Uutiset

Metsäpalovaroitukset eivät estäneet juhannuskokkojen polttamista ja avotulen tekoa – kertakäyttögrillitkään eivät varoituksen aikana sallittuja

Metsäpalovaroitukset löytää muun muassa Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta. Arkistokuva. Kuva: Mika Kanerva
Metsäpalovaroitukset löytää muun muassa Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta. Arkistokuva. Kuva: Mika Kanerva

Uusi 2019 alussa voimaan tullut pelastuslaki kielsi avotulen tekemisen metsäpalovaroituksen aikana. Juhannuksena metsäpalovaroitus oli annettu lähes koko maahan Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Monessa paikassa sytytettiin laittomia kokkoja, mikä työllisti pelastusviranomaisia.

– Kokkoja tehtiin kymmenkunta ja suunnilleen saman verran oli sytytetty muita avotulia, kuten nuotioita tai kertakäyttögrillejä, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kari Alanko Varsinais-Suomen tilanteesta.

Kokoista ja muista avotulista ei aiheutunut pahempaa haittaa Varsinais-Suomessa, mutta kokot kielivät tietämättömyydestä lakiuudistuksen suhteen.

– Vaikuttaa siltä, ettei ihan kaikille ollut mennyt perille, ettei kokkoja saa polttaa, jos on metsä- tai ruohopalovaroitus. En osaa arvioida olivatko avotulet vahinkoja tai tietoisia.

Tietämättömyyttä kokkoasiasta tavataan myös viranomaisten puolelta. Pelastusneuvos Janne Koivukoski sisäministeriön pelastusosastosta kertoo, että jopa jotkut viranomaiset luulevat, että erikoislupia kokkoihin saa antaa.

– Lupia kokkoja varten ei ole saanut antaa moniin vuosiin. Se on väärä käsitys. Silti jopa tänä vuonna luin, että joku pelastusviranomainen oli sellaisen antanut, vaikkei millään viranomaisella ole siihen valtuuksia.

Ennen uudistusta avotulta ei saanut tehdä, jos metsäpalovaara oli ilmeinen. Arvion tulen sytyttämisestä saattoi tehdä kuka tahansa. Syy lain muutokseen oli se, että ihmisille selkenisi milloin tulen saa tehdä ja milloin ei.

– Lähtökohta oli se, että saisimme luotua yhtenäisen valtakunnallisen käytännön. Ennen oli mahdollista, että ihmiset tekivät hyvin erilaisia tulkintoja siitä milloin tulen voi tehdä, Koivukoski kertoo.

Maassa palava tuli on avotuli

Avotuleksi lasketaan kaikki tuli, jota ei ole eristetty maapohjasta. Myös osa tulista, jotka ovat maapohjasta eristettyjä, ovat avotulia. Tällainen on muun muassa kertakäyttögrillissä palava liekki.

– Avotuli on sellainen tuli, joka ei pala teollisessa tai itse tehdyssä tulisijassa. Kertakäyttögrilli on taas niin kevyt, että se voi lentää tuulen mukana ja levittää tulta, Koivukoski kertoo.

Kertakäyttögrillin lisäksi päivystävä päällikkö Alanko muistuttaa, ettei jätteitä saa polttaa roska-astioissa metsä- tai ruohopalovaroituksen aikana.

– Roska-astiassa poltettaessa on kipinävaara. Siksi sitä ei saa sytyttää varoituksen aikana.

Avotulen lämmöstä ja juhannuskokoista nauttivien ei kannata tulta mahdollisen paloriskin lisäksi sytyttää sakon takia. Pelastuslaitokselle kiinni jääneet kokonpolttajat saavat poliisin määräämän sakon pelastusrikkomuksesta.

Vaikka juhannuskokkoperinne tai esimerkiksi syksyllä vietettävät Venetsialaiset voivat kärsiä uudesta laista, siihen ei ole näkyvissä muutosta.

– Meillä ei ole suunnitelmissa muuttaa lakia. Oli perinne tai ei, tulta ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen aikana, Koivukoski toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic