Uutiset

Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa ja eikä järjestää toista kansanäänestystä

Theresa May marssi maanantaina iltapäivällä virka-asunnostaan Downing Street 10:sta parlamenttiin esittelemään ajatuksensa siitä, miten enemmistö saadaan brexit-sopimuksen taakse. Kuva: NEIL HALL

Maanantai oli Britannian brexit-väännön uusi käännekohta. Tai ainakin sen piti olla, sillä pääministeri Theresa May esitteli parlamentille vaihtoehdon viime viikolla kaatuneelle erosopimukselleen.

Maanantain oli parlamentin asettama takaraja suunnitelma B:n esittelylle.

Mayn puhe parlamentille ei ollut mikään radikaali uusi avaus. Pikemminkin sitä voi pitää viime viikolla kaatuneen sopimustekstin hienosäätönä.

May tyrmäsi toiveet toisesta kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa sillä olisi kielteisiä vaikutuksia sosiaaliseen yhteenkuuluvaisuuteen, ja se kovertaisi uskoa demokratiaan.

EU-vaalit jarruna

Hänen mukaansa kansanäänestys vaatisi artikla 50:ssä määritellyn eroneuvottelujen takarajan siirtämistä ja Britannian osallistumista toukokuun eurovaaleihin.

May lisäsi, että EU olisi valmis jatkamaan neuvotteluja vain, jos Britannian parlamentilla on uusi sopimusehdotus.

Eropäivän siirtäminen merkitsisi Mayn mielestä vain vaikeiden päätösten siirtämistä tuonnemmaksi.

Sen sijasta hän maalaili kansanedustajien eteen vaihtoehtoa, jossa Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta. Tässä hän ojensi kätensä oppositiolle. Äkkieron ”katastrofia” parempi vaihtoehto on brexit-sopimus, jota hallitus työstää, May sanoi.

Ministerieroja luvassa

Äkkilähtö EU:sta ilman sopimusta on asia, joka huolettaa laajaa joukkoa brittikansanedustajia ja myös ministereitä.

Työministeri Amber Rudd varoitti The Times -lehdessä, että iso joukko hallituksen ministereitä eroaa, jos heitä kielletään äänestämästä sellaisen suunnitelman puolesta, joka torjuu brexitin ilman sopimusta.

May arvelee, että riittävä määrä kansanedustajia kääntyy sopimuksen taakse, kunhan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajajärjestely saadaan tyydyttävälle tolalle.

Kaikki osapuolet haluavat, ettei Irlannin saaren halki tulee kovaa rajaa. Viimeisenä takeena EU ja Britannia ovat neuvotelleet rajan pitämiseksi avoimena jonkinlaisen perälaudan, ”backstopin”.

Tämä on monelle brittikansanedustajalle liian karvas pala nieltäväksi, koska sen pelätään sitovan Britannian määräämättömäksi ajaksi kiinni EU:hun.

Terveiset Brysseliin

Backstop tarkoittaisi käytännössä sitä, että Britannia jäisi tulliliittoon EU:n kanssa siihen asti, että ne saavat sovittua keskinäiseen kauppaansa pysyvän järjestelyn.

May aikoo jatkaa neuvotteluja backstopista Pohjois-Irlannin protestanttien DUP-puolueen ja muiden kanssa. Sitten hän vie terveiset Brysseliin.

EU:n myönnytys voisi Mayn mukaan olla se, että Britannia saisi yksipuolisesti sanoa backstopin päättyneeksi tai sitten sen voimassaoloon tulisi aikaraja, esimerkiksi viisi vuotta.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kutsui Mayn neuvottelutarjousta oppositiolle filunkipeliksi. Hän muistutti Mayta viime viikon äänestyksen murskahäviöstä. Corbyn sanoo, ettei May ole liikahtanut viikossa juuri yhtään.

65 punnan säästö

Ainoa selkeästi uusi asia Mayn puheessa oli lupaus, että EU-maiden kansalaisilta ei peritä 65 punnan maksua, kun he anovat oikeutta jatkaa asumista Britanniassa.

Viisi vuotta Britanniassa asuneet saavat ”settled status” -merkinnän, jolla heidän terveydenhoitonsa ja opiskeluoikeutensa pysyvät samana kuin ennen brexitiä.

Mayn suunnitelma haastetaan

heresa Mayn alkuperäinen brexit-suunnitelma kaatui parlamentin äänestyksessä viikko sitten. Hallituksen äänestystappio oli brittiparlamentin historian suurin, 230 ääntä.

Mayn esiteltyä vaihtoehtoisen EU-erosuunnitelman pääsevät Britannian parlamentin alahuoneen jäsenet ääneen.

Mayn suunnitelmaa vastustavien arvioidaan esittävän muutoksia ensinnäkin brexitin parlamenttikäsittelyyn. Tavoitteena on muuttaa sääntöjä niin, että uusia lakeja voidaan esittää myös hallituksen ulkopuolelta.

Toisekseen Mayn suunnitelmaan esitetään muutoksia. Ne voivat pitää sisällään artikla 50:n eli eroneuvottelujen kahden vuoden määräajan jatkamisen, tulliliiton EU: kanssa, äkkilähdön EU:sta ilman sopimusta ja toisen kansanäänestyksen järjestämisen.

Varsin laajan kannatuksen on saanut muutosehdotus, jonka mukaan eropäivää pitää lykätä, jos hallitus ei ole saanut hyväksytettyä brexit-suunnitelmaansa parlamentilla helmikuun 26. päivään mennessä.

Muutosesityksistä keskustellaan ja äänestetään ensi viikon tiistaina, 29. tammikuuta.

Britannian eropäivä EU:sta on 29. maaliskuuta, ellei neuvotteluaikaa jatketa tai brexitiä peruta kokonaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic