Uutiset

Metallialan työvoimapula kärjistyi ja väkeä palkataan nyt ulkomailta – Valtiota vaaditaan reagoimaan kovemmin

Suomessa on tällä hetkellä huutava pula metallialan työntekijöistä. Pula kärjistyi nopeasti viime vuonna, eikä ratkaisua ole vielä näköpiirissä.

Konepajat eri puolilla maata palkkaavat entistä enemmän ulkomaalaista työvoimaa. Johtaja Matti Mannonen työnantajia edustavasta Teknologiateollisuudesta vahvistaa Lännen Medialle, että ulkomaalaisten työntekijöiden osuus on kasvanut viimeisen vuoden aikana.

-Lähes kaikilla konepajoilla alkaa jo olla joko omaa tai vuokratyövoimaa ulkomailta. Tekijät tulevat Itä-Euroopasta, Baltiasta, Lähi-idästä ja Aasiasta.

 

Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton mukaan eri puolilla Suomea on pulaa etenkin hitsaajista, särmääjistä ja koneistajista.

Työvoimapulaa on usealla alalla, mutta Matti Mannosen mukaan pahin tilanne on metalli- ja rakennusaloilla.

Esimerkiksi kiskokaluston valmistaja Transtech on palkannut Kainuuseen erityisesti puolalaisia ja venäläisiä hitsaajia. Lähes viidesosa uusista rekrytoinneista on ulkomailta.

-Viime vuonna otimme Otanmäen tehtaalle 280 uutta työntekijää, joista 40–50 on ulkomaalaisia, Transtechin toimitusjohtaja Lasse Orre kertoo.

Hän ihmettelee, miksi yhteiskunta ei paneudu riittävästi täydennyskoulutukseen. Orren mukaan valtio ei ole reagoinut osaajapulaan riittävän nopeasti.

 

-Osaajapulan ratkaisu ei ole pelkästään siinä, että tuodaan tekijöitä ulkomailta tai toteutetaan aktiivimallin tempputyöllistämistoimia, toteaa Teollisuusliiton teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen.

-Omassa maassa elää työkykyistä ja -haluista väkeä työttömyysturvan varassa. Täällä on selkeästi tarvetta täsmäkoulutukselle. Esimerkiksi hitsarin perustaidot voi oppia jo puolen vuoden kurssilla.

Muun muassa Terrafamen laitetoimittajana toimiva kajaanilainen Ykkösmetalli Oy toivoi paljon metallialalle räätälöidystä työvoimakoulutuksesta, mutta ei saanut juuri päättyneeltä kurssilta yhtään työntekijää. Toimitusjohtaja Jyrki Korkiakosken mielestä koulutus on silti yksi keskeinen ratkaisu työvoimapulaan.

Teknologiateollisuus selvittää parhaillaan, mitä työvoimapulalle voidaan tehdä. Selvitys valmistuu toukokuussa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic