Uutiset

Meteorologi: Pyeongchangissa tuulee vielä kaksi päivää, torstaina alkaa tyyntyä

Tuuli on kiusannut Pyeongchangin olympialaisissa monia lajeja. Etenkin lumilautailu, alppihiihto ja ampumahiihto ovat kärsineet oikukkaasta säästä.

Miksi siellä tuulee koko ajan? Onko tämä normaalia?

-Pyeongchangin alue ei ole yleisesti ottaen erityisen tuulinen, mutta nyt Itä-Siperiassa ja Kiinassa oleva kylmä ilmamassa sattuu ulottumaan normaalia etelämmäs, aina Japaniin ja Korean niemimaalle asti. Japaninmeren vesimassa vastaavasti on lämmin, se jäätyy tyypillisesti vain sisimmistä poukamistaan.

-Tästä lämpötilaerosta syntyy virtaus, mikä näkyy kilpailupaikoilla kovana, puuskittaisena tuulena, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteenlaitokselta kertoo.

Lumilajien kilpailunäyttämöt sijaitsevat vuoristossa.

-Ylempänä tuuli pääsee puhaltamaan esteettömämmin, kun ei ole puita, rakennuksia tai muita luomassa kitkaa.

-Kuten mäkihyppykilpailujen järjestäjät vaikkapa Oslossa ja Kuusamossa tietävät, tuuliero laakson ja hyppytornin välillä voi olla kymmenen metriä sekunnissa. Sama logiikka toimii vuoristossa.

Kuinka pitkään olympialaisten kisapaikoilla vielä kärsitään kovista tuulista?

-Tämän hetkisen ennusteen mukaan kylmä ilmamassa on Koreanniemimaalla vielä kaksi päivää eli niin kauan myös kovat tuulet jatkuvat. Torstaina ja perjantaina on tuulettomampaa. Sitä pidemmälle ei kannata ennustaa, Tuovinen sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti