Uutiset

Metsä Groupilla suurinvestoinnit - Jättisahasta päätös Raumalle, Kemin biotuotetehtaasta päätös syksyllä

Metsä Group kertoi koronavirusepidemian keskellä suurinvestoinneista. Raumalle Suomen suurin, 750 000 kuutiota sahatavaraa tuottava jättisaha.
Metsä Groupin Raumalle rakentama saha on tuotannoltaan Suomen suurin. Se käyttäisi 1,5 miljoonaa kuutiota mäntytukkia ja tuottaisi 750 000 kuutiota sahatavaraa Kuva: Metsä Group Metsä Group
Metsä Groupin Raumalle rakentama saha on tuotannoltaan Suomen suurin. Se käyttäisi 1,5 miljoonaa kuutiota mäntytukkia ja tuottaisi 750 000 kuutiota sahatavaraa Kuva: Metsä Group Metsä Group

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group on päättänyt rakentaa Raumalle Suomen suurimman sahan.

Sen tuotantomäärä on 750 000 kuutiota sahatavaraa ja sen rakentaminen maksaa 200 miljoonaa euroa. Raaka-aineekseen jättisaha käyttäisi 1,5 miljoonaa kuutiota mäntytukkia.

Metsä Group jatkaa myös 1,5 miljardia euroa maksavan Kemin biotuotetehtaan suunnittelua. Sen rakentamisesta Metsä Group aikoo päättää tämän vuoden syksyllä.

Rauman saha hyödyntää tekoälyä ja konenäköä

Raumalle rakennettava saha tulee olemaan teknologialtaan ja tehokkuudeltaan edelläkävijä maailmassa, kertoo Metsä Group tiedotteessaan.

Siellä hyödynnetään konenäköä ja tekoälyä sahaprosessin eri vaiheissa. Vastaavaa teknologiaa ei Metsä Groupin mukaan ole vielä käytössä missään muualla maailmassa.

– Uusi teknologia mahdollistaa siirtymisen työpisteiltä valvomotyöskentelyyn ja jatkuvaan käyntiin. Rauman sahan tulevassa toimintamallissa keskeistä on henkilöstön moni- ja syväosaaminen sekä käyttäjäkunnossapito, kuvailee Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen yhtiön tiedotteessa.

Uusi saha työllistää Suomessa suoraan noin 100 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussa noin 500 henkilöä. Sahalaitoksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 500 henkilötyövuotta. Vuotuinen Suomesta hankittavan tukin käyttö sahalla on noin 1,5 miljoonaa kuutiota. Uusi sahatavaratuotanto myydään pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan.

Sahauksesta yli jäävä puuaines ohjataan sellutehtaalle

Raumalle rakennettava saha tulee sahauksen sivuvirtojen osalta toimimaan yhteistyössä vieressä olevan sellutehtaan kanssa.

– Keskeistä on puuraaka-aineen 100-prosenttinen hyödyntäminen. Sahan raaka-aineena käytetään tukkipuuta. Sahatavaran valmistuksessa syntyvät kuori ja puru hyödynnetään bioenergiana ja hake sellun raaka-aineena. Sellutuotannossa syntyy bioenergiaa, jota hyödynnetään sahalla ja loppu myydään integraatin ulkopuolelle. Tämä investointi mahdollistaa tulevaisuudessa sekä Rauman sahan että sellutehtaan toiminnan kokonaan ilman fossiilisia polttoaineita, Ismo Nousiainen kertoo.

Kemin biotuotetehdas päätösvalmiudessa syksyllä 2020

Metsä Group sai Lapin ely-keskukselta kolmisen viikkoa sitten Kemin biotuotetehtaan yva-selostuksesta perustellun päätelmän.

Päätös edellyttää tarkennuksia ympäristölupahakemukseen, jonka yhtiö on jo jättänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon.

Yhtiö kertoo, että noin 1,5 miljardin euron hankkeen rahoitusneuvottelut ovat edenneet.

Metsä Groupin tiedotteen mukaan Finnvera myönsi maaliskuussa 2020 takuun 500 miljoonan euron luotolle. Yhtiö kertoo käyvänsä rahoitusneuvotteluja Euroopan Investointipankin (EIB) ja laajan liikepankkiryhmän kanssa.

Kemin biotuotetehdas valmistaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Se työllistäisi Suomessa suoraan noin 250 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussaan yhteensä noin 2 500 henkilöä.

Tehtaan kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä. Kemin biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä.

Rakennusvaiheen aikana työntekijöitä arvioidaan kaikkiaan olevan yhteensä noin 15 000.

Uusimmat

Fingerpori

comic