Uutiset

Metsästyksen laajentamiselle Hossassa ei vastakaikua – lakiesitys kansallispuistosta isoon saliin

 

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan toiveet laajentaa metsästysmahdollisuuksia Hossaan perustettavassa kansallispuistossa eivät saaneet vastakaikua ympäristövaliokunnassa.

Tänään mietintönsä jättänyt ympäristövaliokunta kannattaa hallituksen tavoin sitä, että paikallisten asukkaiden metsästysoikeudet säilyvät kansallispuistossakin. Se ei kuitenkaan lämpene maa- ja metsätalousvaliokunnan esitykselle, että myös ulkopaikkakuntalaiset voisivat harjoittaa nykyiseen tapaan lupaperusteista metsästystä kansallispuiston alueella.

Maa- ja metsätalousvaliokunta perusteli lausuntoaan sillä, että monet ulkopaikkakuntalaiset ovat vuosikausien ajan metsästäneet alueella. Eriävän mielipiteen jättivät sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto.

Yksimielisen ympäristövaliokunnan mukaan laajentaminen merkitsisi luonnonsuojelusäädösten soveltamista aiemmista kansallispuistolaeista olennaisesti poikkeavalla tavalla.

Ympäristövaliokunta toteaa lausunnossaan, että metsästys on luonnonsuojelulain mukaan lähtökohtaisesti kielletty kansallispuistossa. Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kuntalaisilla on kuitenkin metsästyslain mukaan oikeus metsästää oman kuntansa alueella, ja tämä oikeus pysyisi voimassa Hossan kansallispuistossakin. Hirvenmetsästys olisi mahdollista muillekin niissä metsästysseuroissa, jotka rajautuvat kansallispuistoon.

Uuden kansallispuiston alue käsittää vain noin kolme prosenttia Metsähallituksen lupametsästysalueesta Suomussalmella, joten kansallispuiston perustamisen vaikutukset ulkopaikkakuntalaisten metsästykseen seudulla olisivat ympäristövaliokunnan mielestä vähäiset.

Ympäristövaliokunta myös tähdentää kansallispuistojen kansainvälisiä vaatimusten täyttymistä luontomatkailun kannalta.

– Hossan kansallispuistostatus kasvattaa alueen tunnettuutta, vetovoimaa ja arvostusta, mikä lisää erityisesti ulkomaisten kävijöiden määrää alueella. Samalla voidaan myös tukea paikallista yrittäjyyttä, työllisyyttä ja aluetalouden kehittymistä, valiokunta linjaa.

Eduskunnan täysistuntoon lakiesitys Hossan kansallispuistosta menee tiistaina 25. huhtikuuta. Sille on varattu käsittelyaikaa 3. toukokuuta saakka.

Hossan uusi kansallispuisto perustetaan Suomen 100-vuotisjuhlien merkeissä. Avajaiset ovat 17. kesäkuuta. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic