Uutiset

Mikä saisi Putinin ja Lukashenkan polvilleen? Yksittäisten virkamiesten rankaiseminen pakotteilla on lännen suosikkiase, mutta tehokkaampaa olisi paljastaa kätketyt rahavirrat

EU pääsi sopuun pakotteista neljälle Venäjän korkealle virkamiehelle. Valko-Venäjän diktaattoria painostaa jo neljäs sanktiokierros. Yhdysvallatkin sorvaa lisäpakotteita, mutta Venäjän "kätyrikapitalismista" kirjoittanut taloustieteilijä Anders Åslund kertoo, että isoin vaikutus olisi länsimaiden omalla läpinäkyvyydellä. Putinin rahamiehet pitävät jättisummia offshore-yhtiöissä. Myös Lukashenkan perheen rahavirrat voitaisiin katkaista EU-maissa.
Venäjän Vladimir Putin ja Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenka ovat johtaneet maitaan 1990-luvulta lähtien. Matkan varrella kummallekin on kertynyt varallisuutta. Herrat tapasivat Sotshissa 22. helmikuuta. Kuva: epa09029466
Venäjän Vladimir Putin ja Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenka ovat johtaneet maitaan 1990-luvulta lähtien. Matkan varrella kummallekin on kertynyt varallisuutta. Herrat tapasivat Sotshissa 22. helmikuuta. Kuva: epa09029466

Tuoreen anekdootin mukaan Venäjä on ainutlaatuinen maa. Siellä korruptiota vastaan taistelevat ”ulkomaiset agentit”, kun ”patriootit” ryöstävät budjetin ja rahat säilytetään vihollismaiden pankeissa.

Länsimaiden suosima keino Venäjän ja sen naapurimaan Valko-Venäjän hallinnon rankaisemiseen ovat talouspakotteet, joita on viime aikoina kohdennettu ihmisoikeuksia rikkoviin virkamiehiin presidenttien henkilökohtaisen lähipiirin sijasta.

EU-maat hyväksyivät tällä viikolla uusien Venäjä-pakotteiden nimilistan. Kohteina ovat federaation vankilahallinnon johtaja Aleksandr Kalashnikov, tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin, valtakunnansyyttäjä Igor Krasnov ja kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov. Näistä Bastrykinin komitea hoitaa merkittävimmät rikosjutut ja raportoi suoraan Vladimir Putinille.

Syynä pakotteille on korruptionvastaisen organisaation perustajan, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin poliittinen vankeustuomio, jota edelsi murhayritys kemiallisella aseella.

Kuulostaa oikeudenmukaiselta. Neljää voimaviraston johtajaa estetään matkustamasta EU-alueelle ja heidän varojaan jäädytetään.

Sitten tulee iso mutta. Venäjän oma järjestelmä kieltää useimpia valtion turvallisuuden parissa työskenteleviä matkustamasta ulkomaille. Jos isolla johtajalla on lännessä rahavaroja, tuskinpa ne ovat hänen omissa nimissään. Mikä silloin on pakotteiden vaikutus?

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, ettei pakotteilla ole vaikutusta. Sen sijaan hän toistelee Venäjän diplomatian perustuvan vastavuoroisuuteen eli pian länsimaiden kenraaleita estetään tallettamasta rahojaan venäläisiin pankkeihin ja matkustamasta Siperian iloihin.

Yhdysvaltojen pakotteissa on jopa huvittavia kohtia, kertoo ekonomisti Vladislav Inozemtsev venäjäksi lähettävällä amerikkalaisella Current Time -uutiskanavalla. Yhdysvaltain liittovaltion vienti- ja tuontipankkia kiellettiin luotottamasta venäläisyrityksiä. Viimeisin Venäjälle myönnetty luotto oli vuodelta 2004 ja yhteistyö lopetettu vuoden 2014 Krimin miehityksen seurauksena.

Aljaksandr Lukashenka johti myös maansa olympiakomiteaa 23 vuotta. Viime viikolla hän nimitti seuraajakseen vanhimman poikansa Viktarin (kuvassa oikealla). Kuva: epa09038100
Aljaksandr Lukashenka johti myös maansa olympiakomiteaa 23 vuotta. Viime viikolla hän nimitti seuraajakseen vanhimman poikansa Viktarin (kuvassa oikealla). Kuva: Epa

Tulot öljystä ja tupakasta Lukashenkan perheelle

Ovatko pakotteet sitten tehottomia? Ainakin ne ovat sitä, jos niitä ei aseteta, kiteytti Valko-Venäjän protestijohtaja ja entinen Ranskan-suurlähettiläs Pavel Latushka haastattelussamme viikonloppuna.

Latushka kehottaa pakotteisiin korruptiorakennelmia ja kaikkia niitä vastaan, jotka auttavat Aljaksandr Lukashenkaa rikastumaan. Hänen mukaansa EU-maissa kaupustellaan öljytuotteita ja myydään toreilla tupakkaa, ja valtionyhtiöiden tuotot menevät diktaattorin perheelle.

– Eivätkö ranskalaiset muka tiedä, että Lukashenkan poika lensi yksityiskoneella Chamonix’n lomakeskukseen? Kun tämä kantoi mukanaan käteistä rahaa, ja Ranskan viranomaiset ensin takavarikoivat sen ja antoivat sitten takaisin? Miksi tästä vaietaan?

Edelleen Latushka nimeää kolme pankkia, jotka tekivät kesällä 2020 sopimuksen eurobondeista Valko-Venäjän valtiovarainministeriön kanssa summasta 1,25 miljardia euroa: Raiffeisenbank, Citibank ja Société Générale. Varojen piti mennä ulkoisen velan lyhentämiseen.

– Tosiasiassa ulkoinen velka kasvoi kaksi miljardia euroa. Siispä rahat menivät väkivaltakoneiston tukemiseen. Miksi tätä velkaa ei vaadita maksettavaksi?

Latushkan mukaan valtiollinen Belarusbank ylläpitää ihmisoikeusrikkomuksista vastaavien poliisijoukko Omonin, rikostutkintahallinto Gubopin ja KGB:n Alfa-eliittiyksikön tilejä. Pankki rahoittaa rangaistushallintoa, jonka vankiloissa lyödään oppositiopoliitikkoja.

– Tässä EU pystyisi toimimaan hyvin nopeasti. Joka lyönnistä oma sanktio, Latushka vetoaa.

Neljä Putinin oligarkkia vie suurimman potin

Arvostettu ruotsalainen taloustieteilijä Anders Åslund toimii Washington DC:ssä Atlantic Councilissa. Hän on kirjoittanut vuonna 2019 ilmestyneen teoksen Russia’s Crony Capitalism (”Venäjän kätyrikapitalismi”).

Åslund kertoo puhelimitse, että tehokkaimmin länsimaat voisivat panna kuriin Venäjän ja Valko-Venäjän valtionomaisuuden kahmijoita keskittymällä oman yhteiskuntansa pelisääntöihin. Hän muistuttaa, että Putinin neljästä isoimmasta rahakukkarosta kahdella on myös Suomen kansalaisuus. ”Suomalaistuneiden” Gennadi Timtshenkon ja Boris Rotenbergin ohella keskeisiä ovat Juri Kovaltshuk ja Arkadi Rotenberg, Boris Rotenbergin veli.

– Mainitut neljä ihmistä ovat Putinin kätyreitä. Arvioni mukaan he ovat ottaneet yhdessä ulos enemmän kuin kymmenen miljardia dollaria vuodessa kaasujätti Gazpromilta vuoden 2006 jälkeen. Todennäköisesti Putin ottaa puolet ja toiset saavan osuuden joka transaktiosta. Ja tämä pelkästään Gazpromilta, Åslund sanoo.

Tapaus Airiston helmenä tunnetut alueostot Turun saaristossa ovat Åslundille nappikauppaa.

Talouslehti Forbes arvioi Timtshenkon omaisuudeksi 18 miljardia euroa. Åslundin arvion mukaan ydinjoukko – Putin, Rotenbergin perhe, Timtshenko ja Kovaltshuk – omistaa lisäksi kasapäin rahaa, jota pidetään offshoressa eli veroparatiisimaihin rekisteröidyissä yhtiöissä. Se tuskin edes näkyy omaisuusarvioissa.

– Kunnon oligarkilla on ollut ainakin 50 eri offshore-yhtiötä 12:lla eri lainsäädäntöalueella.

– Tiedämme hyvin vähän tästä rahasta. Toisinaan se pompsahtaa esiin.

Ratkaisuksi EU:n rahanpesun vastainen direktiivi

Mikä olisi tehokkaampaa kuin pakotepolitiikka? Vastaus on rahanpesun vastainen lainsäädäntö. Yhdysvalloissa pankit maksavat satoja miljoonia vuodessa sakkoina velvoitteidensa rikkomisesta, joten niiden etu on vaatia läpinäkyvyyttä.

Åslund kehottaa tutustumaan EU:n viidenteen rahanpesunvastaiseen direktiiviin kesältä 2018. Se tarkoittaa, että viime vuodesta lähtien Euroopan mailla pitää olla julkinen rekisteri kaikkien rahavarojen perimmäisestä edunsaajasta: kuka on todellinen loppuhyötyjä holding-yhtiöissä?

– Nyt olemme siinä vaiheessa, että näiden rekisterien hyvyyttä aletaan arvioida.

– On siis jotakin, mitä Euroopan toimet voivat saada aikaan. Jos puhutaan matkustuskielloista tai talouspakotteista yksittäisille henkilöille, se ei ravistele Putinia oikein mitenkään. Mutta tämä voi oikeasti muuttaa asioita – yksinkertaisesti siten, ettei ole oikeutta pitää rahaa, ellei toimita siitä täysiä omistajuustietoja.

Direktiivi toisi onnistuessaan myös Suomen venäläisoligarkkien omistukset näkyviin. Verotietopäivän suurimpien ansiotulojen rinnalle saataisiin todellista ihmeteltävää.

Uusimmat

Fingerpori

comic