Uutiset

Mikä sai venäläisen kaivosjätin kiinnostumaan suomalaisesta jääkiekkoseurasta? – Syynä on myönteisen mielikuvan luominen venäläisestä jääkiekosta

Venäjä aikoo palata jääkiekon mahtimaaksi. Oligarkki Vladimir Potaninin luotsaamalla massiivisella kaivosyhtiöllä on suunnitelmassa merkittävä rooli.
Norilsk Nickelin pääomistaja, oligarkki Vladimir Potanin on venäläisen jääkiekon merkittävä tukija. Kuva: YURI KOCHETKOV
Norilsk Nickelin pääomistaja, oligarkki Vladimir Potanin on venäläisen jääkiekon merkittävä tukija. Kuva: YURI KOCHETKOV

Kaivos- ja metallinjalostusjätti Norilsk Nickel rahoittaa kotimaassaan Venäjän jääkiekkomahdin palauttamiseen tähtäävää ison mittakaavan Punakone-hanketta. Hankkeesta ja sen tuloksista toivotaan uuden venäläisen urheilupropagandan priimusmoottoria. Lähivuosina panostetaan etenkin jääkiekkojunioreihin.

Venäjä esitteli uuden jääkiekon strategisen ohjelmansa viime joulukuussa. Venäjän jääkiekkoliitto oli sopinut tätä ennen kattavasta lähivuosien yhteistyöstä metallijätti Norilsk Nickelin kanssa. Loppuvuodesta paljastettiin, että kaivosyhtiö on Venäjän jääkiekkoliiton uusi yleissponsori.

Yritys rahoittaa myös sekä miesten että naisten jääkiekkomaajoukkuetta.

Norilsk Nickelin jääkiekkoseura Helsingin Jokereihin panostamat summat ovat minimaalisia verrattuna siihen, mitä yhtiön odotetaan sijoittavan kotimaiseen jääkiekkoon lähivuosina.

Jokerien enemmistöomistaja ja puheenjohtaja Jari Kurri myi vastikään 40 prosenttia Jokerien omistuksesta Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle. Yritys on kuulunut Jokerien pääyhteistyökumppaneihin jo parin vuoden ajan.

Jokerit on jatkossakin kokonaan venäläisen tuen varassa, sillä Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n emoyhtiö on täysin venäläinen.

Norilsk Nickelin johdon mukaan Jokereihin sijoitettavat rahat tulevat suoraan Harjavallan liiketoiminnasta. Suomen yhtiö takoo kymmenien miljoonien voittoja.

Kurrille itselleen jäi omistusjärjestelyjen jälkeen 60 prosenttia Jokerien osakkeista.

Kalliita tavoitteita

Käytännössä Norilsk Nickelistä on tehty Venäjän jääkiekkosuuruuden palauttamiseen tähtäävän, ainakin vuoteen 2022 kestävän ohjelman tärkein rahoittaja. Venäjä aikoo panostaa tulevina vuosina etenkin jääkiekkoa pelaaviin lapsiin ja nuoriin.

Ohjelman kunnianhimoisena tavoitteena on luoda uudet standardit jääkiekkoharjoittelulle ja -valmennukselle.

Tulevaisuuden pelaajatoivoihin panostaminen Norilsk Nickelin avokätisellä tuella tarkoittaa muun muassa jääkiekon ja koulunkäynnin yhdistämisen mahdollistavien koulutuskeskusten rakentamista. Vastaavia keskuksia toimii Venäjällä tosin jo nyt. Ilmeisesti tavoitteena on nostaa keskusten määrää ja tasoa.

Venäjä aikoo rakentaa vuoteen 2024 mennessä eri puolille maata 400 uutta kiekkokaukaloa. Myös kotimaisten, nuorille pelaajalupauksille suunnattujen turnausten määrä kasvaa merkittävästi.

Jääkiekosta halutaan tehdä koko kansan laji. Tavoitteen toivotaan tukevan myös terveellisten elämäntapojen yleistymistä.

Sekä Potanin että Kreml hyötyvät

Norilsk Nickelin pääomistaja, oligarkki Vladimir Potanin tunnetaan intohimoisena jääkiekkomiehenä. Lätkäbisnekseen sijoittaminen tukee myös Potaninin henkilökohtaista brändiä ja on Kremlille mieleen.

Potaninilla on Jokereiden lisäksi muitakin urheiluun liittyviä pienempiä projekteja.

Kaivosyhtiö rahoittaa myös muun muassa TsSKA Moskovan koripallojoukkuetta ja urheilukisoja.

Potaninin liiketoimet ovat sujuneet viime vuosina entistä paremmin. Hän ei ole myöskään lännen pakotelistalla, mikä tekee hänestä sopivan omistajan Jokereille.

Potaninin yhteistyöhalukkuus maan johdolle tärkeän jääkiekon tukemisessa edistää oligarkin asemaa ja bisneksiä Venäjällä.

Menestyvän maajoukkueen luominen on Venäjälle tärkeää, sillä siitä olisi kiistatonta poliittista hyötyä kuten Punakoneesta aikanaan. Venäjän tavoitteena on kirkastaa kuvaansa ulkomailla urheilumenestyksen siivittämänä.

Norilsk Nickel on massiivinen yritys

Venäläinen metallurgia-alan osakeyhtiö kuuluu Venäjän suurimpiin yrityksiin.

Täysin venäläisomisteisen yrityksen pääomistaja on oligarkki Vladimir Potanin.

Nornickel on maailman suurin palladiumin tuottaja.

Se on myös yksi nikkelin, platinan ja kuparin merkittävimmistä tuottajista.

Lännen asettamat pakotteet eivät ole vaikuttaneet merkittävästi venäläiseen raaka-ainebisnekseen.

Maailmalla riittää edelleen kysyntää Norilsk Nickelin tuotannolle.

Yrityksen tehtaat sijaitsevat Siperiassa Norilskin ja Talnahin alueella Krasnojarskin aluepiirin pohjoisosassa.

Yhtiön merkittävin kaivos ja sulattamo löytyvät Norilskin kaupungin alueelta.

Yhtiö on alueellisesti merkittävä saastuttuja.

Uusimmat

Fingerpori

comic