Uutiset

Miksi Nokia taas vähentää väkeä? Taustalla vanha säästövelvoite, hidas kasvu ja odotukset pettänyt digi-terveysbisnes

Nokian torstaina ilmoittamat satojen työpaikkojen vähennykset Suomessa kohdistuvat eniten yhtiön pääbisnekseen eli verkkoliiketoimintaan. Siitä vähennetään arviolta 350 työpaikkaa.

Yt-neuvottelut koskevat kaikkia verkkoliiketoiminnan ryhmiä ja tukitoimia paitsi Oulun-tehdasta.

-Vähennysten taustalla ovat Alcatel-Lucent -kaupasta tulleet säästötavoitteet sekä verkkoliiketoiminnan odotettua hitaampi kasvu, sanoo Nokiaan perehtynyt Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Verkkotoiminnan kehitys on Ali-Yrkön mukaan jatkuvaa, vaikka tulevaisuuden odotukset liittyvät 4G:n jälkeen etenkin 5G-verkon tuloon.

-Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei siinä välissä tapahdu mitään. Siinä mielessä verkkosukupolvien nimet johtavat karvan verran harhaan.

Nokialla on Suomessa tällä hetkellä 6 300 työntekijää, kun matkapuhelinbisneksen huippuvuonna 2000 heitä oli 24 300.

Tukiasemia valmistava Oulun-tehdas on Nokian ainoa tehdas Suomessa. Nokian viimeaikaisissa yt-uutisissa on lähes poikkeuksetta todettu, etteivät vähennykset koske sitä.

Nokia ei ole onnistunut toivotusti Nokia Technologies -ryhmään kuuluvan digitaalisen terveydenhuollon liiketoiminnassa. Sen tulevaisuuden vaihtoehtojen arviointi on aloitettu, mikä voi johtaa liiketoiminnan myymiseen.

Nokia ilmoitti aloittavansa Nokia Technologies-liiketoimintaryhmässä yt-neuvottelut, jotka johtavat arviolta 75 työpaikan vähennyksiin. Ali-Yrkkö tulkitsee, että nämä vähennykset liittyvät nimenomaan digitaaliseen terveydenhuollon liiketoimintaryhmään.

Digitaalisen terveydenhuollon yksikön yhtiö hankki ostamalla ranskalaisen Withings-yhtiön liiketoiminnat kaksi vuotta sitten. Sen tuotteisiin kuuluu sekä kuluttajille että yrityksille suunnattuja tuotteita, esimerkiksi älykelloja, vaakoja ja muita digitaalisen terveydenhuollon laitteita.

-Digitaalisen terveydenhuollon liiketoiminnan osto oli merkki siitä, että Nokia on jälleen tolpillaan ja katsoo kriisin jälkeen maailmaa taas avarammin silmin. Siihen oli aikaa ja varaa. Nyt näyttää siltä, ettei kauppa kuitenkaan onnistunut niin kuin toivottiin, Ali-Yrkkö sanoo.

Nokia Technologies -liiketoimintaryhmään kuuluvat myös patenttiliiketoimintaan, brändikumppanuuksiin ja teknologialisensiointiin keskittyviä yksiköitä. Niitä tulevaisuuden vaihtoehtojen arviointi ei koske.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti