tämä on herättänyt raivoisaa vastustusta Mayn oman konservatiivipuolueen riveissä. Walesin konservatiiviministeri Nigel Adams on ilmoittanut tänään eroavansa neuvotteluiden takia.

Konservatiivien kovan linjan brexit-siipi on European Research Group (ERG) -nimisen ryhmän jäseniä. ERG haluaa paitsi eroon EU-jäsenyydestä myös pääministeri Maysta.

ERG:n puheenjohtaja Jacob Rees-Mogg on ehtinyt syyttää Mayta yhteistyöstä ”tunnetun marxilainen” kanssa. Hänen mukaansa EU:ssa pysymisen kannalla olleet tahot ovat nyt kaapanneet tilanteen haltuunsa.

– Meidän pitäisi lähteä 12. huhtikuuta ilman sopimusta, Rees-Mogg sanoi Independentin mukaan.

Boris Johnson kertoo olevansa pettynyt siihen, että May luovuttanut brexitin loppuvaiheen käsittelyn työväenpuolueelle.

Britannian oli määrä erota EU:sta viime perjantaina. Britannia on saanut lisäaikaa ainakin 12. huhtikuuta asti.

Työväenpuolue haluaa brexitistä ”pehmeän”. Se ajaa tulliliittoa ja läheisiä kauppasuhteita EU:n kanssa.

Pohjois-Irlanti vaatii aikarajaa backstopille

Pohjoisirlantilainen DUP-puolue vastustaa erosopimukseen sisältyvää järjestelyä Britannian ja Irlannin välisestä rajasta.

DUP-parlamenttiedustaja Jeffrey Donaldson kertoi BBC:lle, että Mayn neuvottelut työväenpuolueen kanssa eivät uhkaa DUPin asemaa. Mayn konservatiivien parlamenttienemmistö on puolueen varassa.

DUP ilmoitti keskiviikkona etsivänsä aikarajaa backstop-menettelylle, joka pitäisi Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille muodostuvan uuden EU:n ulkorajan auki ilman rajamuodollisuuksia. Ilman sopimukseen kirjattua aikarajaa ei tukea sopimukselle edes harkita.

Puoluerajojen ylitykselle kiitosta Irlannista

Irlannin talousministeri Paschal Donohoe pitää neuvotteluja merkkinä siitä, että Britannian sopimukseton ero EU:sta on aiempaa epätodennäköisempi.

RTE-radiokanavalle puhunut Donohoe muistutti silti, että niin sanottu kova brexit on edelleen mahdollinen.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier on aiemmin kertonut pitävänsä sopimuksetonta brexitiä hyvin todennäköisenä, jopa väistämättömänä.

– Hyvä, että pääministeri Theresa May etsii kompromisseja puoluerajojen yli. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, hän kirjoitti Twitterissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic