Uutiset

Miljoona evakkoon hurrikaanin alta USA:n itärannikolla

Florencesta voi tulla alueen pahin hirmumyrsky kolmeen vuosikymmeneen. Sotalaivat määrättiin Virginiassa avoimelle merelle, jotta ne eivät murskaantuisi satamaan.

Yli miljoonaa ihmistä on pyydetty lähtemään evakkoon lähestyvän hurrikaanin alta Yhdysvaltain itärannikolla.

Florence-nimen saanut trooppinen hirmumyrsky on iskemässä torstaina Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikolle, ehkä myös Virginiaan ja Marylandiin. Florence liikkuu tällä hetkellä Bahaman ja Bermudan välisellä merialueella.

Alueen asukkaat valmistautuivat hurrikaanin tuloon laudoittamalla asuntojen ikkunoita ja täyttämällä ruokavarastoja. Hiekkasäkkejä kasattiin kriittisiin paikkoihin.

Kauppojen hyllyt tyhjäksi

Monet kaupat ostettiin tyhjäksi pullovedestä. Huoltoasemilla oli pitkiä jonoja, kun autoilijat varmistivat, että polttoaineitta riittää lähipäiviksi.

Opetustunnit Pohjois-Carolinan yliopistossa Wilmingtonin satamakaupungissa peruttiin jo maanantaina.

– Tämä on pelottavaa meille kaikille. Tiedämme, että tämän kanssa ei ole leikkiminen, sanoi Jennifer Oosterwyk Reutersille. Oostewyk omistaa Sugar Britches -nimisen putiikin Holden Beachissa Pohjois-Carolinassa.

Florencesta pelätään kehittyvän rajuin hurrikaani alueella kolmeen vuosikymmeneen. Vuonna 1989 hurrikaani Hugo iski Pohjois-Carolinan rannikolle aiheuttaen seitsemän miljardin dollarin vahingot ja riistäen 49 ihmisen hengen.

Trump perui matkan

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus nosti Florencen tuhovoiman neloseen viisiportaisella asteikolla. Tuuli puhalsi maanantaina 195 kilometrin tuntivauhdilla.

Myrskytuuli yhdistettynä rankkasateisiin voi aiheuttaa suurta tuhoa varsinkin jos hurrikaani suuntaan kulkunsa sisämaahan.

Yhdysvaltain laivasto määräsi kaikki 30 sotalaivaansa avoimelle merelle Hampton Roadsin tukikohdasta Virginiasta. Liikkeellä olleessaan laivat selviävät paremmin hirmumyrskystä.

Presidentti Donald Trump perui perjantaille suunnitellun poliittisen tilaisuuden Jacksonissa Mississippissä, jotta hän voisi keskittyä Florencen ennakointiin ja pelastustöihin.

Trumpia arvosteltiin passiivisuudesta, kun hurrikaani Maria iski viime vuonna tuhoisin seurauksin Puerto Ricoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic