Uutiset

Miina Sillanpääkin oli pumpulienkeli

Perinteinen pumpulienkelitapahtuma keräsi lauantaina aamupäivällä kuulijoita Kehrääjätyttö-patsaalle. Kylmäksi muuttunut kesäkuun tuuli ei haitannut nuoria patsaan kukittajatyttöjäkään. Seppele sujahti Viljo Savikurjen veistoksen kutreille Klaara Lepolan ja Alli Siron avustuksella. Nuoren polven ohella paikalla oli tuttuja kasvoja seremoniamestareina.

-Vietämme nyt 40-vuotisjuhlaa, ja tämä on Työväen Sivistysliiton historiassa pisimpään järjestetty tapahtuma. Valtakunnan laajuiselle järjestölle se on iso saavutus, painotti pitkään TSL:n toiminnassa mukana ollut Ulla Salmi.

-Ilman pumpulienkeleitä ja Finlaysonin vaikutusta Forssaa ei olisi syntynyt. Pumpulienkeli-nimi tuli siitä, kun tehtaan tytöt menivät pölyisissä vaatteissa ruokalaan ja auringonvalossa he näyttivät ihan hohtavilta enkeleiltä. Pojat alkoivat kutsua heitä pumpulienkeleiksi, Salmi muistutti.

Myöhemmin nimi sai myös negatiivisen sävyn, kun paikkakunnan muut nuoret naiset kadehtivat tehdastyöläisten omaksumaa ruotsin kielen taitoa ja itse tehtyjä, kauniita leninkejä. Sittemmin tekstiilituotanto siirtyi Forssasta, mutta muistot ja kankaat elävät yhä.

-Oma suosikkini on tavallinen punavalkoruutuinen kangas, jota käytettiin esiliinoissa, sanoi Salmi.

Tapahtumassa runon lausunut Aino Kauranen on entisiä finlaysonilaisia. Työvuosia yrityksen palveluksessa kertyi lähes 40, ja uran viimeisen puolikkaan hän suunnitteli painokangasmalleja ateljeen puolella.

-Tein eniten kukkamalleja, ja ne olivatkin aina osana mallistoa, muisteli Kauranen.

Työt loppuivat 1990-luvun laman irtisanomisiin, ja siitä lähtien Kauranen veti Forssan ja Someron kansalaisopistoissa taidepiirejä aina 75-vuotiaaksi asti. Runonlausuntaa hän on harrastanut jo lapsena, ja lauantainen yleisö sai todistaa forssalaisen Eino Laitisen Kukkia pumpulienkelille -säkeitä.

-Tämä on Forssan historiaa, jos mikä. Kun Wahren tänne rakensi, Forssa oli vain kylä, kuvaili Kauranen ylväänä tapahtuman merkitystä.

Erityissävyn seremonialle antoi Jokioisten oman työväen sankarittaren, Miina Sillanpään, 150-vuotissyntymäjuhlapäivä. Myös Sillanpää ahersi nuorena tyttönä pumpulienkelinä puuvillatehtaalla. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola muisti puheessaan maan ensimmäistä naisministeriä.

-Miina pääsi 12-vuotiaana Forssan puuvillatehtaan kehräämöön töihin. Miina korjaili kehruukoneella katkenneita lankoja. Päivät olivat 12-tuntisia ja työ yksitoikkoista. Palkkaa maksettiin 40–60 penniä päivältä. 40 penniä vastasi ostovoimaltaan noin 1,8 euroa, hän kertoi.

Lepola korosti, että Väinö Tannerin hallituksen toisen sosiaaliministerin ja järjestötoiminnassa aktiivisena vaikuttaneen Sillanpään arvot ovat yhä ajankohtaisia.

-Eniten tukea ja turvaa tarvitsevat on unohdettu, heidän kustannuksistaan ja tulonsiirroistaan on oltu valmiita leikkaamaan eikä järjestötyön merkitystä tueta eikä aina muisteta sen tärkeyttä kohderyhmilleen, Lepola huomioi.

-Konkreettisten tekojen aika on myös tässä ajassa. Pelastamalla äiti, pelastetaan lapsi, tehdään töitä sen eteen, että jokaisella ikäihmisellä on turvallinen vanhuus. Luodaan mahdollisuuksia nuorillemme. Ja erityisesti muistetaan se, että parhain yhteiskuntarauha saadaan aikaiseksi sillä, miten hyvin pidämme heikoistamme huolta, hän kiteytti. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic