Uutiset

#MeToo vyöryy edelleen ja vyöryttää samalla esiin seksuaalisen häirinnän laajuuden

Kun yhdysvaltalainen näyttelijä Alyssa Milano pyysi lokakuun puolivälissä kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita naisia vastaamaan hänen Twitter-viestiinsä Me too (minä myös), ei kukaan arvannut kuinka laajaksi ilmiö paisuisi.

Parissa viikossa viesti vyöryi eteenpäin ja nosti päivänvaloon seksuaalisen häirinnän ikiaikaisen ongelman ja sen laajuuden eri puolilla maailmaa. Siihen osallistuvat niin julkisuuden henkilöt kuin yksityiset kansalaiset. Twiiteillä häirintä on tullut näkyväksi ja samalla sen vaikutukset alkavat tuntua.

Somekampanja lähti liikkeelle elokuva- ja viihdeteollisuudesta ja nosti ahdisteluepäilyjen valokeilaan yhdysvaltalaisen elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin. Yhdysvaltain elokuva-akatemian johtokunta päätti erottaa miehen. Hän sai kohun vuoksi lähteä myös omasta perheyhtiöstään.

Viime päivinä samassa valokeilassa on ollut yhdysvaltalainen näyttelijä Kevin Spacey. Hän on esiintynyt Netflixin supersuositussa poliittisessa draamassa House of Cardsissa. Tv-kanava CNN:n haastattelemat sarjan tuotantoryhmän jäsenet ovat kuvanneet Spaceytä saalistajaksi, joka valikoi uhreikseen nuoria miehiä. Näyttelijä Anthony Rapp on syyttänyt Spaceytä fyysisestä ahdistelusta vuonna 1986.

Netflix päätti keskeyttää sarjan kuudennen kauden kuvaukset.

Politiikassa järisee myös

MeToo on ulottunut myös poliittisen vallan kamareihin.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon irtisanoutui tehtävästään häirintäkohun vuoksi. Hän oli asettanut kätensä naispuolisen toimittajan polvelle. Juorulehti Sun paljasti ministerin asiattoman teon vuodelta 2002.

Pääministeri Theresa May on vaatinut, että parlamentin käyttäytymissääntöjä kiristetään, koska esiin väitteitä on noussut väitteitä ahdistelusta parlamentissa.

Häirintäkohu vavahduttaa myös EU-parlamentissa. Sen avustajat ja muut työntekijät ovat kertoneet medialle EU-parlamentin häirintäkulttuurista. Moni parlamentin avustaja on kertonut joutuneensa miespuolisten europarlamentaarikkojen häirinnän kohteeksi, mutta he eivät ole uskaltaneet nostaa asiaa esille työpaikallaan.

Politico-verkkolehti kertoo, että kaksi parlamentin naistyöntekijää on valittanut lehdelle joutuneensa raiskauksen uhriksi. Useat muut ovat kertoneet erilaisesta häirinnästä. Myös EU-parlamentaarikot ovat kertoneet omista kokemuksistaan.

Suomessa #MeToo on saanut politiikan naiset twiittamaan; kokemuksensa ovat jakaneet esimerkiksi Sanna Marin, Li Andersson ja Annika Saarikko.

Toistaiseksi #MeToo -kampanja ei ole nimennyt epäiltyjä politiikan Suomessa. Eduskunnassa häirintää kuitenkin tapahtuu, koska se nousee esiin esimerkiksi eduskunnan virkamiesten säännöllisissä työtyytyväisyyskyselyissä.

Suurimmat politiikan saran seksikohut ovat olleet 2000-luvulla pääosin kansanedustajien tekstiviestittelyä. Seksuaalisilla viesteillään lööppeihin ovat päässeet ainakin Toimi Kankaaniemi, Ilkka Kanerva ja Teuvo Hakkarainen.

Näyttelijäliitto kampanjoi häirintää vastaan

Suomessa laulaja Tomi Metsäkedon väitetään käyttäytyneen epäasiallisesti ja ahdistelleen useaa naista. Metsäketo sai kohun vuoksi potkut MTV:n Tähdet, tähdet -ohjelmasta ja Helsingissä esitettävästä Mamma Mia! -musikaalista.

Metsäkedon tapaus ei liene ainutlaatuinen. Ohjaaja Heidi Lindén kertoi Helsingin Sanomissa, että hänellä on hallussaan 40 naisen kertomukset seksuaalisesta ahdistelusta tai häirinnästä elokuva-alalla. Hän kertoo niissä tekijöinä toistuvan samat 5–10 miehen nimet. Lindèn kertoo myös itse joutuneensa kokemaan seksuaalista häirintää.

Myös muun muassa laulaja, näyttelijä Paula Vesala, malli ja tv-juontaja Maryam Razavi, toimittaja Hanna Sumari ja laulaja Chisu päivittivät someen Me too -viestin.

Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry on aloittanut kampanjan seksuaalista häirintää vastaan. Yhdistys haastaa mukaan kaikki alan työnantajat ja työntekijät, järjestöt ja yleisön.

-Ongelma on rehottanut alalla jo pitkään, mutta viime viikkoina maailmalla levinnyt #metoo -kampanja on tuonut sen jälleen päivänvaloon. Ongelma koskee meitä kaikkia ja vastuu on yhteinen, liitto toteaa.

Näyttelijäliitto on tutkinut elokuva-, tv- ja teatterialalla esiintyvää seksuaalista häirintää kahteen kertaan eli vuosina 2011 ja 2017. Tutkimustulokset ovat hälyttäviä. Suurin osa näyttelijöistä on kokenut tai kohdannut työssään ja työyhteisöissään seksuaalista ja/tai sukupuolista häirintää.

Kampanjan tarkoituksena on saada työnantajat toimimaan vastuullisesti ja uhrit kertomaan asiasta rohkeasti, ilman häpeää. Tavoitteena on myös, että tekijät lopettamaan häirinnän ja ahdistelun. Liitto pyytää myös, että kaikki häirintää huomaavat puuttuisivat asiaan hiljaisen hyväksymisen sijaan

Alan työnantajat saavat liitolta pyynnön sitoutua edistämään tasa-arvoa ja ehkäisemään seksuaalista häirintää työpaikoilla. Lista sitoutuneista työnantajista julkaistaan liiton kotisivuilla.

Liiton alayhdistyksille taas liitto lähettää pyynnön sitoutua häirinnän estämiseen ja siihen puuttumiseen.

Sanallista, sanatonta tai fyysistä

Sillä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.
Näin se esimerkiksi ilmenee:
sukupuolisesti vihjailevat eleet tai ilmeet
härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset
seksuaalisesti värittyneet aineistot, viestit tai puhelut
fyysinen koskettelu
sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
raiskaus tai sen yritys.
Seksuaalisella ahdistelulla
tarkoitetaan toisen koskettelua, joka loukkaa tämän itsemääräämisoikeutta. Tämä voi olla esimerkiksi taputtelua, puristelua tai kourimista.
Seksuaalinen ahdistelu on ollut Suomen rikoslaissa rangaistava teko syksystä 2014 lähtien.
Sukupuolinen häirintä
on esimerkiksi halventavaa puhetta toisesta sukupuolesta, toisen sukupuolen alentamista tai työpaikka- tai koulukiusaamista silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen.

THL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti