Uutiset

Mies kaappasi linja-auton ja 13 ihmistä Ukrainassa – tilanne ratkesi, kun presidentti mainosti dokumenttia somessaan

Lutskin kaupungissa koettiin hurja panttivankitilanne tiistaina, kun entinen vanki kaappasi linja-auton ja useita ihmisiä. Hän uhkaili viranomaisia sanomalla räjäyttävänsä linja-auton ja julkiselle paikalle asennetun pommin. Tilanne raukesi, kun maan presidentti suostui yhteen miehen vaatimuksista ja mainosti eläinoikeusdokumenttia sosiaalisessa mediassaan.
Poliisi ohjasi kolme ensiksi vapautettua panttivankia pois kaapatusta linja-autosta. Kuva: epa08559127
Poliisi ohjasi kolme ensiksi vapautettua panttivankia pois kaapatusta linja-autosta. Kuva: epa08559127

Asein ja räjähtein varustautunut mies kaappasi linja-auton ja useita ihmistä Lutskin kaupungissa läntisessä Ukrainassa tiistaina.

Mies otti haltuunsa bussin ja lukitsi sinne 13 panttivankia koko päiväksi.

Keski-ikäinen venäläistaustainen mies uhkaili viranomaisia. Hän muun muassa sanoi räjäyttävänsä linja-auton sekä julkiseen ruuhkaiseen paikkaan asentamansa pommin.

Miehellä oli erilaisia ehtoja, kuten se, että hän halusi Ukrainan korkea-arvoisten viranomaisten julkaisevan sosiaalisessa mediassa olevansa terroristeja.

Tilanne raukesi lopulta Ukrainan viranomaisten mukaan, koska Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi suostui yhteen vaatimuksista. Mies halusi presidentin mainostavan sosiaalisessa mediassa eläinoikeusdokumenttia.

Presidentti julkaisi virallisella Facebook -sivullaan kuuden sekunnin videon, jossa hän mainosti 2005 julkaistua ”Earthlings” -dokumenttia. Video on sittemmin poistettu.

– Elokuva, josta tämä mies puhuu, on hyvä. Eikä tarvitse… luoda tällaista painajaista ihmisille ympäri maata. Elokuvaa voidaan katsoa ilman sitä, sisäministeri Arsen Avakov totesi tilanteesta.

Yritti ampua poliiseja

Jännitysnäytelmä alkoi BBC:n mukaan aamulla yhdeksän aikoihin.

Viranomaiset kertoivat, että mies yritti heittää heitä kranaatilla, mutta se ei räjähtänyt. Mies yritti myös ampua poliiseja, kertoi sisäministeri Avakov.

Viranomaiset keskustelivat miehen kanssa ratkaistakseen kriisin nopeasti ja rauhallisesti, Avakov sanoi tiistaina.

– Olemme puhuneet hänen sukulaisilleen, vaimolleen, ystävilleen – me teemme kaikkemme, että rauhaisa ratkaisu löytyy, sanoi Avakov Euronews-uutissivuston mukaan.

Presidentti Zelenskyin mukaan tilanne oli koko ajan hallussa, kertoi Zelenskyin tiedotusyksikkö tiistaina tilanteen yhä ollessa päällä.

– Hallitsemme täysin tilanteen. Tiedän kaikki yksityiskohdat. Keskustelen asiantuntijoidemme kanssa, jotka ovat Lutskissa. Asiantuntijat työskentelevät ja tekevät kaikkensa vapauttaakseen panttivangit.

Rauhaisa ratkaisu panttivankien vuoksi

Panttivankien määrä vaihteli poliisin arvioissa ja uutisjutuissa. Panttivankeja arveltiin enimmillään olevan jopa 20.

Panttivankien tilasta ei ollut pitkään tietoa. BBC uutisoi illalla, että sisäministeri Avakov kertoi panttivankien voivan hyvin.

Tiistai-illalla vapautettiin ensin kolme panttivankia. Euronews-uutissivuston mukaan kolme ensiksi vapautettua olivat lapsi, raskaana oleva nainen ja vanhempi nainen.

Panttivankien vapautus liittyi videoon, jonka presidentti julkaisi.

– Sovimme, että hän vapauttaa kolme panttivankia ja minä kuvaan sen jälkeen videon, Zelenskyi kertoo.

Zelenskyi olisi voinut antaa käskyn hyökätä linja-autoon, mutta hän kertoi, ettei halunnut vaarantaa ihmishenkiä.

Kriittinen viranomaisia kohtaan

Aseistautunut keski-ikäinen mies on Ukrainan viranomaisille tuttu. Hän on ollut kaksi kertaa vankilassa viettäen siellä yhteensä kymmenisen vuotta.

Ukrainan media jakoi miehen Twitter-tilin. Tililtä löytyi julkaisuja, jossa kritisoitiin Ukrainan tunnettuja henkilöitä, uutisoi BBC tiistaina.

Vielä keskiviikkona ei ollut varmuutta, löytyikö räjähdettä, jolla mies uhkaili viranomaisia, BBC kertoo. Mieheltä löydettiin kuitenkin toimivia aseita, joten hän oli todellinen turvallisuusuhka.

Seuraavaksi miestä odottaa vankila, kertoi Avakov BBC:n mukaan toimittajille.

– Hänellä on edessään pitkä vankilatuomio.

Virkapukuiset viranomaiset, poliisiautot ja panssaroidut miehistönkuljetusvaunut eristivät Lutskin katuja tiistaina. Kuva: epa08558641
Virkapukuiset viranomaiset, poliisiautot ja panssaroidut miehistönkuljetusvaunut eristivät Lutskin katuja tiistaina. Kuva: epa08558641

Uusimmat

Fingerpori

comic