Uutiset

Medvedev naureskeli kysymykselle Turun saariston helikopterikenttien käytöstä – "Se on paranoia-ajattelua"

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä korostivat Airiston Helmi -yrityksen tutkinnan olevan poliisiasia.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan, että Airiston Helmi -yrityksen talousrikostutkinta on poliisiasia.

Pääministereiltä kysyttiin mahdollisuudesta, että Venäjä käyttäisi Turun saariston helikopterikenttiä konfliktitilanteessa. Kysymys sai Medvedevin naureskelemaan.

– En tiedä, kenen sairaassa mielessä tämä ajatus (helikopterikenttien käytöstä) on syntynyt. Se on paranoia-ajattelua, Medvedev sanoi.

– Kyseessä on poliisiasia. Tutkinta ei ollut keskustelujemme aiheena, Sipilä sanoi.

Pääministerit eivät itse ottaneet talousrikostutkintaa esille. He vastasivat suomalaisten toimittajien vuorolla esitettyyn kysymykseen. Esillä oli myös se, minkälaista apua Venäjä voisi auttaa talousrikostutkinnassa.

– Jos Suomelta tulee säädösten mukainen pyyntö tutkinta-avusta, sitä myönnetään. Rahanpesu on myös Venäjällä rikos. Epäillyn Venäjän kansalaisen on saatava lainsäädännön mukaiset olot ja tarvittaessa konsuliapua, Medvedev sanoi.

Yhteistyötä kehuttiin

Valtiojohtajien tapaamisten hengen mukaisesti molemmat pääministerit kehuivat maiden välisiä suhteita ja yhteistyön henkeä.

– Meillä oli avoimet ja rakentavat keskustelut. Puhuimme niin kahdenvälisistä suhteista, taloudesta, ympäristöstä kuin EU:n ja Venäjän suhteista. Maillamme ovat tiiviit suhteet myös kansalaistasolla. Venäläiset ovat suurin matkailijaryhmä Suomessa, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan esillä oli erityisesti ympäristönsuojelu

– Ympäristökysymykset eivät tunne rajoja. Olemme yhdessä parantaneet Itämeren tilaa. Keskustelimme maidemme sitoutumisesta Pariisin ilmastosopimukseen sekä mustahiilipäästöistä. Suomi pyrkii järjestämään Arktisen neuvoston puheenjohtajana huippukokouksen mustahiilipäästöjen rajoittamisen käytännön toimien edistämiseksi. Puhuimme jätehuollon yhteistyöstä ja esimerkiksi Krasnyi Borin kaatopaikan ongelmajätteiden puhdistuksesta. Suomalaisilla yrityksillä on osaamista viedä esimerkiksi ongelmajätteiden käsittelyä eteenpäin, Sipilä kertoi tiedotustilaisuuden alkuun.

Keskustelujen aiheena oli myös kiistelty Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimala. Fennovoiman rakennuttaman ydinvoimalan laitostoimittaja on venäläiseen Rosatom-konserniin kuuluva RAOS Project

– Hankkeen turvallisuus ja eteneminen on meille kaikille tärkeätä, Sipilä puhui.

Medvedev totesi niin ikään Hanhikivi 1-hankkeen olevan tärkeä.

– Rakennusluvan saaminen olisi tärkeä askel. Hankkeessa mukana olevien pitää tehdä aktiivisemmin työtä, Medvedev kertoi.

Syyria ja Ukraina esillä

Sipilä esitti myös Suomen huolen siviiliväestön asemasta Ukrainan ja Syyrian sodissa.

– Venäjällä on erityinen vastuu erityisesti Syyrian Idlibin siviileistä, Sipilä sanoi.

– Toivomme nopeata ratkaisua Syyrian konfliktiin. Syyrian terroristipesäkkeistä on huolehdittava, Medvedev puolestaan sanoi.

Medvedev ilmoitti Venäjän tavoitteeksi sen, että Venäjästä tulisi Suomen suurin kauppakumppani ohi Ruotsin ja Saksan.

– Päärooli tässä on toki elinkeinoelämällä ja yrityksillä. On haastava keskustella, kun EU:n ja Venäjän suhteet ovat vaikeat. Meillä oli antoisa ja mielenkiintoinen neuvottelu, Medvedev puhui.

Ukrainan konfliktin osalta Medvedev toivoi Ukrainan hallitukselta poliittista tahtoa tilanteen parantamiseen.

– Ukrainan hallitus ei saisi pelkästään puhua, että Minskin sopimus on kuollut, Medvedev sanoi.

Medvedev vierailee Helsingissä ja Riihimäellä keskiviikkona Sipilän kutsusta. Pääministereiden tapaamisessa keskusteltiin maiden kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä. Keskustelut kestivät noin kolme tuntia, mikä oli noin tunti kauemmin kuin ennakko-ohjelmassa arveltiin.

Medvedev vierailee Riihimäellä Fortumin jätteenkäsittelylaitoksella.

Kyseessä on pääministerien neljäs tapaaminen. Edellisen kerran pääministeri Sipilä ja pääministeri Medvedev tapasivat Pietarissa syyskuussa 2017. Sitä ennen pääministeri Medvedev vieraili Oulussa joulukuussa 2016.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti