Uutiset

Mies teloitettiin yli 20 vuotta sitten saamansa murhatuomion takia – Yhdysvaltojen 17. kuolemanrangaistus tänä vuonna

Missourin kuvernööri Mike Parson hylkäsi Russell Bucklew'n armahdusanomuksen muutama tunti ennen teloitusta.
Miksi tappajia tapetaan, jos halutaan osoittaa tappamisen olevan väärin, kuului kysymys kuolemanrangaistuksen vastaisen protestin kyltissä Yhdysvaltojen Georgian osavaltiossa muutama vuosi sitten. Kuva: ERIK S. LESSER / EPA
Miksi tappajia tapetaan, jos halutaan osoittaa tappamisen olevan väärin, kuului kysymys kuolemanrangaistuksen vastaisen protestin kyltissä Yhdysvaltojen Georgian osavaltiossa muutama vuosi sitten. Kuva: ERIK S. LESSER / EPA

Yhdysvalloissa Missourin osavaltiossa teloitettiin tiistaina vanki, joka oli yli 20 vuotta sitten tuomittu entisen tyttöystävänsä kumppanin murhasta, kertoi paikallinen media uutistoimisto Reutersin mukaan. Russell Bucklew, 51, murhasi Michael Sandersin vuonna 1996 sen jälkeen, kun Sanders oli muuttanut yhteen Bucklew’n entisen tyttöystävän Stephanie Rayn kanssa.

Yhdysvaltojen korkein oikeus hylkäsi huhtikuussa Bucklew’n vetoomuksen, jonka mukaan myrkkyruiskeella tehtävä teloitus olisi hänelle erityisen julma ja kivulias lääketieteellisistä syistä. Missourin vankeinhoitovirasto ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.

Kuolemanrangaistusta seurannut KFVS-televisiokanavan uutisankkuri Kathy Sweeney sanoi, että Bucklew’n teloitukseen ei liittynyt komplikaatioita.

– Hänen jalkansa nykivät lakanoiden alla ja kuului huokaisu, jonka jälkeen ei ollut liikettä, Sweeney kuvaili uutislähetyksessä.

Veriteko vuonna 1996

Bucklew oli ensimmäinen Missourissa teloitettu vanki vuoden 2017 tammikuun jälkeen. Kuolemanrangaistus oli tänä vuonna 17. Yhdysvalloissa täyteenpantu.

Missourin kuvernööri Mike Parson hylkäsi Bucklew’n armahdusanomuksen muutama tunti ennen teloitusta.

Bucklew murhasi Sandersin noin kuukausi sen jälkeen, kun Bucklew ja Ray olivat eronneet ystävänpäivänä vuonna 1996. Ensin Bucklew varasti auton, kaksi asetta veljeltään ja rullan ilmastointiteippiä. Seuraavana päivänä hän meni pariskunnan asuntona toimineeseen asuntovaunuun ja ampui Sandersin.

Hän ampui myös Sandersin 6-vuotiasta poikaa, muttei osunut. Sen jälkeen Bucklew sitoi Rayn kädet yhteen ja raahasi tämän autoon. Bucklew raiskasi Rayn. Kiinniottotilanteessa Bucklew haavoitti poliisia.

”Olen toinen ihminen”

Bucklew yritti estää myrkkyruisketeloituksen oikeudessa. Hän kertoi sairastavansa harvinaista kavernoottista hemangioomaa, joka aiheuttaa verisuonikasvaimia pään ja niskan alueelle. Asianajajat pitivät todennäköisenä, että myrkkyruiskeen takia kasvaimet voivat alkaa vuotaa ja Bucklew voisi tukehtua omaan vereensä.

Bucklew vetosi perustuslain 8. lisäykseen, joka kieltää kohtuuttomat ja julmat rangaistukset. Korkein oikeus hylkäsi Bucklew’n vetoomuksen äänin 5-4.

– Laki ei ota huomioon, että ikä tuo viisautta. Olen kokonaan toinen ihminen. Olen tasaisempi kuin nuorena. Minusta tuntuu kauhealta se, mitä tapahtui Stephanie Raylle ja Michael Sandersille, Bucklew sanoi vedotessaan tuomion kumoamiseen Death Penalty Information Centerin mukaan.

Texas erottuu tilastoista

Keskiviikkona Texasin osavaltiossa piti teloittaa Stephen Barbee, 52, mutta teloitusta lykättiin viikkoa aikaisemmin oikeuskäsittelyn takia. Barbee vakuuttaa olevansa syytön murhatuomioihinsa. Kuolemantuomion saanut vanki joutuu Death Penalty Information Centerin mukaan teloitettavaksi kolme kertaa todennäköisemmin Texasissa kuin muissa osavaltioissa.

Viime vuonna Yhdysvallat teloitti 25 ihmistä. Neljännesvuosisadassa kuolemanrangaistukset ovat vähentyneet maassa jyrkästi, sillä 1990-luvun puolivälissä teloituksia oli yli 300 vuodessa.

Tilastoista erottuu Texasin osavaltio, joka on aikatauluttanut elo-joulukuulle 13 teloitusta eli enemmän kuin koko muu maa yhteensä, kertoo Death Penalty Information Center.

Kuolemanrangaistus on käytössä 30 osavaltiossa, mutta niistä 11 – Kalifornia, Colorado, Kansas, Kentucky, Montana, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Oregon, Pennsylvania ja Wyoming − ei ole pannut rangaistusta täytäntöön kymmeneen vuoteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic