Uutiset

Mies avautuu harvoin seksin ostamisesta edes parhaalle kaverilleen – "Naapurini eivät tiedä, mitä makuuhuoneessani tapahtuu"

Seksin ostamiseen liittyy vahvoja ennakkoluuloja ja mielikuvia siitä, millaisia ihmisiä seksityöntekijöiden asiakkaat ovat. Neljä miestä kertoi Lännen Medialle, miksi he ovat päätyneet maksullisten naisten luokse. Syyt olivat yllättävän elämänläheisiä. Joskus maksullisesta seuralaisesta tulee kumppani.

Neljä miestä kertoi Lännen Medialle, miksi he käyttävät maksullisia seksipalveluita. Vaikka tarinat ovat erilaisia, näitä miehiä yhdistää se, että maksullisessa seksissä ei ole koskaan kyse pelkästä yhdynnästä, vaan läheisyyden ja yhdessä olemisen tarpeesta.

Haastatteluissa miehet korostivat sitä, että heille seksin ostamisessa on tärkeää myös kuluttajan vastuu. He haluavat ostaa seksiä naiselta, joka tekee seksityötä omasta tahdostaan eikä pakotettuna.

Seksin ostamiseen liittyy edelleen vahvoja stigmoja, eikä aiheesta puhuta avoimesti. Siksi tässäkin jutussa haastateltavien nimet on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

On myös syytä huomata, että tämä juttu perustuu neljän ihmisen omiin kokemuksiin ja kertomuksiin siitä, miksi he ovat päätyneet seksipalveluiden käyttäjiksi. Jutussa ei avata seksikauppaan liittyviä lieveilmiötä, kuten ihmiskauppaa ja paritusta.

Pentti, 50, eronnut: ”Ravintolasta pokaaminen on työlästä ja kallistakin”

”Nämä naiset ovat lähes pelastaneet minun elämäni. Arvostan heitä ja heidän työtään yli kaiken. He eivät todellakaan tee rahaa helpolla.

Olen käyttänyt seksipalveluita nyt neljän vuoden ajan. Ostan seksiä noin kerran kuukaudessa, palkkapäivänäni. Se on kuin palkinto tehdystä työstä.

En laita tähän hulvattomia määriä rahaa, vaikka voin kuvitella, että on niitäkin ihmisiä, joilla on seksiriippuvuus ja heidän kaikki rahansa menevät maksulliseen seksiin.

Olen eronnut jo aikaa sitten, mutta edelleen minulla on fyysisiä ja henkisiä tarpeita. Aikaisemmassa liitossani olin pari vuotta ilman seksiä ja pelkäsin tulevani hulluksi.

Silloin kun meillä asiat olivat vaimon kanssa hyvin, en koskaan pettänyt häntä. Nyt olemme kuitenkin eronneet ja kaipaan kosketusta, mutta myös keskusteluseuraa. Kun olen maksullisen naisen luona, kyse ei ole koskaan vain pelkästä penetraatiosta, vaan siinä ollaan lähekkäin ja jutellaan herkistäkin asioista. On tarve päästä kainaloon.

Jos olisin suhteessa jonkun ihanan naisen kanssa ja saisin olla hänen kanssaan niin paljon kuin sielu sietää, en tekisi tällaista, sillä lähtökohtaisesti en halua pettää naista, jonka kanssa olen suhteessa. Nyt on se tilanne, että en saisi muuten läheisyyttä, sillä Tinder-deittailu tai yhden illan jutut eivät sovi minulle.

Minulla on toki kokemusta ravintolasta pokaamisesta, mutta se on työlästä ja kallistakin. Kustannat ensin toiselle juomat ja kyydit, ja sen jälkeen huomaatkin, ettei onnellisesta lopusta ole takeita lupauksista huolimatta. Maksullisen kanssa voi olla varma, että saa sitä, mitä haluaa. Tämä tuntuu mahtavalle, ja molemmat tietävät pelin hengen.

