Uutiset

Miesehdokkaalle tarjottiin kampanjarahaa seksiä vastaan – LM-kyselyn mukaan vaalityö altistaa seksuaaliselle ahdistelulle

Kun ensimmäisen kauden tamperelaisvaltuutettu teki eduskuntavaalikampanjaansa kotikaupunkinsa toreilla, hän kohtasi suorasukaisia ehdotuksia seksistä ja vaalikampanjan rahoittamisesta.

Sosiaalisen median kautta miehet ehdottivat hänen vaalikampanjansa rahoittamista, jos vastineeksi vaalityötä tekevä ehdokas suostuisi seksiin.

-Näitä ehdotuksia tuli miehiltä, vaikka olin kertonut selkeästi olevani parisuhteessa naisen kanssa. Ja vaikka kerroin selkeästi, ettei tällainen kiinnosta, miehet jankkasivat, että ’eikö nyt kuitenkin pari tonnia kelpaisi’, hän kertoo.

Lännen Median haastattelema miesvaltuutettu haluaa pysyä nimettömänä, mutta haluaa nostaa esiin, millaista häirintää ja ahdistelua vaalityötä tekevät ihmiset voivat kokea. Hän uskoo, että naiset saavat huomattavasti enemmän seksuaalisesti virittyneitä yhteydenottoja kuin miehet.

-Vaalikentillä kohtaa myös kopelointia, jota tekevät miehet kuin naisetkin. Ahdistelussa ei minusta ole kyse puoluetaustasta, vaan siitä, että ihminen on esillä julkisuudessa, mies kertoo.

Sosiaalisen median kautta tuleviin ahdisteluviesteihin on vaikea puuttua, koska blokkaaminenkaan ei aina auta. Tamperelaisvaltuutettu alkoi saada ehdotuksia Facebook-ryhmän kautta.

-Ensin viestit olivat palautetta, mutta sitten yllättäen yhteydenottaja alkoikin ehdotella. Ensin pyydettiin nakukuvia ja lopulta tarjottiin rahaa seksistä. Olisi pitänyt olla vastaamatta siihen ensimmäisenkään viestiin.

Lähes joka viidettä häiritään

Lännen Median tekemän kyselyn mukaan lähes joka viides valtuustossa oleva kuntapäättäjä on kokenut seksuaalista ahdistelua.

Suurin osa ahdistelua kokeneista henkilöistä on naisia. Kyselyyn vastannaisesta miehistä kuusitoista kertoi joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi luottamustehtäviä hoitaessaan.

Kunnanvaltuustoissa tapahtuva häirintä on tyypillisesti sukupuolen perusteella tapahtuvaa vähättelyä, kuten tytöttelyä ja päälle puhumista. Myös sanalliset vihjailut ja seksuaalisesti värittyneet puheet ovat tavallisia.

Kyselystä nousee esille, että häirinnälle alttiita tilanteita ovat erityisesti epämuodolliset iltatilaisuudet sekä vaalikampanjoiden aikana järjestettävät vaalitilaisuudet. Myös sosiaalinen media lisää valtuutettujen kokemaa ahdistelua.

-Erityisesti vaalikampanjoinnin ja erilaisten tapahtumien yhteydessä nuoret naiset kohtaavat usein epäasiallista käytöstä. Tähän voisi puuttua esimerkiksi järjestämällä paikalle järjestyksenvalvojat, joilla on tarvittaessa mahdollisuus poistaa epäasiallisesti käyttäytyvä henkilö paikalta, kirjoittaa eräs kyselyyn vastannut valtuutettu.

Puheenjohtajilla vastuunsa

Lännen Median kyselyyn vastanneet kuntapoliitikot vaativat nollatoleranssia seksuaalisen ahdistelun suhteen. Vastauksista nousee esille, että valtuustojen ja lautakuntien puheenjohtajilla on vastuunsa siinä, ettei ahdistelua hyväksytä.

-Erityisesti naisiin ja eri vähemmistöihin liittyvä kommentointi on joskus käsittämättömän avointa. Kokoustilanteissa on ollut tilanteita, joissa olisi toivonut puheenjohtajan tiukkaa puuttumista toimielimen jäsenten puheisiin tai eleisiin.

Nollatoleranssin lisäksi valtuutetut ehdottivat sanktioita niille, jotka jatkuvasti syyllistyvät epäasialliseen käytökseen.

-Häirinnästä on seurattava jokin sanktio. Luottamustehtävässä voisi olla esimerkiksi määräaikainen erottaminen.

Ohjeistus elokuva-alalle

Häirintäkohujen erityisesti riepottelemalle elokuva-alalle julkaistiin keskiviikkona kotimainen ohjeistus, jonka tarkoituksena on toimia käytännön työkaluna seksuaalisen häirinnän ehkäisyssä.

Ohjeistusta valmistelemaan kutsutussa työryhmässä olivat edustettuina muun muassa Suomen elokuvaohjaajaliitto, teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Suomen näyttelijäliitto, Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ja Suomen elokuvasäätiö.

Ohjeistuksen tavoitteena on vahvistaa varhaista ja tehokasta puuttumista seksuaaliseen häirintään. Sen allekirjoittajina on työryhmän lisäksi laajasti alan järjestöjä ja organisaatioita. Ohjeistusta tullaan levittämään kattavasti alan yritysten, työntekijöiden ja oppilaitosten käyttöön.

Turun yliopisto puolestaan purki keskiviikkona tohtori Christian Ottin kaksivuotisen työsopimuksen. Ottin määräaikainen työsuhde projektitutkijana Tuorlan observatoriossa olisi alkanut maaliskuun alussa.

Aiemmin Ott oli eronnut California Institute of Technologyn professorin virasta sen jälkeen, kun opinahjo oli sisäisessä tutkinnassaan todennut hänen ”yksiselitteisesti sukupuolilähtöisesti häirinneen” kahta naispuolista jatko-opiskelijaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti