Uutiset

Merkel ja Putin tapaavat lauantaina – Saksa ajaa entistä päättäväisemmin omia etujaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ailahteleva politiikka ajaa Saksaa toimimaan itsenäisemmin maailmanpolitiikassa.
Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin viime tapaamisesta on vierähtänyt kolme kuukautta. Se oli Mustanmeren rannalla, Sotshissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat lauantaina illalla lähellä Berliiniä. Keskusteluissa Saksan odotetaan ajavan Venäjän suhteen aiempaa selvemmin omia etujaan, joita Trumpin linjaukset uhkaavat.

Saksa on aiemminkin ollut idässä aktiivinen, mutta tällöin linjat on sovitettu yhteen Yhdysvaltojen näkemysten kanssa.

Saksan ja Venäjän nykysuhteita ei voi kuvata sydämellisen lämpimiksi. Riideltävää riittää Ukrainan ja Syyrian tilanteesta alkaen. Mailla on kuitenkin aiempaa enemmän yhteisiä ongelmia, joita myös Yhdysvallat on aiheuttanut.

Jotkut saksalaiset tutkijat, kuten Stefan Meister Saksan ulkopoliittisesta seurasta DGAP:sta, kuvaavat Meseburgin lauantaista tapaamista käännekohdaksi. Hänen mukaansa kokous on tilaisuus normalisoida Saksan ja Venäjän suhteet käytännön asioiden hoitamisessa ilman, että kumpikaan luopuu keskeisistä kannoistaan.

Osapuolten ei siis tarvitse pitää toistensa kannoista sen enempää kuin aiemminkaan, kunhan välit saadaan toimimaan arkipäivässä paremmin.

Muistuttaa Suomen tyyliä

Näin Saksan toiminta Venäjän suhteen alkaa yhä enemmän muistuttaa Suomen tapaa hoitaa idänsuhteitaan: maa pysyy pakotteiden ja yhteisten sopimusten takana, mutta käytännön asiat hoidetaan itsenäisesti eikä niiden hoitamiseen haluta antaa päätösvaltaa muille.

Yhdysvaltain päätös alumiini- ja terästulleista on tuottanut päänsärkyä niin Saksassa kuin Venäjälläkin. Suorien vaikutusten lisäksi Yhdysvaltojen tullit ovat myös kiihdyttäneet Turkin talousongelmia, joista saattaa seurata hankaluuksia niin Saksalle kuin Venäjällekin. Molemmat ovat Turkin isoja kauppakumppaneita.

Trump on yrittänyt jarruttaa Itämeren pohjalle suunniteltua Nord Stream 2 -kaasuputkea, jonka avulla venäläistä kaasua myytäisiin Saksaan ja muualle Eurooppaan. Trump näkisi mieluusti eurooppalaisten ostavan nesteytettyä kaasua Yhdysvalloista venäläiskaasun sijaan.

Vaikka Saksa haluaa toimitusvarmuuden takia kaasua sekä laivoista nesteytettynä että putkesta, Venäjän putkikaasu on nesteytettyä huokeampaa ja Saksa haluaa sitä paljon – Yhdysvalloista välittämättä.

Venäjän pakotteet tärkeitä

Saksalle on tärkeää, että Venäjään kohdistuvat pakotteet pysyvät voimassa. Pakotteista luopuminen antaisi merkin Venäjälle Krimin valtauksen hyväksymisestä, mikä voisi rohkaista Venäjää hyökkäävämpään ulkopolitiikkaan naapurimaitansa kohtaan.

Saksalla on silti väliä, miten pakotteet kohdistetaan. Yhdysvallat on esimerkiksi yrittänyt kohdistaa niitä alueille, jotka voisivat haitata Venäjän energiatoimituksia Saksaan. Energiasektorin lisäksi erityisesti Saksan pankit voivat joutua kärsimään Venäjään kohdistuvista pakotteista, jos ne rajataan Saksan mielipidettä kuulematta.

Saksa tarvitsee Venäjää myös Syyriassa. Suuri osa Saksaan pari vuotta sitten saapuneista pakolaisista on syyrialaisia. Jos joidenkin pakolaisten halutaan joskus palaavan alkuperäiseen kotiinsa, on Syyria saatava rauhoittumaan. Se onnistuu vain Venäjän tuella. Mitä Yhdysvallat tekee Syyrissa tulevaisuudessa, sitä ei kukaan voi tietää.

Saksa ja Venäjä ovat monessa mielessä tiiviisti toisiinsa kytköksissä, halusivat ne sitä tai eivät. Yhteistyötä siis tarvitaan.

Saksassa asuu esimerkiksi noin kolme miljoonaa ihmistä, joiden juuret ovat Venäjällä. Heidän esivanhempansa ovat aikoinaan muuttaneet Saksasta asuttamaan itään laajentunutta Venäjän keisarikuntaa ja Neuvostoliiton romahdettua jälkeläiset muuttivat Saksaan takaisin.

Ryhmä on Saksassa tarkkaan seurattu, sillä Venäjä on yrittänyt vaikuttaa tämän ryhmän kautta Saksan vaaleihin.

Tapaamisesta kerrottiin myöhään

Merkelin ja Putinin on määrä tavata lauantaina klo 19 Suomen aikaa. Yllättävästä tapaamisesta kerrottiin julkisuuteen vasta tällä viikolla.

Saksan hallituksen tiedottajan mukaan tapaamisen aiheita ovat Syyrian sota, Itä-Ukrainassa jatkuvat väkivaltaisuudet ja Nord Stream 2 -kaasuputkihanke.

Kremlin tiedottajan mukaan tapaamisessa keskustellaan myös Venäjää koskevista pakotteista.

Tapaaminen järjestetään Mesebergin linnassa Berliinin pohjoispuolella.

Merkel ja Putin tapasivat viimeksi toukokuussa Mustanmeren rannalla, Sotshissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti