Uutiset

Metsähallituksen irtisanoutunut pääjohtaja johtamiseen liittyvästä selvityksestä: En usko, että olisi tullut esille mitään normaalista poikkeavaa

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja toivoo, että väistyvän pääjohtaja perusteluja ymmärrettäisiin.
Metsähallituksen pääjohtajan johtamistavat nousivat esille elokuun puolivälissä, kun Maaseudun Tulevaisuus uutisoi tekeillä olevasta selvityksestä. Sekä pääjohtaja Hyttinen että hallituksen puheenjohtaja Laitinen luonnehtivat yhteydenottoja epämääräisiksi. Kuva: Terho Aalto
Metsähallituksen pääjohtajan johtamistavat nousivat esille elokuun puolivälissä, kun Maaseudun Tulevaisuus uutisoi tekeillä olevasta selvityksestä. Sekä pääjohtaja Hyttinen että hallituksen puheenjohtaja Laitinen luonnehtivat yhteydenottoja epämääräisiksi. Kuva: Terho Aalto

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen irtisanoutui samana päivänä, kun hänen johtamisestaan tehtyä selvitystä oli tarkoitus käsitellä hallituksen kokouksessa, kertoo Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen.

Vuonna 2016 tehtävässään aloittanut Hyttinen irtisanoutui torstaina. Hänellä olisi ollut jäljellä vielä kaksi vuotta pääjohtajana. Maaseudun Tulevaisuus uutisoi elokuun puolivälissä, että Metsähallitus selvittää Hyttisen johtamistapoja.

Laitisen mukaan kokouksessa oli tarkoitus kuulla selvityksen tehnyttä ulkoista henkilöä. Yksi selvitykseen johtaneista yhteydenotoista oli hänen mukaansa tullut medialta.

– Selvityksen tarve meni ohi, kun Hyttinen irtisanoutui. Hallitus totesi sen jälkeen, että selvityksen kuuleminen on menettänyt merkityksensä.

– Tällaisia selvityksiä tehdään johtamisen kehittämiseksi. Kun tarkoituksena oli selvittää johtamisen tasoa ja taitoa, relevanssi katosi, kun hän päätti lähteä.

Laitinen ei kommentoi selvityksen tuloksia, joista kertoo kuulleensa ainoastaan pintapuolisesti. Hänen mukaansa myöskään Hyttinen ei ole ollut yhteydessä selvityksen tuloksista.

Poissaolojärjestelyjä tehty jo aikaisemmin

Hyttinen kertoo irtisanoutuneensa tehtävästä läheisen perheenjäsenen sairauden takia. Hän kertoo, ettei ollut varma, että irtisanoutumispäivän kokouksessa käsiteltäisiin hänen johtamisestaan tehtyä selvitystä.

– En usko, että selvityksessä olisi tullut esille mitään normaalista johtamisesta poikkeavaa. Olisin yllättynyt, jos niin olisi käynyt.

Hyttisen mukaan irtisanoutuminen ei liity selvitykseen. Hänen mukaansa jo aiemmin oli tehty järjestelyjä mahdollisten poissaolojen varalta.

Hyttisen johtamistavat ovat olleet aiemminkin esillä työsuhteiden päättymisten aikoihin. Ennen Metsähallituksen pääjohtajan tehtävää Hyttinen työskenteli Pohjois-Karjalan maakuntajohtajana yli vuosikymmenen ajan. Hän erosi tehtävästä vuonna 2015.

”Tähän halutaan rakentaa jonkinlainen kytkentä”

Hyttinen korostaa, että hänestä tuolloin tehdyssä selvityksessä ei noussut esille epäasiallista käyttäytymistä.

– Aluehallintaviraston tarkastus oli puhdas. Jos joku haluaa sitä lämmitellä, minulla ei ole sitä tarkemmin kommentoida. Ilmeisesti tähän halutaan rakentaa jonkinlainen kytkentä.

Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston pöytäkirjan mukaan Hyttisen suhteessa alaisiin oli vakavia puutteita, jotka heikentävät työilmapiiriä. Lisäksi pöytäkirjassa sanotaan ”ettei hän tunnista virheitä toiminnassaan, vaan on joutunut käsityksensä mukaan valheellisen panettelun kohteeksi”.

Hyttisen mukaan asiakirjan muotoilu on poliittisen päätöksenteon tulos. Hän luonnehtii aiemmin itsestään tehtyjä 34 kantelua ”pommituksiksi”, mutta tilannetta myös oppimiskokemukseksi.

– Minun osaltani nämä kummatkin asiat ovat loppuun käsiteltyjä.

Väistyvällä pääjohtajalla ei tulevaisuudensuunnitelmia

Laitinen kritisoi mediaa Hyttisen irtisanoutumisen yhdistämisestä hänestä tehtävään johtamisselvitykseen.

– Ajatukseni ovat ennen kaikkea hänen henkilökohtaisessa perhetilanteessaan, koska hänen kertomansa syyt ovat vakavia, surullisia ja inhimillisesti vaikeita asioita. Toivon, että hänen kertomaansa viestiä ymmärrettäisiin, arvostettaisiin ja kunnioitettaisiin. Nämä ovat vaikeita kysymyksiä.

Hyttisellä ei ole suunnitelmia tulevalle. Hän kertoo keskittyvänsä läheisten kanssa elämiseen 35 vuoden työrupeaman jälkeen.

– Kun lähipiirissä on tapahtunut ikäviä asioita, se pistää miettimään sitä, mitä elämässä haluaa tehdä. Vielä ehtii.

Uusimmat

Fingerpori

comic