Uutiset

Merkelin puolue kääntyy oikealle – Euroopan rautarouvan seuraajaksi nousee tänään joko tylsästi puhuva sovittelija tai helposti kiivastuva miljonääri

Saksan kristillisdemokraattien kokousväki osoitti seisaaltaan suosiotaan puoleen johdosta luopuvalle liittokansleri Angela Merkelille. Uuden veturin johdolla CDU-puolue palaa poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.
Angela Merkel tervehti puoluekokousedustajia perjantaina puheensa jälkeen. Saksan kristillisdemokraatit ovat kokoontuneet Hampuriin valitsemaan puolueelleen uutta veturia 18 vuotta hallinneen Merkelin jälkeen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää puhetta viimeistä kertaa puolueensa puheenjohtajana. Hampuriin kokoontuneessa puoluekokouksessa hän muistelee niitä 18 vuotta, kun hän on johtanut Saksan kristillisdemokraatteja.

– Emme ole sama puolue nyt kuin vuonna 2000 – ja hyvä niin, Merkel sanoo ja kokousväki osoittaa suosiota.

Vaikka väki on väistyvän johtajansa puolella, samat taputtavat delegaatit ovat vääntämässä puoluetta takaisin Merkeliä edeltäneeseen suuntaan. Uuden puheenjohtajan myötä CDU-puolue palaa Merkelin poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.

Myöhemmin tänään CDU valitsee uuden puheenjohtajan. Pääehdokkaita on kolme.

Annegret Kramp-Karrenbauer, 56, saa eniten kannatusta Saksan yleisradioyhtiö ARD:n CDU:n kannattajille tekemässä kyselyssä. Hänen takanaan on lähes puolet vastanneista.

AKK:ksi kutsuttu ehdokas on konservatiivinen katolinen, joka johti Saarlandin osavaltiota pääministerinä. Hänen sovitteleva tyylinsä muistuttaa Merkeliä hänelle jopa taakaksi asti. Asiasisällöt ja yksityiskohdat Kramp-Karrenbauer hallitsee tarkkaan ja erityisesti puolueen nais- ja työläiskannattajat seisovat hänen takanaan. Hänen tiukat abortti- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat mielipiteensä ovat silti monelle liikaa poliittisessa keskustassa.

Puhujana Kramp-Karrenbauer on usein yksinkertaisesti tylsä.

 

Lue myös: Saksassa jännitetään, kenestä tulee Angela Merkelin seuraaja CDU:n johtajana – tässä ovat vaihtoehdot

 

Hermojen pito arveluttaa

AKK:n päävastustaja on Friedrich Merz, 63. Miljonääri-Merz on erityisesti CDU:n liikemiespiirien mieleen. Siinä missä Kramp-Karrenbauer voi olla tylsän tasainen, Merz puhkuu testosteronia.

Helposti kiivastuva Merz on puhujana selvästi Kramp-Karrenbaueria kiinnostavampi. Hänen voi uskoa hyvin pärjäävän neuvotteluissa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia tai Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Toisaalta monia mietityttää se, miten hyvin hänen hermonsa pitävät, kun esimerkiksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsuu Saksan liittokansleria natsiksi. Merz on myös vanhoillinen ja aikoinaan liittopäiväedustajana vastustamassa esimerkiksi raiskauksen kriminalisointia avioliitossa.

Miljonäärin elämäntapa omine yksityislentokoneineen ärsyttää monia. Ongelmia voi myös olla tulossa finanssiyhtiö Blackrockista. Merz johtaa yhtiön hallitusta ja poliisi tutkii parhaillaan yhtiöön liittyviä veropetosepäilyjä.

Kolmas pääehdokas terveysministeri Jens Spahn, 38, ei tule tänään valituksi. Merkelin pakolaispolitiikan kova kriitikko menetti kannattajansa Merzille tämän lähdettyä kilpailuun.

Erinomaisena puhujana Spahn on kuitenkin yllättänyt monet myönteisesti vaalikiertueella ja monien mielestä yksinkertaisesti hänen vuoronsa johtaa puoluetta on myöhemmin.

Kannatus vuotaa kahdesta kohtaa

Saksan kristillisdemokraatit menettävät kannattajia poliittisesta keskustasta vihreille ja oikeasta laidasta oikeistopopulistipuolue AfD:lle. Delegaatit joutuvat tänään perjantaina valitsemaan, kuinka paljon he haluavat keskittyä AfD:lle menetettyjen kannattajien houkuttelemiseen takaisin ja kuinka paljon puolueen pitää pysyä keskellä, etteivät erityisesti suurkaupunkien naiset siirry vihreille.

ARD:n kyselyistä näkyy, että puolueen kannattajilla on suurempi halu siirtää puoluetta oikealle kuin keskelle. Vaikka puoluekokouksen puhujapöntossä moni haikailee aikaa, jolloin CDU kansanpuolueena kelpasi lähes puolelle saksalaisista, nyt puolue joutuu valitsemaan, minkä lohkon entisestä kannattajakunnastaan se ottaa. Aiemmin ei ollut AfD:tä tai maltillisia vihreitä samalla tontilla äänistä kilpailemassa.

Puheensa lopuksi Merkel saa jälleen valtaisat suosionosoitukset seisomaan nousseelta kokousväeltä. Nämä pitävät yllä myös lappuja, joissa lukee ”Kiitos, päällikkö, 18 vuodesta CDU:n johtajana”. Merkelistä näkyy lievää liikutusta ja – kuten yleensä – suurta vaivaantuneisuutta ihmisten osoittaessa hänelle suosiota.

Tämä tulee muuttumaan. Kuka tahansa tänään valitaankaan, Merkelille tyypillinen suuri vaatimattomuus ei tule jatkumaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti