Uutiset Helsinki

Miljardööri-oligarkin kanne etenee hovioikeuteen – USA:n pakotelistalla oleva Boris Rotenberg ei pysty maksamaan Suomessa laskujaan, pankit kieltäytyvät rahansiirroista

Hovioikeus on myöntänyt jatkokäsittelyluvan suomalais-venäläisen Boris Rotenbergin kanteelle neljää pankkia vastaan. Pankkien mukaan Rotenbergin varojen käsittely olisi niille kohtuuton riski. Esimerkiksi latvialainen pankki kaatui, kun se joutui Yhdysvaltain pakotelistalle.
Yhdysvaltain pakotelistalla oleva suomalais-venäläinen miljardööri Boris Rotenberg on kerännyt miljardiomaisuuden esimerkiksi Venäjän valtion rakennushankkeiden toteuttajana. Hän on tuntenut Venäjän presidentin Vladimir Putinin lapsuudestaan lähtien. Kuva: MAXIM SHIPENKOV
Yhdysvaltain pakotelistalla oleva suomalais-venäläinen miljardööri Boris Rotenberg on kerännyt miljardiomaisuuden esimerkiksi Venäjän valtion rakennushankkeiden toteuttajana. Hän on tuntenut Venäjän presidentin Vladimir Putinin lapsuudestaan lähtien. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Hovioikeus ottaa käsittelyyn suomalais-venäläisen miljardöörin Boris Rotenbergin kanteen neljää Suomessa toimivaa pankkia vastaan. Oikeus myönsi jatkokäsittelyluvan 19. maaliskuuta.

Rotenbergin hovioikeudelle toimittamassa valituksessaan hän uusii vaatimuksensa, jotka hän esitti käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus hylkäsi Rotenbergin kanteen tammikuussa. Siinä hän vaati Nordeaa, Danske Bankia, Osuuspankkia ja Handelsbankenia käsittelemään hänen rahaliikennettään.

Pankit lopettivat Rotenbergin rahaliikenteen käsittelyn, koska Yhdysvallat on asettanut Rotenbergin pakotelistalleen sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta.

Ei pysty maksamaan asunnon kuluja

Kanteessa on kyse siitä, että Handelsbanken on estänyt Rotenbergin yritykset siirtää ulkomailta rahaa hänen pankissa olevalle tililleen.

Kolme muuta pankkia kieltäytyvät toimittamasta Rotenbergin Handelsbankenin tililtä tulevia maksuja omille asiakkailleen. Ne palauttavat Rotenbergin maksut takaisin hänen tililleen.

Rotenbergin asianajaja Michael Saarikoski sanoi käräjäkäsittelyn aikaan, että Rotenberg ei pysty maksamaan esimerkiksi sähkölaskujaan eikä verojaan, koska pankit eivät toimita hänen tilisiirtojaan. Rotenbergille kertyy laskuja, koska hän omistaa esimerkiksi asunnon Helsingissä.

Saarikoski ei halunnut kommentoida päämiehensä asioita sunnuntaina 5. huhtikuuta.

Danske ja Nordea vaativat suuremmat oikeudenkäyntikulut

Rotenberg vaatii hovioikeudessa pankkeja käsittelemään hänen rahaliikennettään ja käräjäoikeuden ratkaisun kumoamista.

Käräjäoikeudessa Rotenberg velvoitettiin maksamaan pankkien oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 530 000 eurolla. Rotenberg vaatii myös omien oikeudenkäyntikulujensa korvaamista ja rahallista hyvitystä yhdenvertaisuuslain perusteella.

Oikeuden tulisi Rotenbergin mukaan hakea lausunto oikeusministeriön yhteydessä toimivalta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta.

Nordea vaatii käräjätuomion säilyttämistä muutoin, mutta se vaatii oikeudenkäyntikulujensa laajempaa korvaamista.

Danske Bank vaatii samoin käräjäoikeudessa kertyneiden kulujensa täyttä korvaamista, kun käräjäoikeus määräsi Rotenbergiä korvaamaan vain osan kuluista.

Handelsbanken ja Osuuspankki eivät ole vielä toimittaneet omia vastavalituksiaan oikeuteen.

Käräjillä asuinpaikka jäi näyttämättä

Käräjäoikeus katsoi toteen näytetyksi, että Rotenbergin varojen käsittely toisi pankeille huomattavan riskin Yhdysvaltojen vastatoimista.

Pankkien mukaan se estäisi niiltä pääsyn rahoitusmarkkinoille käytännössä kokonaan.

Danske Bankin mukaan se uhkaisi jopa koko pankin olemassaoloa. Esimerkiksi Latviassa toiminut pankki kaatui, kun se joutui Yhdysvaltain pakotelistalle.

Rotenberg väittää pankkien syrjivän häntä suhteessa muihin tilinomistajiin yhdenvertaisuuslain vastaisesti. Lisäksi hän vaatii luottolaitoslain mukaista oikeutta peruspankkipalveluihin.

Oikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että Rotenberg asuu Euroopan talousalueella, jossa luottolaitoslakia sovelletaan.

Boris Rotenberg

Boris Rotenberg on 63-vuotias Venäjän ja Suomen kansalainen.

Yhdysvaltain pakoteviranomaisen mukaan Rotenberg on toiminut Venäjän hallituksen hyväksi. Rotenberg kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Boris Rotenberg ja hänen veljensä Arkadi Rotenberg tuntevat Putinin jo lapsuuden judoharrastuksesta lähtien.

Veljekset ovat keränneet itselleen miljardiomaisuuden etenkin liiketoimilla Venäjän valtion ja valtionyhtiöiden kanssa.

Esimerkiksi Sotšin vuoden 2014 olympialaisissa Rotenbergien yhtiö sai miljardien eurojen edestä rakennusurakoita Venäjän valtiolta.

Veljekset ovat pääomistajia SMP-pankissa. He tekevät liiketoimia myös valtio-omisteisen kaasu- ja öljy-yhtiö Gazpromin kanssa.

Suomessa Rotenberg on toiminut urheilubisneksessä. Hän oli aiemmin yksi Hartwall-areenan omistajista.

Uusimmat

Fingerpori

comic