Ostan seksiä pääasiassa suomalaisilta naisilta. He ovat ammattilaisia, heillä on hyvä huumorintaju ja he ovat lämpimiä ihmisiä. He tietävät, mitä he tekevät, ja he voivat myös itse valita, keitä he ottavat asiakkaaksi. Tapaan suomalaisia naisia senkin vuoksi, että se on turvallisempaa. Jaamme samanlaisen ajatusmaailman ja tunnemme kielen nyanssit paremmin.

Tunnen vastuuta siitä, keneltä seksiä ostan. En koskaan voisi ostaa seksiä esimeriksi alaikäiseltä. Se on pahinta mahdollista, mitä tässä maailmassa on.

Olen kerran ostanut seksiä ulkomaalaiselta naiselta, mutta huomasin, ettei hän myynyt sitä aivan vapaaehtoisesti. Sain kuulla, että hänelle oli vinkattu, että seksiä myymällä saisi nopeasti rahaa. Tällainen kerta oli minulle pettymys, mutta en tietenkään alkanut pyytää rahoja takaisin. Ei ole hyvä, jos myy seksipalveluita vastentahtoisesti.

Jos asiakkaana epäilisin sitä, että nainen on paritettu, silloin voisin ottaa yhteyttä johonkin järjestöön tai viranomaisiin, mutta itse en ole joutunut tällaiseen tilanteeseen.

Tiedän kokemuksesta, että monet suomalaiset seksityöntekijät suosivat suomalaisia miehiä, koska olemme pääsääntöisesti vastuullista porukkaa. Tietenkin on niitäkin, jotka eivät saavu paikalle sovitusti tai tekevät vain kiusaa.

Miehiin, jotka ostavat seksiä, suhtaudutaan kielteisesti. Varsinkin naisten asenne voi olla hyvinkin aggressiivinen. Tyypillinen ennakkoluulo on se, että olemme onnettomia reppanoita, jotka eivät saa baarista seuraa. Itse en koe olevani luuseri enkä reppana. Olen sinut itseni kanssa, ja olen saanut ulkonäöstäni hyvää palautetta.

Olen iloinen siitä, että maksulliseen seksiin liittyviä asioita on tuotu julkisuuteen yhä enemmän. Esimerkiksi Tiia Forsström (Sexpon hallituksen puheenjohtaja, seksityöntekijä) on puhunut aiheesta paljon.

Itselläni on pari miespuolista ystävää, joille olen kertonut siitä, että ostan seksipalveluita. Heille siinä ei ole ollut mitään ongelmaa, koska he ovat nähneet, millaisessa jamassa avioliittoni aikoinaan oli. Naispuolisille ystävilleni en ole asiasta puhunut mitään.

Jos löytäisin uuden parisuhteen ja siinä olisi läheisyyttä, en missään nimessä lähtisi maksullisiin. En ole kyltymätön, vaan minulle riittäisi se, että voisimme tehdä hauskoja asioita yhdessä. Ei minulla olisi mitään tarvetta lähteä tällaisessa tilanteessa seikkailemaan suhteen ulkopuolelle.”

Sami, 40, avioliitossa: ”Ne hetket ovat kuin keitaita harmaan arjen keskellä”

”Nuorempana ei olisi käynyt mielessäkään, että olisin tehnyt jotain tällaista. Siksi minun piti miettiä pitkään, ennen kuin tein päätökseni. Mietin, että entä jos jään kiinni tai muutun itse jotenkin erilaiseksi.

Pelkäsin, että vastassani on isokokoinen mies, joka pahoinpitelee minut. Tai että naisella onkin vakava huumeongelma, jota hän rahoittaa myymällä seksiä.

Näin ei kuitenkaan ole ollut, vaan vastassa on ollut normaaleja, kauniita ja mukavia naisia. Olen huomannut, että he ovat elämässä hyvin kiinni ja tekevät ihan normaaleja arkisia askareita.

Nyt olen ostanut seksipalveluita nelisen vuotta ja käyn seksityöntekijän luona noin pari kertaa kuukaudessa. Tapaaminen kestää yleensä tunnin tai pari.

Alussa ostin seksiä ulkomaalaisilta naisilta, mutta nykyisin minulla on muutama suomalaisnainen, joiden vakioasiakas olen. Minulla ei ole tarvetta ostaa mahdollisimman monelta naiselta seksiä, enkä edes osta pelkkää seksiä. Minulle tärkeää on, että henkilökemia toimii naisten kanssa.

Olen löytänyt sellaisia naisia, joiden kanssa tulee voimakas illuusio siitä, että hekin tykkäävät seurastani. Vaikka ilman muuta ymmärrän, että tapaamisissa vaihtuu aina raha ja oven takana on jo seuraava asiakas tulossa.

Onhan siinä joskus varmaan ihastumistakin puolin ja toisin, mutta mikä sitten on ihastumista. Sekö, että jonkun ihmisen seura miellyttää ja hänen kanssaan on hauskaa? Onko se ihastusta, vaikka siinä kyse onkin rahasta? 

Minulla on avioliitto, jossa on omat ongelmansa, mutta en halua uhriutua tässä.

En perustele seksin ostamista sillä, että liitossani on niin vaikeaa. Ostan seksiä siksi, että ne hetket ovat kuin keitaita harmaan arjen keskellä ja ne tuottavat minulle hyvää oloa. En myöskään osta pelkkää panemista tai akrobaattitemppuja sängyssä. Minulle on tärkeää, että seksiä myyvä nainen on aito ihminen eikä näyttele, ainakaan yli. Tuntuu hölmöltä, jos nainen on saavinaan orgasmin pelkästään käteen koskemalla. Haluan myös itse sellaisen hetken, ettei minun tarvitse näytellä mitään, vaan voin olla oma itseni, ilman mitään rooleja.

Olen hyvin koulutettu ja tulen taloudellisesti hyvin toimeen. En pidä itseäni ”likaisena setänä”. Ajattelen, että varmaan aika moni seksin ostaja on samanlainen kuin minä eli joku muu kuin se ”limainen setä”.

Jos menen tapaamaan ennestään tuntematonta seksityöntekijää, niin minulle on tärkeää, että minulla on hyvä mielikuva hänestä ennen tapaamista. Viestittelen hänen kanssaan kaikessa rauhassa. En halua ottaa sellaista riskiä, että tapaaminen olisi jotain mitä en halua.

Tämän vuoksi en kovin usein edes halua tavata uusia naisia, vaan tapaan lähinnä sellaisia naisia, joihin olen jo tutustunut.

Tämä on minulle ikään kuin harrastus, johon menee tietty määrä rahaa. Niin kauan kuin maksullisen seksin käyttäminen vaikuttaa arkeeni hyvällä tavalla, kaikki on kunnossa. Jos alkaisin käyttää siihen liikaa rahaa tai aikaa, silloin siinä ei olisi mitään järkeä.

En tosiaan osta pelkkää seksiä, vaan läheisyyttä, ihania hetkiä ja mukavia muistoja.

En koe, että seksityöntekijät olisivat uhreja tai käyttäisin heitä hyväkseni. Hehän tekevät työtään samalla tavalla kuin esimerkiksi hierojat tai lääkärit, jotka tekevät työtään rahaa vastaan. Osa tykkää työstään enemmän, osa vähemmän. Varmasti alalla on myös niitä naisia, jotka ovat uhreja ja tekevät tätä työtä vastentahtoisesti.

En kuitenkaan usko, että ongelmat ratkeaisivat esimerkiksi seksikaupan täyskiellolla, koska kysyntää ja tarjontaa on aina. Päinvastoin, ongelmiin auttaisi se, että seksityö olisi hyväksyttävämpää. Silloin seksityöntekijöillä olisi yhteiskunnan suojaverkosto turvana.

Jarmo, 47, eronnut, kolmen lapsen isä: ”Haluan saada seksiä useiden ihmisten kanssa”

”Minua ärsyttävät kaikki ennakkoluulot, jotka liittyvät seksipalveluiden ostamiseen. Aivan kuin olisimme rikollisia, jotka hyväksikäyttävät heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Jos itse käyttäytyisin huonosti, niin koko jutusta menisi idea ja jättäisin paskan kuvan itsestäni. Ihmisiä pitää kohdella hyvin, että voi tavata toisenkin kerran.

