Uutiset

Merkittävä sote-lausunto on yhä kesken – perustuslakivaliokunta yrittää saada sen perjantaina valmiiksi

Perustuslakivaliokunnan työ jatkuu yhä sote-uudistuksen laki-paketin kanssa. Valiokunta tutkii, ovatko lakiesitykset linjassa perustuslain kanssa. Arkistokuva keskiviikolta. Kuva: Silja Viitala / Lännen Media

Ei tullut torstainakaan valmista. Perustuslakivaliokunnan ennakkoarvioiden mukaan noin 80 sivun mittainen lausunto sote-uudistuksen lakipaketista on kuitenkin näillä näkymin valmis perjantaina.

– Vielä ei tullut valmista, mutta alan itsekin uskoa, että perjantaina lausuntomme valmistuu, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi torstain kokouksen jälkeen.

Torstaina perustuslakivaliokunta ei enää työtään jatka, koska loppupäivä kuluu puolueiden ryhmäkokouksissa sekä täysistunnossa.

Perjantaina yritetään uudestaan. Valiokunnalla on vielä ainakin muutama kohta viilattavana.

Aiemmin sote-lakien ongelmat ovat liittyneet muun muassa rahoituksen riittävyyteen, kansalaisten yhdenvertaiseen asemaan, potilastietojen tietosuojaan, asiakassuunnitelmien juridiseen sitovuuteen sekä EU-notifikaatioon. Esillä on ollut mahdollisuus, että uusi sote-malli olisi EU:n sääntöjen vastainen.

Notifikaation myötä EU arvioisi, saisiko julkinen sektori perusteetonta etua niin, että ne ovat markkinoilla paremmassa kilpailuasemassa kuin yksityiset.

Juuri notifikaatio vaikuttaa olevan nyt se asia, josta valiokunnassa väännetään tiukimmin

– Riitelemme nyt erityisesti notifikaatiosta, ja minä en aio antaa periksi, valiokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) kertoi kokouksen jälkeen.

Sote-uudistusta ajavat hallituspuolueet eivät ole halunneet notifikaatiota ainakaan aiemmin tehdä. Sen saamisessa voisi kestää jopa vuosia.

Perustuslakivaliokunnan lausunto menee myöhemmin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta sote-uudistus etenisi puolestaan eduskunnan täysistuntoon, joka päättäisi lakien hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Jos lakiesityksissä on yhä paljon korjattavaa, nykyinen eduskunta ei ehdi niitä käsitellä ennen vaaleja.

Uusimmat

Fingerpori

comic