Uutiset

"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan jääkärit olivat henkinen selkäranka hallituksen joukoille vuonna 1918. Vaasassa juhlitaan viikonloppuna jääkärien kotiinpaluun satavuotisjuhlaa.

-Ilman jääkäreitä sodasta olisi tullut merkittävästi pidempi ja se olisi vaatinut paljon enemmän uhreja. Jääkärit kantoivat raskaat tappiot esimerkillä johtamisesta. Joka kymmenes Suomeen saapunut jääkäri kaatui ja joka viides haavoittui, Niinistö sanoo Lännen Medialle.

Vaasassa lauantaina järjestettävään sotilasparaatiin osallistuu Niinistön kutsusta myös 1 20 saksalaissotilasta. Niinistö kertoo, että Suomen Puolustusvoimilla on ollut Saksan armeijan kanssa perinneyhteistyötä myös aikaisemmin jääkäriliikkeeseen liittyen.

-Jääkäriliike on sellainen positiivinen perinne muistettavaksi Saksan armeijalle, eikä se herätä poliittisia intohimoja.

Suomi on allekirjoittanut Niinistön puolustusministerikaudella puiteasiakirjan Saksan kanssa, joka määrittelee puolustusyhteistyön kehittämistä. Voisiko Suomi saada sotilaallisen kriisin sattuessa apua Saksalta? Niinistön mukaan Suomi saa apua, jos siitä on hyötyä apua antavalle osapuolelle.

-Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden. Esimerkiksi talvisodassa Ruotsi katsoi tarpeelliseksi auttaa Suomea ja jatkosodassa taas Saksa. Pitäisin todennäköisenä, että näin jatkossakin tapahtuu. En nimeäisi mitään erityistä maata, vaan se vaihtelee.

 

Lämmintä päälle kuin sata vuotta sitten

Paraatikatselmus järjestetään Vaasan kauppatorilla lauantaina kello 11. Ohimarssi Vaasanpuistikolla kohti Jääkäripatsasta tapahtuu kello 12 lauantaina.

Puolustusvoimien yksiköiden lisäksi katselmukseen osallistuvat Saksan kaartin pataljoona Wachbataillon sekä asevoimien soittokunta Stabsmusikkorps der Bundeswehr.

Jussi Niinistö odottaa, että Vaasassa nähdään lauantaina samantyyppinen sotilasparaati kuin sata vuotta sitten, kun jääkärit marssivat kaupungissa.

-Nimittäin sää näyttäisi olevan aika lailla kirpakka. Täytyy laittaa lämmintä päälle, Niinistö naurahtaa.

 

Oikaisu 24.2.2018 klo 16:37:

Korjattu saksalaissotilaiden määrä. Oikea määrä on 120.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti