Uutiset

Miljardööri Liliane Bettencourtin perhe rikastui isän hiusvärikeksinnöstä – lopputuloksena L'Oreal

94-vuotiaana menehtynyt Liliane Bettencourt oli viimeisinä elinvuosinaan maailman rikkain nainen. L’Oreal-kosmetiikkayhtiön suuromistajan ja pääperijän omaisuus oli Forbes-lehden mukaan yli 37 miljardia euroa. Joidenkin arvioiden mukaan summa oli vielä suurempi.

Forbes oli listannut hänet maailman 11. rikkaimmaksi ihmiseksi.

Bettencourtin isä Eugène Schueller perusti sittemmin maailman suurimpiin muoti- ja kosmetiikkayhtiöksi nousseen L’Orealin vuonna 1907. The New York Times -lehden mukaan kemistinä työskennelleen Schuellerin oivallus oli uusi hiusväri, jonka hän keksi.

Schueller kuoli vuonna 1957 jättäen ainoalle tyttärelleen Lilianelle omaisuutensa ja omistuksensa L’Orealista.

-Me kaikki kunnioitimme Liliane Bettencourtia, joka aina katsoi paitsi L’Oreal-yhtiön myös sen työntekijöiden perään, ja joka oli hyvin kiintynyt sen menestykseen ja kehitykseen, kuvaili L’Oreal-konsernin toimitusjohtaja Jean-Paul Agon yhtiön tiedotteessa.

Liliane Bettencourt jätti lopullisesti L’Orealin hallituksen vuonna 2012. Hänellä on yksi tytär, 64-vuotias Francoise Bettencourt Meyers. Liliane Bettencourtin aviomies André Bettencourt oli ranskalainen poliitikko, joka kuoli vuonna 2007.

-Ystävyys, elämänhalu, tieto, terveys. Sanoisin, että nämä asiat ovat kaikkein arvokkaimpia, Bettencourt kuvaili Bloombergin mukaan L’Egoiste-lehdelle vuonna 1988.

Bettencourt tunnettiin elämänsä aikana aktiivisena seurapiirinaisena, ha hän pyrki pitkään pääsemään eroon isänsä maineesta natsismin ja fasismin kannattajana.

Schueller oli muun muassa New York Timesin mukaan järjestänyt fasistimyönteisen järjestön tapaamisia L’Orealin toimistolla 1930-luvulla. Hänen isäänsä kohtaan ei kuitenkaan toisen maailmansodan jälkeen nostettu syytteitä.

Liliane Bettencourt itse kannatti ranskalaisia konservatiivihallituksia osin myös miehensä poliitikonuran vuoksi ja hänen kerrotaan tehneen anteliaita lahjoituksia muun muassa lääketieteelliselle tutkimukselle, museoille ja humanitäärisiin hankkeisiin.

Bettencourt vältteli myöhempinä vuosinaan julkisuutta, mutta 2000-luvun puolenvälin jälkeen hän nousi Ranskassa valokeilaan suuren hyväksikäyttöskandaalin vuoksi.

Bettencourtin tytär nosti vuonna 2007 syytteet erästä valokuvaajaa kohtaan, jonka tämä epäili pyrkivän hyötymään äitinsä heikentyneestä terveydentilasta ja hankkimalla itselleen osuuden tämän omaisuudesta. Bettencourt oli lahjoittanut valokuvaajalle miljoonien arvosta muun muassa taide-esineitä.

Hyväksikäyttöskandaali paisui entisestään ja johti BBC:n mukaan lopulta vuonna 2015 muun muassa valokuvaajan ja seitsemän muun ihmisen tuomioihin ja korvausvaatimuksiin.

Skandaalin keskellä Bettencourtin mainetta heikensivät myös viimeisinä vuosina perheen sisältä julkisuuteen vuotaneet nauhat, joissa miljardööri puhui veronkierrosta.

Skandaali myös heikensi tyttären suhdetta äitiinsä, mutta lopulta perhe sopi riitansa. Tytär määrättiin myös lopulta muistisairaudesta kärsivän äitinsä holhoojaksi. Hän kuoli Pariisissa noin kuukausi ennen 95-vuotissyntymäpäiviään.

Lähteet: BBC, The New York Times, Bloomberg News

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic