Uutiset

Mihin katosi Kristiina Mäkelä?

Hallikaudella elämänsä kunnossa ollut kolmiloikkaaja on terve, mutta on kilpaillut tänä kesänä vain yhden kerran. Miksi?
Kristiina Mäkelän kauden pääkilpailu, MM-kisat, on ohjelmassa vasta lokakuun alussa. Se sai hänet päätymään poikkeukselliseen ratkaisuun: Mäkelä jäi 11. kesäkuuta käydyn kauden avauskisan jälkeen pitkälle kilpailutauolle ja palaa kentille vasta elokuussa. Kuva: Mikko Kujala
Kristiina Mäkelän kauden pääkilpailu, MM-kisat, on ohjelmassa vasta lokakuun alussa. Se sai hänet päätymään poikkeukselliseen ratkaisuun: Mäkelä jäi 11. kesäkuuta käydyn kauden avauskisan jälkeen pitkälle kilpailutauolle ja palaa kentille vasta elokuussa. Kuva: Mikko Kujala

Hallikauden tulosten perusteella oli odotettavissa, että kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on ottanut selkeän kehitysaskeleen.

Vuonna 2015 Suomen johtavien yleisurheilijoiden joukkoon noussut Mäkelä kilpaili kolmiloikassa vuosina 2015–2018 yhteensä 56 kertaa. Kaksitoista kertaa hän onnistui puhkaisemaan 14 metrin rajan.

Tänä vuonna Mäkelä osallistui viiteen hallikilpailuun ja loikki jokaisessa yli 14 metriä. EM-kisoissa sijoitus oli kuudes tuloksella 14,29 ja lisäksi hän hyppäsi sisäratojen uudeksi Suomen ennätykseksi 14,39. Jälkimmäisessä kilpailussa Mäkelän sarja oli suomalaisen ja jopa eurooppalaisen mittapuun mukaan hurja: 14,09, 14,28, 14,38, 14,20, 14,31, X.

Odotukset ulkoratakaudelle olivat kovat. Penkkiurheilijat ovat kuitenkin turhaan odottaneet Mäkelän leiskautuksia. Kalenteri vaihtuu pian elokuun puolelle, mutta Mäkelä on kilpaillut vain yhden kerran.

Kesäkuussa hän osallistui Turussa Paavo Nurmi Gamesiin ja sijoittui toiseksi tuloksella 13,97. Sen jälkeen Mäkelä vetäytyi kilparadoilta.

Miksi?

– Halu päästä Timanttiliigan osakilpailuihin oli kova, mutta ne paikat menivät muille. Sen jälkeen etsimme valmentajani (Tuomas Sallinen) kanssa kovatasoisia kansainvälisiä kilpailuja Euroopasta, mutta kävi ilmi, ettei sellaisia juurikaan järjestetä. Sitten oli vaihtoehtoina kiertää kotimaan kisoja tai keskittyä harjoitteluun. Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Terveysongelmista ei siis ole kyse?

– Ei. Olen saanut harjoitella terveenä.

– Kolmiloikka on niin kova laji, että neljän kuukauden kilpailukautta on vaikea viedä läpi terveenä, ainakaan minun jaloillani. Dohan MM-kisat järjestetään vasta syys-lokakuun vaihteessa. Kilpailukaudesta olisi tullut liian pitkä, jos olisin heti alkanut paukuttaa kisoja.

Mäkelä valittiin MM-kisajoukkueeseen jo maaliskuussa, joten hänellä on ollut hyvä rauha tehdä omia valintoja.

Ensi viikonloppuna Kristiina Mäkelä osallistuu Kalevan kisoihin Lappeenrannassa. Lentääkö Heli Koivulan kuusitoista vuotta vanha Suomen ennätys 14,39 heti romukoppaan?

– Olen kovemmassa kunnossa kuin koskaan. Se on kuitenkin eri asia, saadaanko kaikki ulos heti ensimmäisessä kisassa.

– Olen samassa tilanteessa kuin yleensä toukokuussa. Kroppa on harjoittelun jäljiltä vielä vähän väsynyt ja kilpailuvauhtisia hyppyjä ei ole alla. Voi olla, että tarvitsen pari kisaa ennen kuin hermotukset ja kontaktit rataan osuvat kunnolla kohdalleen.

Sen Mäkelä sanoo kuitenkin ääneen, että jo Kalevan kisoissa on realismia yltää 14,50 tuntumaan – myöhemmin syksyllä pidemmällekin.

Naisten
kolmiloikassa yhdeksän urheilijaa maailmassa on ylittänyt tällä kaudella 14,50. Vuosina 2005–2017 MM-pronssiin on vaadittu 14,58–14,84 tulos. Miltä kuulostaa?

– Laji on teknisesti herkkä, kaikki on pienestä kiinni. 14,58 ei ole minulle kuitenkaan mahdoton tulos. Yleensä olen ollut arvokilpailuissa parhaimmillani.

– Tavoite on yltää ensin MM-finaaliin ja ottaa siellä niin monta päänahkaa kuin mahdollista. Sijat 4.–8. ovat täysin realismia.

Kaksi vuotta sitten MM-kisojen neljänteen sijaan riitti tulos 14,42.

Ennen Dohan MM-kilpailuja Mäkelä aikoo kilpailla säästeliäästi.

– Kalevan kisojen jälkeen osallistun Euroopan joukkuemestaruuskilpailuihin, Espoon GP:hen ja Suomi–Ruotsi-maaotteluun. Lisäksi voi tulla vielä yksi kilpailu ennen kuin lähden kuukaudeksi Espanjaan ja Turkkiin harjoittelemaan, totuttelemaan lämpöön ja hakemaan herkkyyttä MM-kisoihin, 185-senttinen urheilutähti suunnittelee.

Kristiina Mäkelä

Syntynyt: 20. marraskuuta 1992 (ikä 26).

Seura: Orimattilan Jymy.

Valmentaja: Tuomas Sallinen.

Saavutuksia: Edustanut Suomea kolme kertaa EM-, kaksi kertaa MM- ja kerran olympiakisoissa. EM-kisoissa paras sijoitus 9., MM-kisoissa 13. ja olympiakisoissa 12. Kuusi Suomen mestaruutta. MM-hallikisoissa paras sijoitus 6., EM-hallikisoissa niin ikään 6.

Ennätys: Ulkoradoilla 14,31 (2018), hallissa 14,38 (2019).

Asuu: Helsingissä.

Muuta: Opiskelee kotieläintiedettä Helsingin yliopiston maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti