Uutiset

Meksikon huumeparoni "El Chapo" tuodaan oikeuden eteen New Yorkissa

Joaquín "El Chapo" Guzmán pidätettiin tammikuussa 2016 pohjoismeksikolaisessa Los Monchisin rannikkokaupungissa Sinaloan osavaltiossa.

Oikeudenkäynti Meksikon tunnetuinta huumeparonia Joaquín ”El Chapo” Guzmánia vastaan alkaa tänään maanantaina Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa Brooklynissa New Yorkissa.

Guzmán johti Sinaloan huumekartellia. Se on nimetty samannimisen Meksikon osavaltion mukaan. Yhdysvaltain viranomaiset ovat luonnehtineet Sinaloan kartellia yhdeksi maailman vaikutusvaltaisemmista huumeorganisaatioista.

Guzmánin espanjankielinen lempinimi ”El Chapo” tarkoittaa pätkää. Mies on 167 senttiä pitkä.

Meksiko luovutti 61-vuotiaan Guzmánin Yhdysvaltoihin tammikuussa 2017. Guzmán oli tätä ennen onnistunut pakenemaan kaksi kertaa meksikolaisista vankiloista. Guzmán otettiin kiinni pohjoismeksikolaisesta talosta tammikuussa 2016.

Todistukset salanimellä

Meksikolaisviranomainen kertoi luovutuksen aikoihin Reutersille, että toimenpide oli hyväntahdon ele Donald Trumpille, joka vannoi presidentin virkavalan seuraavana päivänä.

Yhdysvaltain syyttäjien mukaan Guzmán johti Sinaloan kartellia vuodesta 2003. Guzmánin valvonnassa kartelli toimitti meriteitse tonnikaupalla heroiinia, kokaiinia, metamfetamiinia ja marihuanaa Yhdysvaltoihin.

Syyttäjän todistajien joukossa on Sinaloan kartellin entisiä jäseniä ja muita huumekauppaan osallistuneita, jotka tekevät nyt yhteistyötä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Todistajien nimiä ei julkistettu, ja muutamien uskotaan antavan todistuksensa salanimellä.

Juryn jäsenet pidetään salassa

Vaikka kaikki syytteet liittyvät huumekauppaan, syyttäjien odotetaan tuovan esiin todisteita, joiden mukaan Guzmán sekaantui useisiin murhiin. Niissä oli usein kyse huumekartellien välienselvittelyistä.

Guzmánin puolustusasianajajiin kuuluvan Eduardo Balarezon mukaan puolustuksen on tarkoitus todistaa, että Guzmán oli vain ”luutnantti”, joka toimi muiden käskyjen mukaan.

Oikeudenkäynti alkaa juryn valinnalla. Aiheen arkaluonteisuuden vuoksi juryn jäsenten nimet pidetään salassa. Tuomari Brian Cogan arvioi, että oikeudenkäynti kestää neljä kuukautta.

Jos Guzmán tuomitaan, odottaa häntä elinkautinen vankeusrangaistus.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti