Uutiset

Meksiko pyysi tutkintaa Yhdysvaltojen rajavalvontaviranomaisten kyynelkaasun käytöstä

Meksiko antoi rajanaapurilleen diplimaattisen huomautuksen asiasta maanantaina. Trump kehotti lähettämään karavaanin takaisin Hondurasiin.
Yhdysvaltojen rajavalvontaviranomaiset ampuivat sunnuntaina Meksikon puolelle kyynelkaasua pysäyttääkseen rajan ylittämistä yrittäneet siirtolaiset.

Meksikon ulkoministeriö esitti maanantaina Yhdysvaltojen hallitukselle diplomaattisen huomautuksen sunnuntain tapahtumista maiden välisellä rajalla. Meksiko pyysi tutkintaa ”ei-tappavien” aseiden käytöstä Meksikon alueella, ministeriön lausunnossa sanotaan.

Yhdysvaltojen viranomaiset ampuivat kyynelkaasua päin Meksikon puolella olevia siirtolaisia, jotka yrittivät päästä Yhdysvaltojen puolelle Tijuanan ja San Diegon välisellä rajanylityspisteellä. Meksiko sanoi karkottaneensa 98 siirtolaista, jotka eivät totelleet viranomaisia, vaan yrittivät rajanylitystä.

Yhdysvaltojen rajavalvontaviranomaisten mukaan yli 40 siirtolaista pidätettiin Yhdysvaltojen puolella. He eivät uskoneet yhdenkään ihmisen pääseen etenemään Kalifornian puolelle.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi toimittajille, että hän sulkisi rajan siirtolaisten uhatessa sitä. Näin myös tapahtui sunnuntaina, sillä San Ysidron rajanylityspiste, joka on maan vilkkain, suljettiin useiksi tunneiksi.

– Me suljemme sen ja pidämme sen suljettuna, jos on ongelmia. Voimme pitää sen kiinni pitkäänkin, Trump sanoi.

Ihmiset pakenevat köyhyyttä

Sunnuntain tapahtumat maiden rajalla olivat jatkoa Trumpin siirtolaisvastaiselle politiikalle, joka on viime viikkoina kohdistunut erityisesti keskiamerikkalaiseen karavaaniin, joka on lähestynyt Yhdysvaltojen rajaa.

Tuhansien ihmisten kulkue pakenee lähtömaidensa väkivaltaa ja köyhyyttä. Ihmiset ovat enimmäkseen Hondurasista ja liikkuvat yhdessä, koska se on turvallisempaa.

Meksikon Tijuanaan saapuneet ihmiset ovat yöpyneet paikallisella urheilustadionilla. Lauantaina Trump sanoi, että heidän tulee odottaa Meksikossa turvapaikkahakemusten käsittelyn ajan. Se tarkoittaisi, että siirtolaiset olisivat rajan toisella puolella yli vuoden.

Trump käski lähettää ihmiset takaisin

Maanantaina Trump kuitenkin sanoi, että Meksikon pitää lähettää ihmiset takaisin kotiinsa.

– Meksikon pitäisi siirtää lippua heiluttavat siirtolaiset, joista monet ovat kylmäverisiä rikollisia, takaisin kotimaihinsa. Tehkää se lentokoneella, bussilla tai miten tahdotte, mutta he eivät tule Yhdysvaltoihin. Suljemme rajan lopullisesti, jos se on tarpeen. Kongressi, rahoita muuri, Trump tviittasi.

Meksiko ja Yhdysvallat olivat neuvotelleet mahdollisuudesta, että Meksiko pitäisi siirtolaiset turvapaikanhakemusten käsittelyn ajan.

Lue myös: Ihmiset pakenivat USA:n rajaviranomaisten ampumaa kyynelkaasua Meksikon rajalla, ylityspiste suljettiin väliaikaisesti

Uusimmat

Fingerpori

comic