Uutiset

Miksi identtisesti pukeutuneet ruotsalaisveljekset järjestivät ajojahdin Suomessa? — Kolme kiinnostavaa kysymystä Porvoon ammuskelusta

Porvoon poliisiampumisiin ja sitä seuranneeseen takaa-ajoon liittyy lukuisia kiinnostusta herättäviä yksityiskohtia. Poliisi on ollut tapauksesta äärimmäisen vaitonainen. Lännen Media kokosi yhteen kolme avonaista pääkysymystä ja niiden herättämiä lisäkysymyksiä.
Miksi ruotsalaisveljekset majailivat tässä motellissa kaksi kuukautta, poistuivat Ruotsiin ja palasivat sitten Porvooseen ampumaan poliiseja? Kuva: Mauri Ratilainen
Miksi ruotsalaisveljekset majailivat tässä motellissa kaksi kuukautta, poistuivat Ruotsiin ja palasivat sitten Porvooseen ampumaan poliiseja? Kuva: Mauri Ratilainen

Kaksi poliisia loukkaantui ampumisessa sunnuntain vastaisena yönä, kun ruotsalaismiehet tulittivat heitä Porvoossa. Poliisi jahtasi ampujia lähes vuorokauden ja otti heidät lopulta kiinni hurjan takaa-ajon päätteeksi sunnuntai-iltana Ikaalisissa.

Poliisin on jättänyt vangitsemisvaatimuksen, ja oikeudenkäynti järjestetään torstaina Vantaalla.

Poliisi epäilee miehiä Porvoon tapahtumien osalta kahdesta murhan yrityksestä. Takaa-ajon yhteydessä tapahtuneen ammuskelun osalta rikosnimikkeet tarkentuvat myöhemmin.

Moni tapahtumiin liittyvä kysymys kaipaa vastauksia.

1. Mikä oli ampujien motiivi?

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan veljekset soittivat itse hätäkeskukseen. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Kun poliisi saapui paikalle, miehet aloittivat välittömästi tulituksen poliisia kohti. Partion molemmat poliisit loukkaantuivat, ja heistä toinen on yhä sairaalahoidossa.

Lännen Median tietojen mukaan poliisi ei ehtinyt käyttää asetta tilanteessa.

Iltalehden mukaan tekijät osoittivat toista poliiseista aseella ohimolle ja vaativat poliiseja luovuttamaan aseet itselleen.

Ruotsalaislehden mukaan veljekset järjestivät poliisille ansan. Ampumisen jälkeen veljekset pakenivat autolla paikalta.

Miksi veljekset kutsuivat virkavallan paikalle ja ryhtyivät ampumaan näitä?

Pakottivatko tekijät tieten tahtoen poliisin käynnistämään mittavan jahdin, joka sitoi paljon poliisin resursseja?

Jos veljekset halusivat poliisit peräänsä, mikä oli syy? Oliko kyseessä kenties kosto, julkisuushakuisuus vai oliko tarkoitus kiinnittää poliisin huomio pois jostakin muualla tapahtuvasta?

MTV:n mukaan tekijät veivät toisen poliisin aseen. Poliisi ei ole kiistänyt mutta ei myöskään vahvistanut tietoa.

Veljeksillä oli jo aseita hallussaan, joten mihin he tarvitsivat lisää aseita?

Sivullisten ottamissa kuvissa näkyy, että veljekset olivat kiinniottotilanteessa pukeutuneet keskenään samalla tavalla ja varustautuneet luotiliiveillä. Helsingin Sanomien mukaan vanhempi veljeksistä on kilpaillut Ruotsissa vapaaottelijana ja hänellä on ollut yhteyksiä rikollisiin piireihin.

Miksi veljekset olivat hankkineet etukäteen aseita, luotiliivejä ja muita varusteita? Mistä he saivat ne?

Liittyykö tapahtumiin muita henkilöitä ja esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta?

2. Halusivatko veljekset tarkoituksella herättää huomiota?

Ennen sunnuntain tapahtumia veljekset olivat asuneet noin kahden kuukauden ajan porvoolaisessa motellissa. Miehet kertoivat työskentelevänsä rakennustöissä.

He poistuivat motellilta aamuisin ja palasivat iltapäivällä. Illat he viettivät rauhallista elämää muun muassa lenkkeillen.

Motellin omistaja kertoi Lännen Medialle, etteivät miehet käyttäneet esimerkiksi alkoholia ollenkaan.

Porvoolaiset kiinnittivät huomiota miesten silmiinpistävän identtiseen vaatetukseen. 25- ja 30-vuotiaat veljekset pukeutuivat kuin kaksoset.

Oliko työnteko todellinen syy miesten oleiluun Porvoossa?

Miksi veljekset majailivat rantakaupungissa niin pitkään, ennen kuin hiljaiselo sai äkisti dramaattisen käänteen?

Mikä syy eri-ikäisillä veljeksillä oli pukeutua huomiota herättävällä tavalla identtisiin vaatteisiin? Halusivatko he jäädä muistiin?

3. Miksi veljekset palasivat Suomeen?

Ilta-Sanomien mukaan miehet matkustivat jossakin vaiheessa takaisin Ruotsiin ja palasivat Porvooseen ampumista edeltävänä torstaina.

Veljesten isä on suomalaistaustainen. Hän on syntynyt Helsingissä ja viettänyt lapsuutensa sekä nuoruutensa Porvoossa. Isän tunneside kaupunkiin vaikuttaa vahvalta.

Myös veljekset ovat lapsina asuneet jonkin aikaa Porvoossa, sitten perhe muutti Ruotsiin. Toinen veljeksistä on Ruotsin kansalainen ja toisella on lisäksi Suomen kansalaisuus.

Ilta-Sanomien mukaan ampuminen tapahtui veljesten isän syntymäpäivän aattona.

Liittyykö isän läheinen syntymäpäivä ja kiintymys Porvoon kaupunkiin jollakin tavalla tapahtumiin?

Mikä sai veljekset palaamaan Porvooseen sen sijaan, että he olisivat jääneet juhlistamaan isänsä syntymäpäivää Ruotsiin?

Uusimmat

Fingerpori

comic