En ole tavannut sellaisia seksityöntekijöitä, jotka olisivat syrjäytyneet tai heillä olisi oma elämänhallinta hukassa. Naiset saavat valita itse asiakkaansa, ja heillä voi olla hyvinkin tiukka seula. En myöskään usko, että kukaan suomalainen joutuisi tekemään seksityötä pakosta. Meillä kuitenkin sosiaaliturva toimii. Itse käyn töissä ja pystyn käyttämään rahaa seksistä maksamiseen.

Aloin ostaa seksiä avioliittoni loppumetreillä, kun liitostamme ei ollut enää mitään jäljellä. En halunnut kuitenkaan salarakkaita, joten maksullisen seksin käytöstä tuli minulle se väylä, jota kautta saan vielä itselleni hyviä fiiliksiä.

Kynnys oli kuitenkin korkea, mutta nyt olen ostanut kymmenen vuoden aikana seksiä varmasti sadoilta suomalaisilta ja ulkomaisilta naisilta. Valitsen heidät ilmoitustensa perusteella. Niissä kerrotaan riittävät tiedot, kuten mitat ja ikä. Valitsen yleensä nuorempia ja sutjakoita naisia, koska olen itsekin urheilullinen.

Minulla on ollut yksi lyhyt suhde naisen kanssa, jonka asiakkaana olin ollut. Suhde lähti siitä, että hän pyysi tulemaan uudelleen eikä enää tarvinnut maksaa mitään. Suhteemme lähti rakentumaan siitä, mutta sen vakavammaksi se ei edennyt. Lisäksi mukaan tulivat tavalliset tunteet, kuten mustasukkaisuus. Eihän se kivalta tuntunut, kun tyttöystävä jatkoi ammattiaan.

En ehkä sittenkään ollut niin avomielinen kuin olin itseäni pitänyt. Ihmisiä tässä kuitenkin ollaan, joten maksullinen seksi voi aivan hyvin muuttua maksuttomaksi. Nytkin käyn monen naisen kanssa syömässä ja ulkona ihan vain ystävänä, ilman että kyse on seksistä.

Parisuhdetta en enää kaipaa, eikä minusta siihen olisi. Minulla on edelleen hyvät välit ex-rouvaani ja lapsiini. Lapseni ovat tärkeintä maailmassa. Haluan kuitenkin saada seksiä useiden ihmisten kanssa, joten on parempi, etten sotke tähän ketään muuta.

Minusta maksullisesta seksistä pitäisi puhua avoimemmin, koska eivät nämä ole mustavalkoisia asioita. Jos miehellä tyttöystävät vaihtuvat sukkelaan, häntä pidetään pelimiehenä, mutta jos seksistä vaihtuu raha, hän ei olekaan enää pelimies, vaan jotain ihan muuta. En kuitenkaan toivo, että seksikauppa rehottaisi avoimesti missä tahansa. Naapurini ei tiedä, kuka luonani käy ja mitä makuuhuoneessani tapahtuu, ja se on hyvä niin.”

Ville, 60, avioliitossa: ”Ostan seksiä, jotta saisin balsamia omille haavoilleni”

”Tytöt ovat kiinnostaneet minua teini-ikäisestä asti, mutta olen ollut nuorena äärimmäisen ujo ja elänyt vuosikausia ilman naissuhteita. Jossain vaiheessa solmin kuitenkin parisuhteen, ja saimme lapsia. Vuosien varrella parisuhde on romuttunut, eikä siitä ole enää jäljellä mitään. Elän edelleen saman ihmisen kanssa.

Minun elämässäni kulminaatiopiste tuli siinä vaiheessa, kun olin käynyt riittävän pitkään stripparibaareissa. Se ei sopinut minulle, sillä näissä paikoissa meno oli tylyä ja raadollista. Huomasin, että monet naiset strippasivat enemmän tai vähemmän pakotettuina. En koskaan edes yrittänyt ostaa seksiä siellä, koska tiesin, ettei se ole mahdollista. Joskus maksoin yksityisesityksestä, mutta enempää en edes yrittänyt.

Seurailin pitkään Sihteeriopiston sivuilla käytävää keskustelua, jossa seksin myyjät ja ostajat kertoivat arjestaan realistisessa hengessä. Ajattelin, että tuollaisen naisen tapaaminen voisi olla kivaa.

Olen nyt neljän vuoden aikana ostanut seksiä noin 20–30 naiselta. Osa tapaamisista menee siihen, että haluan miellyttää naista ja tuottaa hänelle mielihyvää, jotta voisin itse tuntea olevani hyvä. En maksa pelkästä seksistä, vaan haluan hyvää laatua. Sitä, että molemmat kohtelevat toisiaan ihmisinä, vaikka tietenkin ymmärrän sen, ettei palvelun tuottaja nauti näistä tapaamisista eniten.

Seksityöntekijä on palveluntuottaja, mutta se ei tarkoita sitä, että hänen pitäisi suostua mihin tahansa. Minä olen oppinut arvostamaan seksityöntekijöitä ja heidän tekemäänsä työtä. Asiakkaana on kunnioitettava myös heidän toiveitaan. Näin intiimissä työssä rajat ovat tärkeitä.

Siinä voi olla totuuden siemen, että tähän jää myös koukkuun, koska ammattilaiset ovat taitavia siinä, mitä he tekevät ja osaavat tehdä ja tunnistavat erilaisia fetissejä. Siviilissä on aina omat rajoitteensa eikä seksi ole koskaan täydellistä.

Ostan seksiä pääasiassa suomalaisilta naisilta, jotka osallistuvat nettikeskusteluihin ja argumentoivat ja puolustavat seksikauppaan liittyviä asioita asiallisesti. En haluaisi ostaa seksiä sellaiselta ihmiseltä, joka tekee tätä työtä pakosta tai pakotettuna. Seksityö on vaativaa työtä, joka kysyy henkisesti todella paljon.

Kuulostaa kornilta, jos sanon, että ostan seksiä, jotta saisin hyväksyntää ja balsamia omille haavoilleni. Kun olen seksityöntekijän luona, minulla on tunne, että hän kohtaa minut ihmisenä.

Kun olen maksanut seksistä, minulla on ollut mahdollisuus kohdata naisia ja olla tasavertainen kumppani, vaikka aina en ole ollut elämässäni se haluttu kumppani. Tämä on parantanut minun suhdettani naisiin.

Tämä ala on villi ja sääntelemätön, joten ilman muuta myös kuluttajalla on vastuuta siitä, keneltä palveluita ostaa ja mitä tekee, jos vastaan tuleekin nainen, jonka vapaaehtoisuudesta ei voi olla varma.

Mikäli asiakkaalla tulee epäilys, siitä olisi tehtävä jokin ilmoitus. Totta kai aina on kuitenkin niitä, jotka ostavat itselleen panon eivätkä välitä mistään muusta.

En kerro kavereilleni siitä, että ostan seksiä, sillä seksin ostajat leimataan helposti vastenmielisiksi hyväksikäyttäjiksi ja kusipäiksi, enkä minä ole sellainen sovinistityyppi.

Jos olisin hyvässä parisuhteessa, jossa olisi niin seksiä kuin luottamus siihen, että elämän kolhiessa suhde kannattelisi molempia, silloin maksullinen seksi jäisi. Nykyisessä liitossani olen ilmoittanut hakevani seuraa muualta, koska puolisoni ei halua erota.”

Seksikauppa tapahtuu netissä

Suomessa seksin ostaminen on lain mukaan kielletty vain ihmiskaupan uhrilta tai tilanteessa, jossa seksin myynnistä hyötyy kolmas osapuoli toisin sanoen parittaja.

Seksin ostaminen on kiellettyä myös alaikäiseltä nuorelta.

Seksiä ei myöskään saa myydä julkisella paikalla, minkä vuoksi seksikauppa tapahtuu pääasiassa netissä.

Seksityön tekeminen itsenäisesti ei ole laitonta, mutta se on kuitenkin tarkoin säänneltyä.

Suomessa toimii eri arvioiden mukaan vuosittain noin 8 000 eri prostituoitua, joista noin 350 on päätoimisia.

Tilastokeskuksen arvion mukaan prostituutioon liittyvä yksityinen kulutus on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic