Uutiset

Mepit ovat tavanneet duuman jäseniä EU:n matkustuskielloista huolimatta

Europarlamentaarikot saavat tavata venäläispoliitikkoja, vaikka poliitikot olisivatkin EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden piirissä. Lännen Media kysyi asiaa Euroopan komissiosta suomalaisen europarlamentaarikon kommenttien vuoksi.

LM osoitti kysymyksensä EU:n ulkosuhteiden korkealle edustajalle, komissaari FedericaMogherinille. Kysymyksiin vastasi komission ulkosuhteiden viestintäedustaja.

Venäläiskollegoiden tapaamiset nousivat esiin europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) sanomisista (LM 12.1.)

Jaakonsaari mainitsi tammikuussa pidetyssä toimittajatapaamisessa, että mepit ovat tavanneet venäläisiä poliitikkokollegoitaan huolimatta mahdollisista matkustuskielloista. Tapaamiset on järjestetty alueilla, jotka eivät kuulu matkustuskieltojen piiriin.

Jaakonsaaren mukaan yhteydenpito on epävirallista, ja sitä ovat hänen mukaansa tehneet ”kaikki”. Jaakonsaari on itse EU:n ja Venäjän parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan varapuheenjohtaja.

-SD-ryhmässäkin on niin, että Belgradissa aina tavataan venäläisiä kollegoja. Jotenkin tuntuu aivan kummalliselta, ettei normaalia diplomatiaa voi harrastaa, Jaakonsaari sanoi tilaisuudessa.

Jaakonsaari on vaatinut, että Venäjä ja EU purkaisivat keskinäiset, poliitikkoihin kohdistuvat matkustuskiellot.

Toistasataa pakotelistalla

Euroopan unionin neuvosto on asettanut pakotteita Venäjää ja venäläisiä kohtaan Ukrainan kriisin ja siihen liittyneen Krimin miehityksen vuoksi.

Jaakonsaaren kommentti herättääkin kysymyksen: eikö poliitikkojen tapaamiset ole pakotteiden kiertämistä?

Komission edustaja vastaa Lännen Medialle, että matkustuskiellon piirissä olevat henkilöt eivät saa astua EU:n maaperälle.

-Vaikka tämä koskee lukuisia Venäjän parlamentin jäseniä, erityisesti heitä, jotka on ”valittu” edustamaan Krimin niemimaata, ei ole olemassa mitään yleiskieltoa yhteydenpitoon Venäjän parlamentin jäsenten kanssa, komissiosta vastataan sähköpostitse.

EU-neuvosto päivitti Venäjä-pakotteita viimeksi syyskuussa 2017, ja tällä hetkellä toistasataa venäläistä on matkustuskielto- ja varainjäädytyslistalla.

Vastaavasti myös Venäjä on asettanut eurooppalaisia poliitikkoja omalle vastapakotelistalleen. Suomalaisista joukossa on ainakin europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

EU-neuvoston on päätettävä yksimielisesti pakotteiden poistamisesta. Tällä hetkellä pakotteet ovat voimassa maaliskuun puoleenväliin saakka.

Venäjä-politiikassa liikehdintää

EU on viime aikoina aktivoitunut Venäjää koskevissa kysymyksissä. Parlamentissa on käynnistetty selvitystä siitä, miten edetä vuosien ajan poteroituneissa Venäjä-suhteissa.

Virallisesti EU:n päätä kääntäisi esimerkiksi, jos Venäjä innostuisi edistämään Ukrainan kriisin lopettamiseen tähtäävää Minskin sopimusta. Sillä välin EU kuitenkin pitää yhteyttä esimerkiksi venäläisiin kansalaisjärjestöihin.

-Kaikki toimet, jotka kunnioittavat EU:n linjauksia ja jotka toteuttavat EU:n lähestymistapaa ovat tervetulleita, komissio toteaa vastauksessaan.

Krimin miehitys taustalla
EU on asettanut Venäjää koskevia pakotteita Krimin niemimaan alueliitoksen ja Ukrainan sisäpolitiikkaan puuttumisen vuoksi.Unioni pitää Venäjän Krim-liitosta laittomana. Ensimmäiset Venäjä-pakotteet määrättiin maaliskuussa 2014.Taloudellisten pakotteiden ohella Euroopan unionin neuvosto on perunut huippukokouksia Venäjän kanssa ja määrännyt pakotteita henkilöille, joilla on ollut osuus Krimin tapahtumissa.EU:n pakotteiden piirissä on 150 ihmistä ja 38 yhteisöä. Lisäksi EU on jäädyttänyt varoja ihmisiltä, jotka ovat vastaavasti kavaltaneet varoja Ukrainan valtiolta. Nykypakotteet ovat voimassa maaliskuun 15:nteen 2018.Lähde: Euroopan komissio

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic