Uutiset

Mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen poliisin kanssa – luovutuslakia vastustavat protestit jatkuvat Hongkongissa

Mielenosoitukset keräsivät jälleen viikonloppuna väkijoukot Hongkongin kaduille ja ostoskeskukseen. Valtavat protestit ovat jatkuneet jo yli kuukauden ajan.
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen sunnuntaina Shan Tinin kaupungissa Hongkongissa sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Kuva: JEROME FAVRE
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen sunnuntaina Shan Tinin kaupungissa Hongkongissa sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Kuva: JEROME FAVRE

Mielenosoitukset jatkuivat Hongkongissa viikonloppuna. Tällä kertaa ne laajenivat Hongkongin keskustan ulkopuolelle.

Sunnuntaina kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään läkähdyttävässä 32 celsiusasteen lämpötilassa Sha Tinin kaupungissa Hongkongin esikaupunkialueella. Sha Tin sijaitsee Hongkongin saaren ja Kiinan rajan välissä.

Sunnuntainen mielenosoitus yltyi kaoottiseksi yhteenotoksi poliisin kanssa, kun mielenosoittajat suuntasivat sisään kauppakeskukseen ja alkoivat heitellä poliisia sateenvarjoilla ja muovipulloilla. Poliisi vastasi suihkuttamalla pippurisumutetta. Kauppakeskuksessa, jonka sisällä yhteenotto tapahtui, sijaitsee useita maailman suurimpiin lukeutuvia luksusbrändejä.

Poliisin mukaan yhteenotossa loukkaantui kymmenen virkailijaa. Yli 40 ihmistä pidätettiin, ja heitä syytetään muun muassa virkavallan vastustamisesta sekä laittomasta kokoontumisesta.

Kesäkuusta saakka jatkuneiden mielenosoitusten syynä on luovutuslaki, jonka pelätään vahvistavan Manner-Kiinan otetta ja heikentävän hongkongilaisten oikeuksia. Laki sallisi rikoksista epäiltyjen luovutuksen oikeudenkäyntiä varten Manner-Kiinaan.

Hongkongin hallinto luopui viime viikolla luovutuslaista, mutta se ei ole hillinnyt protesteja.

”Ei luottamusta Kiinaan”

Kesäkuusta saakka miljoonat ihmiset ovat kokoontuneet Hongkongin kaduille. Seitsemän miljoonan ihmisen erityishallintoalueella parhaimmillaan useampi kuin joka seitsemäs on osallistunut protesteihin. Kovan kritiikin kohteeksi joutunut luovutuslaki onkin nostattanut laajimpia ja väkivaltaisimpia mielenosoituksia Hongkongissa vuosikymmeniin.

”Tällä hetkellä ei vallitse minkäänlaista luottamusta Kiinaan, joten mielenosoittajat lähtevät liikkeelle”, kertoi 73-vuotias Jennie Kwan uutistoimisto Reutersille.

Hongkong palautettiin Kiinan hallintaan vuonna 1997 ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen mukaisesti. Se takasi Hongkongille 50 vuoden ajaksi osittaisen autonomian ja oikeuksia, joista Manner-Kiinassa asuvat eivät nauti.

Kwanin mukaan sopimus ei kuitenkaan ole pitänyt, ja siitä kertovat muutokset, joita kaikki hongkongilaiset ovat todistaneet.

Hongkongilaiset vetosivat Donald Trumpiin

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam sanoi viime viikolla, että luovutuslaki on nyt ”kuopattu”. Lamin vastustajissa lupaus herätti epäilystä.

Sunnuntaina osa mielenosoittajista vetosi kylteissään Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin: ”Vapauta Hongkong” ja ”Puolusta perustuslakiamme” kyltit vaativat.

Britannian ja Amerikan liput liehuivat väkijoukon seassa.

Mielenosoitus oli omiaan ärsyttämään Pekingiä, joka on jo saanut Washingtonista ja Lontoosta kritiikkiä kiistanalaisesta lakialoitteesta.

Mielenosoittajat vaativat Lamin eroa, pidätettyjen vapauttamista ja puolueetonta tutkimusta poliisin toimista protestien aikana.

Poliisi ja mielenosoittajat ovat kesäkuusta saakka jatkuneiden valtavien mielenosoitusten aikana ottaneet väkivaltaisesti yhteen aikaisemminkin. Kesäkuun puolivälissä poliisi yritti hillitä mielenosoittajia esimerkiksi kumiluotien ja kyynelkaasun avulla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti