Uutiset

Mikä Tuntematon sotilas -elokuva jää itsenäisyyspäivien perinteeksi – vanhat versiot nyt HD:nä

Yleisradiolla on nyt kolme eri versiota valittavana, kun yhtiö päättää, minkä version Tuntemattomasta sotilaasta se itsenäisyyspäivänä näyttää. Vuodesta 2000 asti Yle on näyttänyt Edvin Laineen ohjaaman elokuvan vuodelta 1955.

Rauni Mollbergin elokuvaa vuodelta 1985 on myös näytetty televisiossa, mutta Laineen versio on ollut tällä vuosituhannella itsenäisyyspäivän perinne.

Hiljattain ensi-iltaan tullut Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas näytetään aikanaan Ylen kanavilla, mutta vielä ei ole päätetty, tuleeko se itsenäisyyspäivien ohjelmistoon.

-Louhimiehen elokuvasta tehdään 5-osainen tv-sarja, joka esitetään talvella 2018–2019. Täytyy katsoa, tuleeko siitä itsenäisyyspäivän riitti. Emme ole tehneet päätöksiä tästä, kertoo Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti.

Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä nähdään perinteen mukaisesti Edvin Laineen ohjaama elokuva, mutta entistä ehompana versiona.

-Näytämme nyt isolla vaivalla tehdyn restauroidun HD-version. Laineen elokuvaa on putsattu roskista niin paljon kuin on pystytty. Mollbergin elokuva näytetään niin ikään HD-versiona 5. joulukuuta. Elokuvakokemus näissä versioissa on nyt parempi, Kecskeméti iloitsee.

HD tarkoittaa suomeksi teräväpiirtoa eli parempaa kuvan ja äänen laatua.

Laineen elokuva näytetään itsenäisyyspäivänä Ylellä Kecskemétin mukaan kello 12:lta päivällä. Joinakin vuosina on herännyt keskustelua siitä, pitäisikö Tuntemattoman sotilaan esitysaikaa myöhentää, koska sisältö ei välttämättä olisi lapsille sopivaa. Yle on joskus päättänyt esittää elokuvan ilta-aikaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic