Uutiset

Miksi Venäjä pitäisi sulkea olympiakisoista – ja miksi ei?

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) 15-jäseninen hallitus päättää tänään illalla Suomen aikaa, sulkeeko se Venäjän pois Etelä-Korean olympiakisoista.

Miksi Venäjä pitäisi sulkea pois kisoista?

Jos Venäjä osallistuu kisoihin, KOK lähettää viestin, että se antaa hiljaisen hyväksyntänsä valtiojohtoiselle dopingjärjestelmälle.

Maailman antidopingtoimisto Wada on löytänyt todisteet, joiden mukaan Sotshin olympiakisoissa vuonna 2014 venäläisten urheilijoiden positiiviset dopingnäytteet vaihdettiin puhtaisiin. On myös selvinnyt, että Venäjän valtio on rahoittanut urheilijoiden dopingohjelmaa.

Wadan kanadalaiselta lakimies Richard McLarenilta tilaamaan raportin mukaan Venäjä on pyörittänyt dopingohjelmaansa systemaattisesti vuodesta 2011 lähtien. Raportin mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa on hyötynyt testien manipuloinneista. Muun muassa 12 venäläismitalistin virtsanäytteet oli Sotshin olympiakisoissa väärennetty.

Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen uusintatesteissä on narahtanut kaikkiaan 49 urheilijaa, joista 21 on venäläisiä.

Marraskuun 2017 aikana 25 venäläisurheilijaa sai saanut olympiapannan antidopingsäännöstön rikkomisesta. Lisäksi tutkinnassa on vielä 36 mahdollista dopingtapausta.

Wadalla on ollut Venäjälle kaksi vaatimusta: 1) Venäjän pitää tunnustaa McLaren-raportin paljastama valtiojohtoinen dopingohjelma, 2) Venäjän pitää päästää riippumattomat tutkijat tutkimaan huijauksen aikana otetut urheilijoiden virtsanäytteet.

Molemmat vaatimukset ovat edelleen täyttämättä.

Wada on selkeästi linjannut, että Venäjä pitää sulkea maana pois Etelä-Korean talviolympiakisoista. Se ei kuitenkaan sulkisi ovia uskottavan testaushistorian omaavilta venäläisurheilijoilta.

Venäjän kohtalosta päättää KOK, ei Wada.

Wada on kuitenkin 50-prosenttisesti KOK rahoittama laitos. Toisen puolikkaan Wadan toiminnasta rahoittavat maailman valtiot, Suomi mukaan lukien. Jos KOK ei noudata Wadan kehotusta, urheilun dopingvalvonnalta putoaa pohja pois.

Vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäolympiakisoista KOK ei sulkenut Venäjää pois, vaikka Wada sitä jo silloin suositteli. Kilpailukiellot jäivät kansainvälisten lajiliittojen päätettäväksi. Kesäkisoihin osallistui 271 venäläisurheilijaa. Alun perin Venäjä oli nimennyt kisoihin 389 urheilijaa.

Yleisurheilun MM-kisoista Venäjä suljettiin viime kesänä pois, mutta Kansainvälinen yleisurheiluliitto myönsi seitsemälle venäläisurheilijalle poikkeusluvan osallistua kilpailuihin ilman kansallistunnuksia.

Miksi Venäjää ei pitäisi sulkea pois olympiakisoista?

Venäjän sulkeminen pois olympiakisoista olisi väärin niitä venäläisurheilijoita kohtaan, jotka urheilevat puhtain eväin. Heitäkin on.

Venäjä kiistää valtiojohtoisen dopingohjelman, mutta myöntää, että heidän kansallinen antidoping-järjestelmänsä on epäonnistunut.

Venäjä on luvannut noudattaa kansainvälisiä suosituksia päästäkseen Wadan pannasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic