Uutiset

Merkittävä käänne: Eläkkeitä maksetaan ulos enemmän kuin mitä eläkemaksuja tulee sisään

Työeläkkeiden rahoituksessa rahastoinnin merkitys kasvaa, kun maksettavien eläkkeiden määrä ylittää sisään tulevat eläkemaksut. Näin arvioi Kevan toimitusjohtaja
Timo Kietäväinen.

Kunta-alan työeläkkeissä tämä käänne eläkkeiden ja eläkemaksujen välillä tapahtui tänä vuonna.

-Tähän käänteeseen on jo varauduttu rahastoinnilla, totesi Kietäväinen Eläkesäätiöyhdistyksen kevätseminaarissa keskiviikkona.

Kevan osalta eläkemaksujen ja maksettavien eläkkeiden erotus on tänä vuonna noin 100 miljoonaa euroa.

Kevan eläkevastuurahaston suuruus ylitti äskettäin 50 miljardia euroa.

Työeläkevarojen sijoittaminen on Kietäväisen mukaan pitkäjänteistä, ei neljännesvuosittain tapahtuvaa toimintaa.

-Vuodesta 1988 lukien, kun rahastointi aloitettiin, on eläkevastuurahastoon kerrytetty sijoitustoiminnan tulosten kautta 30 miljardia ja maksettuja eläkkeitä suurempien eläkemaksujen kautta 20 miljardia euroa, Kevan toimitusjohtaja selvittää.

Keva on Suomen suurin eläkevakuuttaja, joka huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista.

Kietäväinen painottaa, että tämän vuoden alusta voimaan tullut eläkeuudistus on keskeisessä roolissa eläkkeiden rahoituksen riittävyyttä varmistettaessa.

-Vähitellen paraneva talouskasvu ja työllisyys ovat osaltaan vahvistamassa myös työeläkkeiden rahoituspohjaa. Eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta maamme kilpailukyvyn säilyminen pitkällä aikavälillä on tärkeää.

Hänen mukaansa digitalisaatio ja robotisaatio muuttavat merkittävästi työelämäämme ja vaikuttavat kansalaisten työuriin ja eläkkeiden kertymiseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic