Uutiset

Medialiitto: Uusi EU-direktiiviehdotus mahdollistaisi paluun alv:n nollaverokantaan

Medialiitto toivoo, että EU-komission uusi direktiiviehdotus avaisi tien takaisin lehtien ja kirjojen alv:n nollaverokantaan.

Viime viikolla komissio julkisti ehdotuksen, joka antaisi jäsenvaltioille lisää liikkumavaraa arvonlisäverokantojen määrittämisessä.

Komission ehdotuksen mukaan jäsenvaltiot voisivat soveltaa yleisen verokannan lisäksi nollaverokantaa, yhtä alle 5 prosentin kantaa sekä enintään kahta vähintään 5 prosentin kantaa. Alennettujen kantojen hyödyn on kohdistuttava tavaran tai palvelun kuluttajaan ja niillä on johdonmukaisesti tavoiteltava yleishyödyllisiä tavoitteita.

Aivan nopeasti asia tuskin etenee, selvittää Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

-Komission esitys lähtee nyt käsittelyyn. Se vaatii kaikkien EU-maiden yksimielisen hyväksynnän, Holmberg kertoo.

Hänen mukaansa alv-kannan alentaminen on tehokkain ja kilpailuneutraalein keino tukea kirjojen ja lehtien laadukasta kotimaista sisältöä. Mikäli EU-maat hyväksyvät esityksen, Holmberg arvioi että asiasta päästäisiin Suomessa keskustelemaan osana seuraavaa hallitusohjelmaa, toisin sanoen vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

-Toinen asia, joka on siellä putkessa, on digitaalisen sisällön alv:n alentaminen. Myös se odottaa yksimielistä EU-päätöstä, sillä Tsekki on ajatusta vastaan.

Tällä hetkellä digivero on suuruudeltaan 24%.

Holmberg toivoo, että asiasta päästäisiin pian sopuun. Hän muistuttaa, että valtionvarainministeri Petteri Orpo (kok.) on jo aiemmin tukenut ajatusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic