Uutiset

Mikä on Helsinki-Vantaalle saapunut Yhdysvaltain valtion lentokone? C-40, joka on esimerkiksi ulkoministeri Mike Pompeon kulkupeli

Paraikaa Helsingissä voi olla käynnissä varsin korkean tason neuvotteluita, jotka todennäköisesti liittyvät tulevaan Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamiseen.

Iltalehti kertoi eilen Vantaan lentoasemalle saapuneesta Yhdysvaltain valtion lentokoneesta, jonka tarkoitusperistä maan suurlähetystö on sangen vaitonainen. Myöhemmin Ilta-Sanomat täydensi, että koneita on itseasiassa kaksi kappaletta.

Kysymyksessä on Boeing C-40B, yhtiön 737-matkustajakoneesta Yhdysvaltain johdolle rakennettu VIP-versio. Ilmavoimien mukaan C-40 -koneet kuljettavat maan korkeinta johtoa – presidentti poislukien – ja Vantaalla kuvattu koneyksilö on viime aikoina kuljettanut ainakin ulkoministeri Mike Pompeota. Toki emme tiedä, kuka tai ketkä ovat tällä hetkellä reissun päällä.

Käytännössä C-40B on Boeing 737-700:sta tuunattu ”lentävä toimisto”, joka mahdollistaa maan sotilas- ja poliittisen johdon työskentelyn matkan aikana. Kone on varustettu laajakaistayhteydellä, jonka avulla voidaan lähettää niin dataa kuin videokuvaakin. Koneen data- ja puheyhteydet ovat luonnollisesti salattuja.

Konetta voi käyttää hieman tiukemmissakin paikoissa, sillä se on varustettu infrapunaohjuksia torjuvalla järjestelmällä.

Koneesta on olemassa myös hieman vähemmän varusteltu C-40C -versio, jota käytetään tavallisempiin valtion matkustustarpeisiin.

Boeing C-40B/C

Moottorit 2 x CFM 56-7B27, työntövoimaa 27 000 paunaa/moottori

Pituus 33.6 m

Korkeus 12.5 m

Suurin lentoonlähtöpaino 77 600 kg

Siipien kärkiväli 35.8 m

Matkanopeus 850 km/h

Suurin lentokorkeus 12 700 m

Polttoainekapasiteetti noin 27 tonnia

Maksimi lentomatka noin 9 000 km, kuormasta riippuen

Matkustajia 26-32 (C-40B), 42-111 (C-40C)

Miehistöä 10 (tehtävästä ja mallista riippuen)

Hinta 70 miljoonaa dollaria/kappale

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti