Uutiset

Metsätilakaupoissa voittaa nyt myyjä

-Nyt taitaa olla myyjän markkinat. Metsäpalstojen hinnat ovat nousseet niin korkeiksi, että niiden ostaminen sijoitusmielessä ei kaikissa tapauksissa ole enää järkevää, sanoo Lounais-Hämeen Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kannisto.

Metsä maksoi viime vuonna Hämeessä keskimäärin yli 5000 euroa hehtaarilta. Yhtä korkeita hintoja joutui maksamaan vain Uudenmaan ja Pirkanmaan metsistä.

Pahimmissa tapauksissa metsähehtaarilta on maksettu 16 000 euroa. Tällaisilla hinnoilla metsä ei maksa itseään takaisin omistajansa koko elinaikana.

-On sitten eri asia, jos haluaa sijoittaa tuleville sukupolville, Kannisto huomauttaa.

Metsä tuottaa arvioiden mukaan 2–4 prosenttia vuodessa. Tuotto on siis varsin maltillinen verrattuna vaikka osakkeiden arvioituun tuottoon.

Maltillisesta tuotostaan ja kalliista hehtaarihinnastaan huolimatta vapailla markkinoilla oleville metsäpalstoille löytyy nopeasti ostajia.

Mistä tämä johtuu?

 

Tärkeimpänä syynä on ennuste tulevasta.

Moni uskoo, että metsän hinta kasvaa tulevina vuosina, eikä hintahuippu ole vielä saavutettu. Myös puun kysyntä saattaa nousta, koska puuta aletaan käyttää materiaalina yhä useampiin tarvikkeisiin, kuten muovinkorvikkeisiin ja jopa vaatteisiin.

Metsän suosiota sijoituskohteena kasvattaa sekin, että metsä on hyvin konkreettinen kohde, jonka tuottoon voi ainakin jossain määrin itse vaikuttaa. Metsään liittyy myös vähemmän riskejä kuin osakkeisiin, eikä se ole kovinkaan suhdanneherkkä. Oma metsäpalsta vaikuttaakin mitä parhaimmalta valinnalta sijoitussalkkuun, joka on muuten riskipitoinen. Moni onkin vaihtanut korkosijoitukset metsään, kun korot ovat painuneet matalalle.

-Mutta eihän kukaan osaa ennustaa tulevaisuutta. Voi hyvin olla, että metsän hinta laskee lievästi, kun korot lähtevät nousuun, Kannisto pohtii.

 

Suinpäin metsäostoksille ei siis kannata rynnätä.

Jos sijoittaja haluaa kohtuullisen tuoton metsätilastaan, pitäisi metsää olla ainakin 15–20 hehtaaria. Tasaisen tuoton turvaamiseksi hehtaareita tarvittaisiin noin 100. Suuren metsätilan hinta voi Hämeen seudulla nousta siis 500 000 euroon.

-Ostoksille ei kannata lähteä ilman metsäalan asiantuntijaa. Koska kysyntä metsistä on nyt kovaa, hinnoissa on usein paljon ilmaa, Kannisto varoittaa.

Hänen mielestään metsäsijoittaminen sopii parhaiten sellaiselle henkilölle, jolle metsänhoito on harrastus. Tällöin ulkopuolista, maksullista apua tarvitaan vähemmän ja metsä tarjoaa myös henkistä hyvinvointia.

Henkilö, joka tavoittelee pelkkää tuottoa, voi harkita osuuksien hankkimista yhteismetsästä.

Yhteismetsäpalstan omistaa nimensä mukaisesti useampi henkilö, ja metsän hoidot teetetään yleensä kokonaan ulkopuolisella. Yhteismetsiin pääsee kiinni pienemmällä summalla kuin omaan, mutta kuitenkin sijoittaja voi odottaa melko riskitöntä tuottoa. FL

 

Ota nämä seikat huomioon
Metsähehtaarien hinnat vaihtelevat Hämeessä 2000 eurosta 16 000 euroon. Pohjoisessa metsä on halvempaa.Palstan hintaan vaikuttavat hoidon taso, puiden määrä, laatu, laji ja teiden läheisyys.Metsästä on pidettävä säännöllisesti huolta. Metsänhoito maksaa joko aikaa tai rahaa.Raaka-aineiden hinnat eivät kasva samaa vauhtia työn hinnan kanssa. Jos metsurin sai ennen päiväksi töihin myymällä motin puuta, nyt puuta pitää myydä 5–6 mottia metsurin päiväpalkkaa vastaan.Myös metsään sijoittamisessa on riskinsä, kuten myrskytuhot ja kirjanpainajat.Metsä tuottaa pitkällä aikavälillä. Nopeita voittoja ei ole luvassa. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti