Uutiset

Mielenosoitukset muuttivat hongkongilaisten suhteen poliisiin – ennen vallitsi kunnioitus, nyt poliiseja vihataan syvästi

Hongkongissa poliisia syytetään mielenosoittajiin kohdistuneesta väkivallasta ja jopa yhteistyöstä kiinalaisen mafian kanssa.
Graffitissa poliiseja syytetään murhaajiksi. Kukaan ei ole vielä kuollut yli kolme kuukautta jatkuneissa levottomuuksissa. Kuva: Lea Peuhkuri
Graffitissa poliiseja syytetään murhaajiksi. Kukaan ei ole vielä kuollut yli kolme kuukautta jatkuneissa levottomuuksissa. Kuva: Lea Peuhkuri

Opiskelija John Ng on kiinnittämässä julistetta Hongkongin vanhimman yliopiston niin kutsutulle demokratiaseinälle. Julisteen englanninkielinen otsikko julistaa: ”Hongkongin poliisi on Aasian pahin”.

– Poliisi käyttää kohtuuttoman kovia otteita tukahduttaakseen mielenosoitukset. Mielenosoittajien lisäksi useita sairaanhoitajia, toimittajia ja muita ulkopuolisia on joutunut sairaalaan, kun poliisi on pahoinpidellyt heitä, Ng selittää.

Demokratiaseinällä on muitakin poliisin toimia tuomitsevia julisteita. ”Poliisi yrittää murhata hongkongilaisia”, kaikkein rajuimmassa väitetään.

Ainakin 2 000 mielenosoittajaa ja yli 200 poliisia on loukkaantunut jo neljättä kuukautta Hongkongia ravisuttaneissa mielenosoituksissa. Enemmistö hongkongilaisista syyttää nimenomaan poliisia väkivallasta, vaikka mielenosoittajat käyttävät muun muassa palopommeja ja teroitettuja paaluja ottaessaan yhteen mellakkapoliisien kanssa.

Poliisin ja kansalaisten välisiä suhteita kuvaillaankin nyt vaarallisen tulehtuneiksi. Suuri osa nuorisosta pitää poliiseja suoranaisesti vihollisinaan.

Poliiseja uhkaillaan

Poliisit eivät enää partioi Hongkongin kaduilla, koska tulevat heti solvatuiksi. Sosiaalisessa mediassa hongkongilaisia kehotetaan jopa tappamaan poliiseja, ja niissä neuvotaan myös miten murhan voi tehdä jäämättä kiinni.

Yhtä poliisia puukotettiin niin pahasti, että hän oli menettää henkensä. Hän odotti bussia poliisiaseman lähellä, kun kolme miestä kävi hänen kimppuunsa.

Myös poliisien perheitä ahdistellaan. Uhkaavia graffiteja on maalattu poliisien asuntojen ulko-oviin, ja poliisien vaimoja on solvattu kaduilla.

Kouluissa muut oppilaat kiusaavat poliisien lapsia. Poliisit ovat antaneet lapsilleen kovaäänisiä raiskaushälyttimiä, jotta nämä voisivat saada apua, jos heitä ahdistellaan koulumatkoillaan.

Ennen kunnioitettiin

Kehitystä pidetään traagisena. Vain muutamia vuosia sitten Hongkongin poliisilla oli poikkeuksellisen hyvä maine, ja monet nuoret haaveilivat poliisin urasta.

Myös markkinointia opiskeleva John Ng myöntää aiemmin kunnioittaneensa poliisia.

Hänen mielensä muuttui lopullisesti heinäkuussa. Ilmeisesti kiinalaiseen mafiaan, niin kutsuttuihin triadeihin, kuuluneet miehet pahoinpitelivät koteihinsa palaamassa olleita mielenosoittajia ilman, että poliisi puuttui tilanteeseen.

– Muutaman poliisin sanotaan jopa kätelleen gangstereita hyökkäyksen jälkeen. Poliisien ja triadien välinen yhteistyö suututtaa kaikkia nuhteettomia hongkongilaisia, Ng sanoo.

Poliisi kieltää olevansa minkäänlaisessa yhteistyössä mafian kanssa. Poliisin mukaan konstaapelit eivät kerta kaikkiaan ennättäneet paikalle ajoissa.

Poliisi sanoo myös joutuneensa turvautumaan koviin otteisiin voidakseen puolustautua yhä aggressiivisempia nuoria mielenosoittajia vastaan. Kyynelkaasu, kumiluodit, pippurisumute ja viime aikoina myös vesitykit ovat olleet käytössä toistuvasti.

Nuorison ja poliisin välistä luottamusta ei uskota olevan enää mahdollista palauttaa edes pitkän ajan kuluessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti