Uutiset

Mies houkutteli teinejä seksikeskusteluihin WhatsAppissa, hankki vastineeksi nuuskaa ja alkoholia – Oikeus tuomitsi kymmenistä rikoksista

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että mies käytti hyväkseen sitä, että teini-ikäiset pojat suostuivat käymään hänen kanssaan seksuaalissävytteisiä keskusteluja. Vastineeksi mies osti tai antoi teineille nuuskaa ja alkoholia.
Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina ratkaisunsa laajaan, lapsiin liittyneeseen seksuaaliseen hyväksikäyttökokonaisuuteen. Kuva: Silja Viitala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 50-vuotiaan miehen vankeuteen kymmenistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.
Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa perjantai-iltapäivällä. Tuomiossa on kyse laajasta kokonaisuudesta, jota käräjäoikeus pui loppuvuonna. Oikeus pui asiaa suljetuin ovin kaikkiaan 12 päivää ja vahvennetussa kokoonpanossa.

Jutussa on kyse siitä, että mies kävi alaikäisten nuorten kanssa seksuaalissävytteisiä keskusteluja ja pyysi heiltä toisinaan seksuaalista materiaalia sisältävää kuva- tai videomateriaalia. Mies pääsi keskustelemaan nuorten kanssa myymällä heille alkoholia ja nuuskaa.
Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kymmenistä seksuaalirikoksista. Syytekohtia on alkuperäisissä haastehakemuksissa lähes sata.

Seksuaalissävytteisiä keskusteluja

Miehen ja nuorten väliset keskustelut ovat olleet voimakkaasti seksuaalissävytteisiä. Mies keskusteli nuorten kanssa muun muassa sukuelimistä, itsetyydytyksestä ja siemensyöksyistä. Oikeuden asiakirjoista ilmenee, että mies myös tapasi nuoria usein. Keskusteluja käytiin pääosin Whatsappissa ja puhelimessa.

Mies myös ehdotti teini-ikäisille pojille lukuisia seksuaalissävytteisiä tekoja, mutta valtaosassa tapauksista nuoret eivät suostuneet niihin.
Teot ovat tapahtuneet pääosin vuosina 2016–2018 Helsingissä. Mies ei kuitenkaan ollut nuorten kanssa varsinaisessa sukupuoliyhteydessä tai puuttunut seksuaalissävytteisesti heidän ruumiilliseen koskemattomuuteensa.
Oikeudessa mies kiisti syyllistyneensä seksuaalirikoksiin mutta myönsi muun muassa myyneensä nuuskaa ja alkoholia.

Oikeus: Haitallisia kehitykselle

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että useat vuonna 1968 syntyneen miehet teot olivat vahingollisia lasten kehitykselle. Oikeus arvioi, että mies oli käyttänyt hyväkseen sitä, että nuoret olivat suostuneet käymään hänen kanssaan seksuaalisia keskusteluja vastineeksi nuuskasta ja alkoholista.
Oikeus tuomitsi Mika Kallion kolmeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen.

Tuomiolauselmassa on hänen syykseen luettu 37 rikosta, joukossa parikymmentä lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, kaksi seksuaalipalvelujen ostamisrikosta ja useita yrityksiä. Hänet tuomittiin myös alkoholirikoksesta, veropetoksesta ja salakuljetuksesta.Hänet määrättiin myös maksamaan noin 24 000 euron edestä vahingonkorvauksia uhreilleen. Hänet passitettiin myös suoraan vankilaan.
Osa syytteistä kuitenkin kaatui oikeudessa. Helsingin käräjäoikeuden tuomio ei toistaiseksi ole lainvoimainen.

Juttua on muokattu 8.2. kello 17.20: Korjattu tuomiolauselman yhteenlaskettu rikosmäärä 37:ään 36:sta. Korjattu myös tuomion pituus 3 vuoteen ja 10 kuukauteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic