Uutiset

Michael Cohenilla ei ollut esittää raskauttavia todisteita Trumpin rötöksistä – kuuleminen vakuutti ja ei vakuuttanut

Edustajainhuoneen valvontakomitea kuuli ex-asianajajaa lähes seitsemän tunnin ajan.
Presidentti Donald Trumpin entistä asianajajaa Michael Cohenia sekä hiillostettiin että kannustettiin edustajainhuoneen valvontakomitean kuulemisessa. Kuva: SHAWN THEW / EPA

Presidentti Donald Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen istui eilen noin seitsemän tuntia edustajainhuoneen valvontakomitean kuultavana. Mitään varsinaisesti uutta kerrottavaa hänellä ei pitkässä istunnossa kuitenkaan ollut.

Puoluekannasta riippuen komitean jäsenet sekä hiillostivat että kannustivat Cohenia kysymyksillään.

Monissa kysymyksissä hänen motiivinsa ja rehellisyytensä kyseenalaistettiin. Myös koko tilaisuutta arvosteltiin: miksi kongressille valehtelemisesta tuomittu asianajaja ylipäätään tuotiin komitean eteen todistelemaan yhtään mitään?

Cohen sai joulukuussa kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa kongressille valehtelusta ja veronkierrosta. Ne liittyivät enemmän tai vähemmän hänen toimiinsa Trumpin alaisuudessa.

Helsingin tapaaminen oli käännekohta

Kuulemisessa Michael Cohen totesi Helsingin viimekesäisen huipputapaamisen olleen yksi niistä hetkistä, jotka saivat hänet kääntämään selkänsä entiselle työnantajalleen.

Hän luonnehti Trumpia huijariksi, rasistiksi ja itsekkääksi teeskentelijäksi. Itse hän sanoi menettäneensä sokeassa lojaalisuudessaan kaiken: ystävyyssuhteet, maineen, kunnian ja elannon.

Kuulemisessa ex-asianajaja esitti joitakin todisteita muun muassa kirjeistä, joita hän Trumpin käskystä kirjoitti tämän entisiin opinahjoihin. Kouluja kiellettiin julkistamasta presidentin aikoinaan saamia arvosanoja.

Cohen todisteli pitkään myös rahoista, joita hän totesi maksaneensa pornonäyttelijä Stormy Danielsille vaientaakseen tämän salasuhteesta Trumpin kanssa. Niihin liittyen hän sanoi Trumpin pyytäneen häntä valehtelemaan eri tahoille, muun muassa Melania Trumpille.

Sekaantuiko Venäjä vaaleihin?

Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaalikampanjaan Michael Cohenilla ei ollut esittää todisteita.

Hän sanoi kuitenkin uskovansa näin tapahtuneen ja muun muassa kuulleensa asiaan liittyneitä keskusteluja. Sama päti Trumpin ja hänen poikansa Donald Trump Juniorin liiketoimiin Moskovassa.

Osa valvontakomitean jäsenistä piti Cohenin Venäjä-todistelua täyden nollan arvoisena.

Uusimmat

Fingerpori

comic