Uutiset

Melania Trump vietti Helsingissä hiljaiseloa – viime viikon vierailun ohjelmaan kuului nurmikeilailua ja askartelua

Suomen ja USA:n presidenttiparien yhteinen aamiainen jäi Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Melania Trumpin ainoaksi varsinaiseksi ohjelmaksi Helsingissä.

Toista oli esimerkiksi presidenttiparin viime viikon valtiovierailulla Englannissa, jossa rouva Trump muun muassa pelasi ja askarteli koululaisten kanssa.

Maanantaiaamuna Presidentti Donald Trump ja puoliso Melania saapuivat puoli kymmenen aikaan Tasavallan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen, jonka terassilla heidät valokuvattiin yhdessä Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kanssa.

Rouva Trump söi Mäntyniemessä aamiaista yhdessä Haukion kanssa, kun presidentit kävivät omaa keskusteluaan.

Trump ja Haukio puhuivat Tasavallan presidentin kanslian mukaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista, suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta sekä Suomen ja Yhdysvaltain kohtaamista ongelmista. Lisäksi aiheina oli Haukion toiminta Unicefin suojelijana ja Trumpin vetämä Be best -kampanja.

Lasten hyvinvointi oli Haukion ja Trumpin keskustelun aiheena myös USA:ssa, missä puolisot tapasivat toisensa viime syksynä.

Runsaan tunnin kestäneen aamiaistapaamisen jälkeen Yhdysvaltain presidenttipari kirjoitti nimensä Mäntyniemen vieraskirjaan ja palasi majapaikkaansa Kalastajatorppaan.

Lontoossa enemmän ohjelmaa

Viime viikolla Lontoossa rouva Trump vietti päivän Englannin pääministeri Theresa Mayn puolison Philip Mayn kanssa.

Vierailullaan Trump tutustui muun muassa Chelsean kuninkaallisen sairaalan hoitokotiin, jossa hän tapasi veteraaneja ja koululaisia. Trump pelasi lasten ja veteraanien kanssa englantilaista nurmikeilailua ja askarteli myöhemmin koululaisten kanssa.

Trump myös puhui vierailullaan lapsiin keskittyvästä Be best -kampanjastaan.

Ohjelma pohjaa omiin toiveisiin

Valtionvierailuille osallistuvien puolisoiden ohjelma rakennetaan tavallisesti vieraan toiveiden varaan, ulkoministeriön entinen protokollapäällikkö Johannes Bäckström kertoo.

Bäckström toimi protokollapäällikkö 90-luvun alussa ja 2000-luvun vaihteessa sekä protokollakonsulttina Suomen EU-puheenjohtajakaudella 2006.

Ihannetilanteessa vieraalla itsellään on toiveita siitä, mitä hän haluaisi nähdä tai keihin hän haluaisi tutustua, Bäckström kertoo. Jos toiveita ei ole, ulkoministeriö ja presidentin kanslia ehdottavat vierailukohteita esimerkiksi kiinnostusten ja harrastusten perusteella.

-Suurin osa puolisoiden vierailuista kuluu yleensä päävieraan mukana virallisessa ohjelmassa. Puolisoiden omaa ohjelmaa rakentaessa taas lähdetään siitä, onko henkilö ennen käynyt Suomessa, Bäckström sanoo.

Puolisoiden omaan ohjelmaan on harvoin käytössä paria tuntia enempää aikaa. Siksi vierailut suuntautuvat lähiseuduille, Bäckström huomauttaa.

Clinton vieraili Marimekolla

Suomessa valtionvierailuilla mukana oleville puolisoille on esitelty Bäckströmin mukaan usein yhteiskunnallisia kohteita.

-Tyypillisiä osoitteita ovat olleet esimerkiksi lastensairaalat ja kirjastot. Tavallisesti on esitelty yhteiskunnan vahvoina pidettyjä puolia, meillä esimerkiksi koulujärjestelmää, Bäckström kertoo.

Myös kulttuurikohteet ovat olleet suosittuja.

Esimerkiksi USA:n ulkoministerinä Suomessa 2012 vieraillut Hillary Clinton tutustui Helsingissä Marimerkon tehtaaseen.

Kiinan presidentin viime vuotisen vierailun aikaan Jenni Haukio taas esitteli presidentin puolisolle Peng Liyuanille Helsingin Designmuseota ja Jean Sibeliuksen kotimuseota Ainolaa Järvenpäässä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic