Uutiset

Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu

Katalonian itsenäisyysjohtajien saamat tuomiot saivat tuhannet ihmiset liikkeelle Barcelonassa maanantaina.
Tuhansia ihmisiä kokoontui Katalonia-aukiolle Barcelonaan maanantaina protestoimaan korkeimman oikeuden päätöstä. Kuva: Marta Perez
Tuhansia ihmisiä kokoontui Katalonia-aukiolle Barcelonaan maanantaina protestoimaan korkeimman oikeuden päätöstä. Kuva: Marta Perez

Tuhannet ihmiset lähtivät Barcelonan kaduille maanantaina Espanjan itsehallintoalueella Kataloniassa. Espanjan korkein oikeus tuomitsi maanantaina Katalonian itsenäisyysjohtajat pitkiin vankeusrangaistuksiin. Sen seurauksena itsenäisyyden kannattajat kutsuivat koolle mielenosoituksia vastustamaan tuomioita.

Mielenosoittajat valtasivat katuja eri puolilla Kataloniaa. He tukkivat Barcelonan pääkatuja ja marssivat Barcelonan lentokentälle, josta muodostui mielenosoitusten keskeinen tapahtumapaikka. Mielenosoittajat parveilivat kentän sisäänkäynnin luona, ja mellakkapoliisi käytti pamppuja väkijoukon hillitsemiseksi.

El País -lehden mukaan lentokentällä oli yhteenottoja alueellisen poliisin ja tuhansien mielenosoittajien kesken ja maanantailta jouduttiin perumaan noin 20 lentoa. Reuters taas kertoo, että päivän aikana tunnelma kentällä muuttui kaoottiseksi, ja yhteensä 67 lentoa peruttiin. Lisäksi useat lennot myöhästyivät.

Viranomaiset kehottivat lentokentälle matkustavia ihmisiä varaamaan liikenteeseen tavallista enemmän aikaa.

Lisäksi El País kertoo, että Katalonian Gironassa noin 300 ihmistä vaikeutti junaliikennettä tukkimalla rautatiekiskoja. Reutersin mukaan mielenosoittajat polttivat kiskoilla renkaita, mikä aiheutti Barcelonan ja Ranskan välisen junayhteyden pysähtymisen.

Katalonian parlamentissa noin sata työntekijää ja lainsäätäjää piti hiljaisen protestin mielenosoituksena korkeimman oikeuden päätöstä vastaan. Lisäksi Barcelonan kaupunginvaltuusto pitää ensi torstaina ylimääräisen istunnon, jotta puolueet voivat ottaa kantaa poliittiseen tilanteeseen.

Onko luvassa lisää levottomuuksia?

Mielenosoitusten voimakkuus voi antaa merkkejä tulevasta. Tähän asti itsenäisyyteen pyrkivä liikehdintä on ollut suurelta osin rauhanomaista.

– Tuomio on hyökkäys demokratiaa ja kaikkien kansalaisten oikeuksia vastaan, sanoi Katalonian parlamentin puhemies Roger Torrent Reutersin mukaan.

– Tänään olemme kaikki tuomittuja, eivät vain 12 ihmistä, hän jatkoi.

Pitkät tuomiot Katalonian itsenäisyysjohtajille

Yhdeksän Katalonian itsenäisyysjohtajaa sai maanantaina vankeustuomion.

Entinen Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuotta vankeutta. Kahdeksan muun vankeuteen tuomitun johtajan tuomioiden pituus on yhdeksästä kolmeentoista vuotta.

Kaikki tuomiot tulivat kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Osa vangituista oli syytteessä myös kapinasta, mutta kaikki nämä syytteet hylättiin.

Kolme muuta johtajaa todettiin syyllisiksi kansalaistottelemattomuuteen ja he välttivät vankeustuomion. He ovat odottaneet tuomioita vapaalla, kun taas yhdeksän vankeuteen tuomittua johtajaa ovat istuneet tutkintavankeudessa pisimmillään lähes kaksi vuotta.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ja neljä muuta katalaanijohtajaa ovat paenneet ulkomaille. Nelikko on etsintäkuulutettu, mutta heitä ei ole vielä saatu oikeuden eteen.

Laiton itsenäisyysäänestys

Oikeudenkäynti liittyy Katalonian vuoden 2017 itsenäistymisäänestykseen.

Katalonian aluehallinto päätti järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä, vaikka äänestys oli kielletty oikeudessa.

Alle puolet katalaaneista äänesti, mutta 92 prosenttia uurnille lähteneistä äänesti itsenäistymisen puolesta. Äänestystuloksen perusteella Katalonia julistautui itsenäiseksi.

Espanja tyrmäsi tuloksen, peruutti Katalonian itsehallinnon, erotti hallituksen ja hajotti parlamentin. Katalonia oli Espanjan suoran hallinnon alla noin seitsemän kuukauden ajan ennen kuin uusi hallitus aloitti tehtävässään kesällä 2018.

Uusimmat

Fingerpori

comic